Jak ušetřit za topení? Správně větrej a vsaď na alobal

Bigstockphoto
|
10. 10. 2023
|
Nechceš mrznout a klepat kosu, ale bojíš se vysokých účtů? Poradíme, jak neprotopit majlant a mít doma příjemně.

Udržuj topení v čistotě

Věděla jsi, že prach na radiátorech může zvyšovat náklady na vytápění? Velmi podobně funguje i mechanická překážka v podobě těžkých závěsů nebo nábytku přisunutého těsně k topení. Proto udržuj radiátory v čistotě, pravidelně je zbavuj prachu a dalších nečistot a dávej pozor na záclony, závěsy i nábytek v blízkosti topení.

Sniž teplotu v místnosti

Jasně že doma nemusíš mrznout, zároveň ale není třeba místnost zbytečně přetápět. Ideální je mít v bytě nebo domě okolo 20 °C. Zdravý člověk se ale cítí pohodlně i při 18 °C. Obecně tepleji by mělo být v koupelně, chladněji pak v ložnici. Pokud snížíš teplotu v místnosti o pouhý jeden stupeň, ušetříš 6 % z výsledných nákladů.

Větrej správně

Aby se v místnosti nehromadila vlhkost, která jde ruku v ruce s plísněmi a bakteriemi, je potřeba každý den (ideálně víckrát) větrat. A to i během zimy. Větrej krátce, ale intenzivně. Zapomeň na ventilačky a okno otevři dokořán. Jedině tak pustíš do místnosti čerstvý vzduch a zároveň ji zbavíš toho vydýchaného.

bigstock-cropped-photo-of-woman-warming-446117279.jpg

Doma můžeš mít příjemně, a přitom nezruinovat peněženku.
Bigstockphoto
Šetřit za topení se vyplatí. A neznamená to, že bys doma měla mrznout.

Vyzkoušej trik s alobalem

Hřejivost radiátorů můžeš celkem jednoduše zvýšit alobalem, který přilepíš na lepenku a tu pak za topení. Zeď za radiátorem totiž pohlcuje poměrně značné množství tepla, čemuž můžeš zabránit právě aluminiovou fólií. Ta totiž bude teplo odrážet zpátky do místnosti.

Topení nevypínej, temperuj

Ve snaze ušetřit vypínáš topení vždycky, když odcházíš z domu nebo cestuješ mimo? Chyba! Tím, že topení vypneš na noc nebo při odchodu, neušetříš. Ba právě naopak! Na to, aby bylo v bytě pak příjemně, radiátor vypotřebuje tolik energie, kolik jsi vypnutím topení ušetřila. Navíc riskuješ vznik plísní, kterých se pak budeš těžko zbavovat. Proto je dobré nechat topení zapnuté a místnost během noci nebo tvé nepřítomnosti temperovat na 17 °C.

Zaizoluj okna

Abys netopila – lidově řečeno – pánubohu do oken, vrhni se na izolaci oken, případně mezer pod prahy. Za pár kaček si můžeš pořídit speciální izolační válce nebo okna odizolovat ručníkem, polštářem či dekou. Pomoct ti můžou i robustnější závěsy, které částečně zamezí studenému proudění vzduchu od okna. Jen bacha, abys jimi neblokovala teplo z radiátorů.

Pravidelně topení odvzdušňuj

Topení bys měla v ideálním případě odvzdušňovat každé tři měsíce. Že nestíháš? Pak nezapomeň topení odvzdušnit aspoň dvakrát během topné sezóny.

Potřebovat budeš starší ručník nebo utěrku a hrnec nebo misku. Ručně nebo pomocí speciálního klíče otoč odvzdušňovacím ventilem a nech unikat přebytečný vzduch. Jakmile začne z ventilu odtékat voda, zachyť ji do misky a otoč ventilem do původní pozice.

Porovnej ceny dodavatele energie

Pokud ti současné ceny nevyhovují, není nic lehčího než je porovnat s konkurencí pomocí nezávislých online srovnávačů a kalkulaček. Pokud najdeš výhodnější nabídku, zkontroluj si, jestli přechodem k novému dodavateli neporušíš smlouvu u toho stávajícího. Pekelná pokuta by tě v tomhle případě pravděpodobně neminula.

Máš nějaké vlastní tipy a triky, jak ušetřit na topení?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články