Žrouti peněz v domácnosti: Pozor na konvici i televizi

Bigstockphoto
|
16. 01. 2023
|
Zvyšující se ceny potravin, pohonných hmot a energií nutí řadu z nás přemýšlet o tom, jak a kde ušetřit. Někde to jde jednoduše, jinde složitěji.

Pokud ti přijde, že se ti výplata rozkutálí hned po tom, co přistane na účet, možná z ní „živíš“ nenasytné žrouty energie v domácnosti. Které spotřebiče a zlozvyky tě stojí víc, než si dokážeš představit?

Varná konvice

Pokud na horkou vodu nijak zvlášť nespěcháš, místo po varné konvici sáhni raději po hrnci s pokličkou. Největším žroutem elektrické energie, potažmo peněz, je totiž právě tenhle malý, avšak zákeřný spotřebič. Litr vody uvaří při spotřebě 0,1 kWh, což při opakování zapínání během dne není rozhodně málo.

Náš tip: Pokud potřebuješ horkou vodu rychle, nalij jí do konvice jen tolik, kolik dokážeš aktuálně využít. Pokud totiž v rychlovarné konvici zbytečně uvaříš 1,5 litru vody, zatímco by stačil třeba jen čtvrtlitr, spotřebuješ 4x víc elektřiny, než je nutné!

Televize

České domácnosti mají podle aktuálních průzkumů a statistik puštěnou televizi asi 30 hodin týdně, což rozhodně není málo. Na celkové spotřebě elektřiny se tenhle „koníček“ podílí celými 27 %. Starší modely jsou navíc energeticky náročnější, ty novější sice dražší, ale jejich provoz je levnější. Pokud chceš ušetřit, začni sledování televize omezovat a vypni tzv. pohotovostní režim.

Staré žárovky

Taky máš doma několik svítidel, která jsou osazená starými žárovkami? Při dalším nákupu si naplánuj návštěvu elektra a pořízení úsporných žárovek. Důvod? Pouhých šest obyčejných 100W žárovek, které svítí jen hodinu denně, prosvítí v průběhu roku bezmála 1 000 Kč! Pokud je vyměníš za úsporné „dvacetiwattovky“, pak budou náklady o 80 % nižší.

bigstock-woman-hand-holding-handle-of-e-412356832.jpg

Nevyhazuj peníze z okna, když nemusíš. Takhle se dá ušetřit.
Bigstockphoto
Varná konvice, staré žárovky nebo věčně připojené nabíječky na mobil. To jsou příklady těch největších prohřešků.

Nabíječky

Že ti nešvar v podobě zapojených nabíječek všude po bytě rozhodně není cizí? A věděla jsi, že nabíječka v zásuvce spotřebovává elektřinu i ve chvíli, kdy není připojena k mobilnímu telefonu? A to nemluvíme o tom, že jí tímto počínáním zkracuješ životnost a zvyšuješ pravděpodobnost vzniku požáru.

Lednice a mrazák

Největšími žrouty elektrické energie mezi bílou technikou jsou chladničky a mrazničky. Moderní chladničky a mrazáky sice dokážou oproti svým „dříve narozeným“ sourozencům spotřebovat o celých 50 % méně energie, přesto se jejich spotřeba může zvyšovat v souvislosti s nedostatečnou údržbou. Například námraza silnější než 3 milimetry zvyšuje spotřebu mrazničky až o 30 %!

Pračka

Problémem může být za určitých situací taky pračka. Pokud máš doma starší model, zvaž jeho výměnu za novější, který dokáže uspořit zhruba polovinu vody i elektrické energie. Pračku zapínej až ve chvíli, kdy bude doopravdy plná, per na nižší teploty a používej prášek s účinností v chladnější vodě. Snížením teploty z 90 °C na 60 °C můžeš ušetřit asi 25 % energie. A to už se vyplatí!

Máš nějaké vlastní tipy, jak ušetřit za energie v domácnosti?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články