
Pochází ze souostroví Moluky v Indonésii, jež jsou známé taky jako „ostrovy koření“. Kdysi byl tak vzácný, že se používal jako platidlo. Kvůli tomu se taky okolo hřebíčku vedlo spoustu bitev, protože území, na kterém rostl, chtěl každý.
Kdysi maskoval dech i zkažené maso
Číňani znali účinky hřebíčku už dávno před naším letopočtem. Čínští císaři dokonce vyžadovali, aby každý, kdo s nimi mluví, měl v ústech hřebíček. Měla to být prevence proti přenosným nákazám i nevábnému dechu.
Do Evropy se dostal až ve 4. století, a to díky arabským obchodníkům. A protože tehdy neexistovaly lednice, intenzivní aroma hřebíčku prý pomáhalo maskovat chuť kazícího se masa.
Co dělá hřebíček tak mocným?
Hřebíček je proslulý v lidovém léčitelství i ve stomatologii. Celá jeho síla se ukrývá v aroma, za kterým stojí látka zvaná eugenol. Ten má anestetické a antiseptické účinky, díky kterým byl kdysi hřebíček na zuby hojně využívaný.
Dál se hřebíček pyšní jednou z nejvyšších hodnot antioxidantů ze všech koření. Díky tomu pomáhá tělu bojovat proti volným radikálům a zpomaluje proces stárnutí.
Jako bonus navíc obsahuje řadu důležitých mikroživin, jako je vitamín C, vitamín K, a minerály železo, vápník a hořčík.
Využití hřebíčku v kuchyni i domácí lékárničce
Tohle voňavé koření můžeš používat hned v několika formách. Celý hřebíček se hodí například do svařeného vína, do kompotů nebo masa. V mleté podobě se přidává do sladkého pečiva, dýňových specialit nebo třeba k dochucení kávy nebo ranní kaše.
Pokud chceš maximálně čerpat z jeho benefitů, můžeš ho užívat ve formě tinktury, odvaru/čaje, oleje nebo si nakapat do difuzéru pár kapek esenciálního hřebíčkového oleje.
shutterstock_1383428738.jpg

S čím hřebíček pomáhá?
Pojďme se tedy podívat na malý přehled o tom, jaké má hřebíček účinky na zdraví:
- Přírodní záchrana při akutní bolesti zubů: Pro maximální účinek nanes pár kapek hřebíčkového oleje na vatový tampon a přilož ho na bolavý zub. Po chvíli by mělo dojít ke znecitlivění bolavého místa. Pokud olej nemáš, postačí i celý hřebíček, který jemně žvýkej mezi zubem a tváří. Pamatuj ale, že jde vždycky jen o domácí rychlé řešení a co nejdřív bys měla upalovat k zubaři.
- Podpora zdravého trávení: Hřebíček stimuluje produkci trávicích enzymů. Tlumí nevolnosti, nadýmání a zklidní ti žaludek.
- Bojovník proti nachlazení: Silné antiseptické a antibakteriální účinky hřebíčku jsou skvělé na podporu imunity. Je tedy ideální zejména v období, kdy jsou všude ve vzduchu bacily.
- Zlepšení krevního oběhu: Hřebíček má hřejivé účinky, které pomáhají stimulovat krevní oběh. Používá se proto při masážích a k prohřátí organismu. V podzimní a zimním období tohle jistě oceníš.
- Osvěžovač dechu i vnitřních prostor: Výplachy hřebíčkovým odvarem neutralizují nepříjemný zápach dechu. V aromalampě zase osvěží vzduch v místnosti a současně dokáže odpudit i hmyz.
- Antistresová terapie: Jeho teplá vůně má úžasně relaxační účinky. Přidej si pár kapek hřebíčkového oleje třeba do vany, vypni a užij si uvolnění na konci dne.
Na co si dát pozor při užívání hřebíčku?
Silně koncentrovaný hřebíčkový olej nikdy nepij a nepoužívej neředěný na kůži! Je tak silný, že by ti mohl způsobit podráždění, nebo dokonce drobné popáleniny.
Pozor by si taky měli dát ti, kteří berou léky na srážlivost krve nebo na regulaci hladiny cukru v krvi, protože eugenol obsažený v hřebíčku může účinky těchhle léků ovlivňovat.
V těhotenství je malé množství hřebíčku v jídle obecně považováno za bezpečné, ale konzumace velkých dávek nebo použití hřebíčkového oleje může stimulovat kontrakce dělohy. Tak opatrně.
Udělej si sama: Jak si vyrobit domácí hřebíčkový olej?
Pokud chceš těžit z účinků hřebíčkového oleje, nemusíš utrácet za předražené lahvičky v obchodech. Jeho příprava je totiž velmi jednoduchá a bez problémů to zvládneš sama.
Co potřebuješ: 10 g hřebíčku, 100 ml olivového, mandlového nebo slunečnicového oleje, hmoždíř, zavařovačku s víčkem, jemné sítko nebo gázu
Jak na to?
- Nejdřív vlož hřebíček do hmoždíře a trochu ho rozdrť (ale ne úplně).
- Podrcený hřebíček vhoď do zavařovačky a zalij ho vybraným olejem, dokud nebude úplně potopený.
- Uzavřenou zavařovačku postav na 2–3 týdny na tmavé a chladné místo.
- Občas si na něj vzpomeň a protřepej ho, aby se hřebíček s olejem pořádně propojil.
- Po uplynutí doby sceď hotový olej přes jemné sítko nebo gázu.
Tak snadno získáš svůj hřebíčkový „zázrak“. Nezapomeň ho pak uchovávat v chladu a tmavé lahvičce – sílu je třeba chránit!
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- vseokoreni.cz/koreni/hrebicek
- ferwer.cz/blog/hrebicek-ucinky
- cajovydychanek.cz/a/hrebicek-a-jeho-prekvapive-ucinky-na-zdravi
- bylinky21.eu/recepty/hrebickovy-olej-recept