Raw strava: v čem spočívá a proč z ní tak šílíme?

Bigstockphoto
|
27. 09. 2023
|
Nešílíme z ní všichni, ale značná část společnosti ano. Jak něco není raw, je to pro ni z nějakého důvodu špatně. Raw je dobré, raw je zaklínadlo. To není raw zákusek? Tak to pěkně koleduješ. Takže o co jde?

Pojem raw strava má dokonce i český ekvivalent, ačkoli ten už nezní tak cool jako pojem v angličtině. Jde o syrovou stravu. Právě pojem syrová je zásadní a hodně napomůže pochopit, o co jde – jde o stravu, která neprošla tepelným zpracováním, tedy nebyla při přípravě vystavena teplotě vyšší než 42-45°C.

Proč jíst syrové jídlo?

Tepelným zpracováním potraviny ztrácí své vitamíny, minerály, enzymy a živiny celkově. Dušením, vařením, pečením a dalšími tepelnými úpravami se mění také molekulární struktura potravin, přesně řečeno z potravin, které by měly působit zásadotvorně a zabraňovat překyselování organismu, jsou najednou kyselinotvorné a jejich konzumací překyselení, které je nežádoucí, ještě napomáháme.

Co spadá do raw stravy a jak si ji představit?

Říkáš si, co bys tedy měla jíst, kdybys chtěla raw stravu vyzkoušet? Jak se lze vyhnout vaření a jiným úpravám, aby sis zajistila kvalitní jídelníček? K základům raw stravy patří plody ovocných stromů a keřů, zelenina, bylinky, oříšky, luštěniny, obiloviny, semínka nebo mořské řasy.

Je na místě podotknout, že raw strava neznamená to, že budeš po zbytek života chroupat syrovou mrkev a k doplníš to jablky nebo hruškami. Existuje totiž celá řada receptů, podle nichž se dá připravit dobré jídlo. A třeba i ty zákusky, které jsou mimochodem skvělé, když se povedou.

bigstock-raw-vegetable-ratatouille-in-c-108429431.jpg

Na syrovou stravu si zvykneš. Pokud nejsi alergik.
Bigstockphoto
Na tepelnou úpravu zapomeň. I tak ale můžeš jako raw připravit pořádné dobroty!

Co je na raw stravě tak lákavé?

K raw stravě experimentátory žene především myšlenka, že je přijatelnější, tělem vstřebatelnější a hodnotnější. Propagátoři raw stravy často argumentují tím, že v syrové stravě nejsou ničeny enzymy (k tomu by došlo při tepelné úpravě), takže je tělo nemusí při zpracování potravy samo produkovat a vyčerpávat se tím.

Už trošku bizarnější se může někomu zdát argument, že prostřednictvím konzumace celých rostlin, listů, výhonků či plodů dodáváme tělu povzbuzující a potřebnou sluneční energii, kterou rostliny za svého života načerpaly.

bigstock-fresh-carrots-with-stem-and-le-301118512.jpg

Mrkvová šťáva se do raw stravy hodí!
Bigstockphoto
Vsaď třeba na čerstvé šťávy!

Po nějaké době, kdy dojde díky působení syrové zeleniny v trávicím traktu k jakési detoxikaci, se pak člověk cítí lépe, když zvládne u raw stravy zůstat. Má najednou víc energie a často i lepší náladu, která se od množství energie a celkové tělesné kondice odráží.

Pro tělo je raw strava poměrně dobrá i z toho důvodu, že nevyvolává leukocytózu – stav, který vzniká vždy, když se do těla dostanou cizí látky a bílé krvinky na ně musí adekvátně zareagovat, například nás ochránit před něčím špatným. Ve finále je imunitní systém každým vařeným jídlem vystavován zkoušce a vyčerpává se. U konzumace syrové stravy tomu tak není.

Co si můžeš připravit k jídlu?

Ač se to nezdá, je toho vážně spousta, na čem si můžeš pochutnat. Jako raw se dají připravit saláty, marmelády, krémy, krekry a sušenky, pomazánky a pasty, polévky, sladkosti, dezerty, nápoje i hlavní jídla, jako například buchtičky s vanilkovým krémem, květákový kuskus, rajčata plněná špenátem, mrkvové špagety se žampiónovou omáčkou… Fantazii se meze nekladou a za využití správných ingrediencí vznikne raw pokrm, který chutná a tělu prospěje.

Jaká jsou negativa?

Raw strava je sice tělu ve většině případů prospěšná, ale nevýhody u ní odborníci také našli:

  • může hrozit nedostatek potřebných látek, například bílkovin, vápníku a některých vitamínů
  • v zimním období může být nepříjemné nedávat si teplé pokrmy, syrová strava má navíc ochlazující efekt
  • zajištění stravy je náročnější (s kolegy na oběd si asi nezajdeš, pokud s tebou nepůjdou do restaurace, kde vaří podle těchto zásad)
  • jde o velmi omezený způsob stravování

Nevýhod je ještě více, ale zabíhali bychom do odbornějších zákoutí stravování. Na čem se odborníci celkem shodují, je fakt, že raw strava je vynikající očistnou kúrou nebo součástí běžného jídelníčku. Rozhodně ji však nelze doporučit třeba fyzicky slabším lidem, zimomřivým nebo osobám s problematickým trávením.

Udělej si na raw stravu vlastní názor

Zásadní chybou by bylo pouštět se do raw stravy jen proto, že je v módě. Ne všem totiž musí sednout a je zbytečné trápit tělo něčím, co mu není příjemné. Zásady raw stravy si můžeme částečně převzít do svého jídelníčku a zkusit obojí nakombinovat. Pokud se do raw stravy chceš pustit jako do celku, promysli to. Přejeme hodně úspěchů!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články