Proč jíst česnek: chrání před rakovinou, posiluje imunitu

Bigstockphoto
|
06. 05. 2023
|
Hodně váháš, než si vezmeš doma nebo na návštěvě jednohubku s česnekovou pomazánkou? Radši čekáš, až si dají všichni ostatní, aby na tebe nikdo neukazoval jako na smraďocha? Pak zbystři. Pro konzumaci česneku je tu spousta důvodů!

Onen zápach způsobují olejové látky, které přímo čpí a vylučují se plícemi i kůží – pokud tedy někdo jí česnek ve velkém, zřejmě to z něj potáhne, i kdyby se sebevíc snažil tuhle svou vášeň zamaskovat. Jenže! Existuje dost důvodů pro to, aby sis česnek pravidelně dopřála. A kromě toho se s ním dá taky v kuchyni tak kouzlit, že nechápeme, jak si ho někdo může nezamilovat.

Proč si česnek pravidelně dopřát?

Česnek je nabitý vitamíny a minerály, obsahuje i fytosteroly, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a esenciální oleje. Z vitamínů jde o vitamín C, B a vitamín D, z minerálů hlavně o vápník, hořčík, selen, draslík, sodík a síru. Všechny tyto prvky jsou v lidském těle prostě nenahraditelné a při jejich nedostatku se tělo hlásí o slovo nepříliš příjemnými signály.

Česnek jako celek nejen pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, ale také snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá proti bakteriálním průjmům, podporuje trávení a chuť k jídlu, je perfektní při nachlazení a považujeme ho za přírodní antibiotikum – velmi účinný je proti plísňovým infekcím, jako jsou plísně na nohou nebo pásové opary.

Pomáhá při alergii a senné rýmě, chrání proti srdečním onemocněním, před rozvojem poruch nervového systému, pomáhá snižovat riziko mrtvice a infarktu, je skvělým parťákem v boji proti cukrovce, podporuje funkci jater a močového měchýře, posiluje imunitní systém a taky zabraňuje ucpávání a stárnutí tepen. Česnekové silice jsou při zevním použití báječným zklidněním pro různé kožní problémy.

A není to všechno. Víš, že chrání před rakovinou?

Ne že by se rakovina nemohla dotknout nikoho, kdo rád baští česnek, ale přesto americký vědec J. A. Milner z Národního institutu pro výzkum rakoviny po dlouhém zkoumání potvrdil, že látky obsažené v česneku působí hlavně proti rakovině žaludku, tlustého střeva a prostaty. Podle všeho ale dokáže efektivně bránit vzniku nádorů i v jiných částech těla. Paradoxní je, že ač způsobuje takový odér, působí česnek nejen jako prevence a lék, ale taky jako afrodiziakum. Tak si s miláčkem udělejte pěkný večer a dejte si do trumpety.

I česnek má svoje „ale“

Česnek je super a prospěšný, ale ne všichni se jím můžou ládovat dle libosti. Pozor na jeho množství by si měli dávat lidé, kteří mají potíže s játry a očima. Naopak neplatí, že by ho nemohli jíst lidé, kteří mají standardně nízký tlak. Česnek snižuje vysoký tlak a udržuje ho v normálu, nesnižuje tlak lidem, kteří ho mají v pořádku nebo ho mívají nižší.

shutterstock_1510386458.jpg

Česnek je nesmírně zdravý, dopřej si ho pravidelně!
Shutterstock
Topinky s česnekem? Ať hodí kamenem, kdo na ně občas nemá chuť!

Kam s ním? Skoro kamkoli

Česnek je skvělou ingrediencí a tak ho většina z nás i používá – nepředpokládáme, že nějaké větší množství lidí papká celé stroužky a tváří se u toho blaženě, i když je to nanejvýš zdravé. Nejznámější způsoby, jak si ho vychutnáváme, je česnečka, topinky potřené česnekem nebo nesmrtelná česneková pomazánka. S bílým jogurtem může také vytvořit luxusní domácí dresink a dobrý může být i strouhaný v zeleninovém salátu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články