Hadí ovoce: Salaka jedlá nakopne mozek a zkrotí cukrovku

Shutterstock
|
08. 06. 2023
|
Příjemně nakyslé, ale se sladkými tóny, vonící exotikou a v našich končinách zatím obestřené tajemnem. Přesně to je hadí ovoce, které rozhodně musíš vyzkoušet.

Salaka jedlá, salak nebo hadí ovoce. Ať tak nebo tak, pořád jde o jedno a to samé exotické ovoce, díky kterému budou tvoje chuťové pohárky pořádně v rauši.

Šťavnaté plody ostnité palmy, které u nás můžeš často vidět i na farmářských nebo exotických ochutnávkových trzích, pocházejí většinou z tropické oblasti Asie a nemůžeš si je s ničím splést. Slupka nevelkého plodu totiž sakumprásk připomíná hadí kůži. Lehce oslizlou a šupinatou, chtělo by se říct. Oranžová až žlutá slupka hadího fíku, jak se ovoci někdy taky přezdívá, je ale spíš lesklá jako tvoje zrcadlo po sobotním generálním úklidu. Tvrdé šupiny ale, pravda, nechybí.

Osvěžující a trvanlivé

Plody malé palmy, kterých se z jedné sklízí až obdivuhodná stovka, mají hruškovitý tvar. Svou plnou chutí ti budou připomínat ananas, jahody, jablko nebo taky banán. Ty, když už u nás na ně narazíš, si je určitě vezmi na dlouhý výšlap. Hadí ovoce je sice dost kalorické, ale to při bezvadné procházce na rozhlednu určitě řešit nemusíš. Co ti ale hlavně přijde vhod, je ta úžasná osvěžující chuť.

Ne nadarmo bývá salak oblíbenou a vyhledávanou pochutinou, když jde o dlouhé poutní cesty. Nejenže k uzoufání unaveného strávníka okamžitě vzkřísí a dobije mu baterky, ale hadí ovoce taky hodně dlouho vydrží. Jeho trvanlivost je v porovnání s jiným ovocem už taková vyšší dívčí.

shutterstock_705582475.jpg

Hadí ovoce v létě a na dlouhých výletech příjemně osvěží.
Shutterstock
Ve 100 g hadího ovoce najdeš 343 kJ. Bílkovin a tuků je v něm pomálu, sacharidů zase dost (21 g).

Hadí ovoce v kuchyni

Pokud jde o tvoje gastrokrálovství, není čeho se bát. S hadím ovocem se v kuchyni klidně zabarikáduj a pusť se do nejrůznějších letních experimentů. Jak už víš, vyznačuje se sladkokyselou chutí. A tam, kde je příjemně sladkokyselá chuť a mírně křupavá bílá dužina, je i obrovská spousta možností a kulinářských variací.

Zapoj tak cit i fantazii a pusť se klidně do vymazlených salátů, sladkých omáček, džemů, kompotů, sirupů, sladkých tvarohů a nákypů, dipů, exotických polévek, koláčů, netradičních buchet nebo smoothie. Než ale začneš kuchtit, po oloupání vždycky zbav ovoce velkých černých pecek.

Účinky na zdraví

Říkáš si, že k přísné dietě se hadí ovoce úplně nehodí? Inu, kdybys měla volit mezi tím, jestli zbaštíš v noci u lednice půl kachny na stojáka, nebo si holt na mlsku dáš kaloričtější ovoce, co vybereš? Správně! Kachna to není. Tolik tedy k nočním nájezdům na ledničku a vraťme se ke kaloriím.

Ano, hadí ovoce je kaloričtější, ale na druhou stranu ti při redukci váhy spíš pomůže. V hlavních rolích tady totiž exceluje nízký obsah cukru, tuku, ale vysoký obsah vlákniny. A jako bonus? Pomalé vstřebávání ve střevech.

Kalorie ale nejsou to jediné, co v masité slaďoučké dužině najdeme. Hadí ovoce je celkem bohatým zdrojem bílkovin a zmíněné vlákniny. Dál obsahuje taky fosfor, draslík, sodík i nějaké to železo. Zapomenout nesmíme ani na vitamíny. Tahle malá hadí lékárnička jich obsahuje celou řadu. Vzpomeňme aspoň na vitamín A, B i vitamín C, kterého už je tam fakt požehnaně. Pokud snad pokukuješ taky po vápníku, máš ho v souvislosti s hadím ovocem mít.

A mluvil tady někdo o mozku a cukrovce? Ano, my. Salaka jedlá ti totiž nejen v tomhle ohledu umí parádně pomoct. Pojďme mrknout na to, s čím ti ještě píchne:

  • čaj z listů hadího ovoce pomáhá při problémech s hemeroidy
  • nenechá tě ve štychu při zácpě
  • má blahodárný vliv na zdraví očí
  • perfektně působí na nervovou soustavu
  • dokonale posiluje paměť
  • pomáhá při cukrovce
  • má pozitivní účinky na krevní oběh a srdce
  • pomáhá při pálení žáhy
  • podporuje správné trávení
  • zatočí s plynatostí a křečemi
  • rozhání únavu
  • zlepšuje a posiluje koncentraci
  • posiluje imunitu
  • rychleji tě dostane do formy při nachlazení
  • zlepšuje pružnost pokožky

A třešnička na salakovém dortu? Údajně pomáhá při kocovině!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autorka článku: Bára Klímová

Související články