Abeceda olejů: na co se hodí řepkový a který se jen tak nepřepálí?

Shutterstock
|
15. 05. 2024
|
Před lety se rozjela osvěta, díky níž víme, že není olej jako olej. Stejně ale v „olejologii“ většina z nás tápe, tak si o tom něco řekněme.

Nejdřív si ale pojďme udělat jasno v tom, jak by měl „vypadat“ zdravý olej. Rozhodně by měl obsahovat vyšší podíl nenasycených omega-3 mastných kyselin. Ty, které nabízejí spíš nasycené mastné kyseliny, nám neprospívají – naopak například zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a nenapomáhají ani kondici srdce. Jde například o kokosový olej.

Náš tip: V rozhodování ti pomůže jednoduchá pomůcka – zdravější oleje zůstávají při běžné teplotě doma tekuté.

Lisovaný, nebo rafinovaný?

Rozdíl je taky mezi lisovaným a rafinovaným olejem. Ty nejlepší oleje jsou panenské, za studena lisované. Díky procesu, kterým vznikají, nepřicházejí o své benefity, chuť a vůni.

Ty rafinované jsou neutrální, nic moc nám nepřinášejí, ale jsou chuťově využitelné jak do slaných, tak sladkých pokrmů, a tak se leckdy hodí i ony (péct bábovku s oliváčem není úplně to pravé ořechové).

Pozor na bod zakouření

A ještě si musíme říct, co je bod zakouření. Jde o teplotu, při které se olej přepaluje. Důsledkem toho se stává zdraví neprospěšný. Vždycky u něj záleží na míře rafinace – čím je větší, tím výš je i bod zakouření. Proto u jednotlivých olejů najdeš rozmezí, a ne jednu jedinou teplotu.

6 nejoblíbenějších olejů a tuků našich domácností

Pojďme se společně podívat na šestici olejů (tuků), které jsou v české domácnosti více či méně běžné.

Řepkový olej

Tenhle olej se hodí pro studenou kuchyni i na přípravu teplých pokrmů. Dá se na něm dobře smažit, je fajn při pečení. Prospěje při přípravě omáček a majonéz. Konzumace 1,5 lžičky denně prý přispívá k prevenci rozvoje ischemické choroby srdeční. A nemusíš se bát – řepkový olej už dávno nemá pachuť, kterou míval.

Bod zakouření: 175–220 °C

Slunečnicový olej

Dalším velice populárním oleje v českých domácnostech je slunečnicový olej. Na něm si ceníme jeho lehké chuti, je dobrý na vaření a do studených pokrmů. Nedoporučuje se na něm smažit nebo v něm fritovat. Výborný je na přípravu marinád.

Nabízí hlavně omega-6 mastné kyseliny, míň už omega-3 mastných kyselin, vitamín E a taky látky, které jsou hodnotnými antioxidanty.

Bod zakouření: 225–230 °C

Olivový olej

Oblíbený olivový olej je super hlavně v salátech, ale dá se využít i do pest, dresinků a zálivek nejrůznějšího ražení. Dá se s ním i grilovat a občas ho můžeš dát i na pánvičku.

Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin prospívá našemu zdraví – snižuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko mrtvice, napomáhá trávení a je fajn pomocníkem při pálení žáhy. Za jeho pravidelnou konzumaci ti poděkují i tvoje vlasy a pokožka.

Bod zakouření: 190–240 °C

Kokosový olej

Kokosový olej byl jednu dobu tolik oslavován, že lidi skoro uvěřili, že je zázračný. Není, obsahuje dost nasycených mastných kyselin. Ale taky se s ním dá pracovat, a když se s ním nebudeš ládovat dennodenně, nejspíš tě ani nezabije.

Prospěje koktejlům, raw dezertům a salátům, dá se využít na pečení a taky na smažení při středních teplotách, protože se začíná přepalovat na poměrně nízké teplotě.

Bod zakouření: 177–180 °C

Avokádový olej

Další hvězda na scéně. Avokádový olej ti pomůže vykouzlit dokonalé guacamole, tzaziki, sushi, mořské plody nebo saláty. Můžeš s ním vařit na vysoké teploty a taky smažit. Je ale trochu dražší, proto se s ním běžně nepracuje ve velkém.

Dobrou zprávou je, že tenhle olej zvyšuje citlivost na inzulín, čímž předchází rozvoji diabetu, a podporuje krevní oběh. Najdeš v něm vitamíny a minerály i antioxidanty, které se starají o to, aby buňky ve tvém těle předčasně nestárly a aby se v těle nerozvinulo rakovinné bujení.

Bod zakouření: 250–270 °C

Ghí

Přepuštěné máslo (které mimochodem není žádnou novinkou a znaly ho už naše babičky) je bezva při vaření na střední teploty, vyladí ti studené omáčky a grilovací směsi, polévky i dušenou zeleninu. Ale pozor, nehodí se na smažení, aspoň ne na pravidelné a časté!

Podle ajurvédy jde o elixír života. Čistý máselný tuk je hodnotný a zdraví prospěšný. Snadno s ním nahradíš všechny tuky, dodá ti vitamín A, vitamín D, vitamín E a vitamín K, jsou v něm antioxidanty a kyselina máselná, která udržuje zdravou hladinu inzulínu a prospívá střevům. V lednici ti vydrží i rok.

Bod zakouření: 190–250 °C

Který olej nebo tuk používáš nejčastěji a proč? Dej nám vědět v diskuzi!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • curapil.cz/blog/avokadovy-olej-si-vase-plet-a-vlasy-zamiluji/
  • fitness007.cz/blog/kourovy-bod-tuku-a-oleju-aneb-kdy-se-zacnou-prepalovat/
  • izpp.cz/jaky-olej-je-nejzdravejsi
  • instagram.com/p/C6ojcQztF-K/
  • fresh.iprima.cz/magazin/novinky/10-padnych-duvodu-proc-pouzivat-ghi-neboli-prepustene-maslo
Související články