Měj doma zázvor. Je to přírodní lék i jedinečné koření

www.bigstockphoto.com
|
14. 04. 2021
|
Jestli jediný zázvor, který jsi zatím vyzkoušela, byl ten v toniku, měla bys svou chybu rychle napravit. Tohle koření totiž nepatří jen do orientálních pokrmů, ale taky do českých domácností. V následujících odstavcích prozradíme proč.

Hodně z nás má se zázvorem bližší zkušenost než jako s aromatem v zázvorovém toniku. Jde totiž o vynikající pomoc při nachlazení – stačí si nastrouhat do hrnku asi centimetr zázvoru, zalít horkou vodou, klidně přidat i lžičku medu a hned je líp. Kde se ale vzal a proč má vlastně takovou moc?

Svůj původ má v jihovýchodní Asii

Tahle tropická rostlina pochází z jihovýchodní Asie, odkud ho na lodích převáželi už v 5. století našeho letopočtu do dalších a dalších zemí. V 16. století se dostal do Afriky a do oblasti Karibiku, kde ho dnes lidé také pěstují.

V Asii ho od dávných dob hojně využívají v kuchyni, a to jak čerstvý, tak sušený. Už ve 4. století př. n. l. existoval recept na maso na zázvoru a dalším koření. Z dokumentů z 11. století našeho letopočtu zase vyplývá, že se používal jako dochucovadlo nápojů vyráběných z podmáslí.

ginger-2523758_960_720.jpg

Zázvor je koření typické pro orientální kuchyni.
Pixabay
Zázvor užívali lidé už v dávných dobách. V Římské říši si ho cenili víc jako léku než jako suroviny.

V Římské říši byl zázvor velice oceňovaným lékem, ve středověku pak přišla zase další proměna – kupci začali obchodovat i s konzervovaným zázvorem, který se hojně využíval v cukrářství. V kandované podobě ho dnes můžeme sehnat taky. Během 13. a 14. století byl zázvor spolu s černým pepřem nejžádanějším kořením.

Typickou vůni zajišťuje olej obsahující aromatické látky, především pak zingiberen a bisabolen, chuť pak zázvor získává díky gingerolu, což je látka podobá kapsaicinu, který známe z chilli papriček. Díky těmto látkám je zázvor nezaměnitelný.

Pomáhá při zažívacích potížích i bolestech

Když se řekne zázvor, spoustě lidí se ihned vybavení ono zmiňované nachlazení a taky silné aroma, které se z hrnku s čerstvým poctivým zázvorovým čajem line. Zázvor má úžasnou schopnost prohřívat organismus, proto se doporučuje nejen nachlazeným, ale také všem, kteří se snaží hubnout – prohříváním totiž podporuje spalování.

Výhod je ale mnohem víc. Kromě toho, že má antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá při nevolnostech, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje postup některých typů rakoviny. Taky zlepšuje zrak, pomáhá při nadýmání a průjmech, snižuje hladinu cukru v krvi, zbavuje bolesti svalů a kloubů.

bigstock-155745524.jpg

Zázvor se přidává do perníčků i do jiných druhů vánočního cukroví.
Bigstockphoto
Zázvor je oblíbenou přísadou do některých druhů vánočního cukroví.

Jeho typické složení a výrazná chuť však může u někoho vyvolávat pálení žáhy, nepříjemné bušení srdce nebo zažívací obtíže. Vyhýbat by se mu měly děti, osoby s cukrovkou a ty, které berou léky na překyselení žaludku nebo na srdce. Těhotné ženy by ho měly užívat jen minimálně, pokud vůbec.

Odvar, obklad i masážní olej – vyzkoušej to svoje!

Zázvor nemusíš jen konzumovat, i když orientální kuchaři by ti doporučili nejednu specialitu, která by bez něj nebyla tím, čím je. Kromě odvaru z čerstvého kořene si můžeš taky vyrobit masážní olej smícháním šťávy ze zázvoru a sezamového oleje, skvělý je i zázvorový sirup. Čaj ze zázvoru můžeš použít na obklady – stačí do něj namočit hadr a ten si pak přiložit třeba na bolavé koleno nebo kterýkoli sval. 

Jak na přípravu zázvorového sirupu

Sirup si připravíš nasekáním zázvoru a množství, které se vejde na dvě lžičky, vaříš asi 30 minut ve 200 ml vody. Potom přidáš 100 g cukru nebo medu, směs zhoustne a za chvilku je hotovo. Sirup pak přidávej do černého čaje nebo ho konzumuj samotný po lžičkách.

Zázvor v kuchyni: čajem to teprve začíná

Zázvor může mít v kuchyni malou, ale i nezastupitelnou roli. Kromě čaje z něj můžeš udělat čerstvou limonádu, víno nebo pudink. Přidat ho můžeš do teplých pokrmů – k masu, luštěninám nebo do polévek (třeba do dýňové nebo mrkvové). Zázvor bývá i součástí perníčků a některých druhů vánočního cukroví.

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2 

Související články