Co platí na atopický ekzém? Zkus tyhle babské rady

Bigstockphoto
|
08. 08. 2022
|
Trápí tě atopický ekzém, volně dostupné mastičky nepomáhají a dryáky od kožního lékaře se ti to zatím řešit nechce? Dej ještě šanci babským radám!

Atopický ekzém není nijak život ohrožující záležitost, dokáže být ale pořádně nepříjemná, zvlášť když se pěkně rozjede. Před časem jsme věnovaly speciální článek tomu, jak se dá s atopickým ekzémem bojovat pomocí stravy. Teď se ovšem zaměříme výhradně na babské rady.

Sádlo na to!

Nezní to zrovna moc lákavě, ale naše babičky na ekzém používaly sádlo. Vepřové sádlo pomáhá na spoustu potíží. Prospívá třeba při hojení ran a popálenin. Byly doby, kdy se prý nesolené sádlo doporučovalo jako lubrikant… No dobře.

Sádlo sice samotný ekzém nevyléčí, ale může přinést ohromnou úlevu během celého roku, zvlášť pak ale v létě, kdy se do postižené části může dostat pot, což je pak hodně, ale fakt hodně nepříjemné. Sádlo tedy místě zanechá takový poctivý ochranný film, který může eliminovat dráždění. A hlavně pokožka nezůstane nepříjemně suchá.

Mimochodem ze sádla se vyrábějí i přírodní masti, takže se neostýchej, pokud ti babička nabízí sklenici…

bigstock-aloe-vera-gel-closeup-sliced-228991624.jpg

Šťáva z aloe vera je na ekzém vynikající.
Bigstockphoto
Máš doma aloe vera? Šťáva z téhle rostlinky ti taky může ulevit!

Kvalitní oleje jako první pomoc

Když tě začne ekzém svědit tak, že už nevíš, co dělat, klidně si ho potři olejem – použít můžeš kokosový nebo slunečnicový. Pokožka se promastí a ty do během několika sekund pocítíš božskou úlevu.

Připrav si ovesnou „koupel“

Že jsou ovesné vločky super v jídelníčku, to se všeobecně ví. Možná jsi ale netušila, že se z nich dá udělat i „koupel“, která lidem s ekzémem prospívá. Stačí namočit vločky (drcené i celé) a nechat je ve vodě trošku změknout. Tuhle směs si pak dávej na postižené místo. A vůbec se toho neboj, tahle metoda se doporučuje i pro miminka, která ekzémem trpí častěji, než by si jejich maminky přály.

Vyzkoušej bylinky

Na suchý ekzém si připrav nálev třeba ze slézu lesního nebo ze semínek lnu setého. Stačí lžíci drcené bylinky zalít 500 ml vroucí vody, nechat 20 minut luhovat a pak směs scedit. Potírání 2-3x denně by ti mělo ulevit.

Na mokvavý ekzém se pak doporučuje nálev z květu měsíčku lékařského. Připravuje se stejně jako ten výše zmíněný, jen ho nech luhovat 15 minut a používej 2x denně.

Česneková mast si zaslouží šanci

To, co teď napíšeme, zní strašně, ale zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Jako základ použij 500 g sádla a vyškvař ho s 30 g třeného česneku, se 2 lžičkami nastrouhaného křenu, cibulí, 3 lžícemi kostivalu lékařského a se lžící pelyňku. Směs nech přes noc odstát a pak můžeš mazat.

Bojuješ s ekzémem? Co ti od něj pomohlo? A co radíš pro okamžitou úlevu?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články