Piniové oříšky jsou „neoříšky“, které si zamiluješ

Bigstockphoto
|
18. 10. 2021
|
Jsou drobné, lahodné a lidi o nich moc nevědí. To je ale škoda, jsou totiž zdravé a můžou ti parádně zpestřit jídelníček. Pokud tě nezastaví jejich cena.

Piniové oříšky nejsou oříšky jako třeba vlašáky, mandle nebo lískáče. Jde o jedlá semínka borovice pinie, což je až 30 metrů vysoký teplomilný jehličnan s korunou širokou až 8 metrů. Na vlastní oči ho můžeš spatřit i v jižní části Evropy, často roste i v Izraeli, severní Africe nebo v Libanonu a Sýrii.

Piniové oříšky mají jemnou strukturu a lahodnost je to, co je vystihuje. Mají totiž máslově nasládlou chuť, takže když je jednou ochutnáš, budeš je chtít zase. Dát si je můžeš syrové – samotné nebo třeba do jogurtu a tvarohu, případně do zeleninového salátu nebo husté polévky (třeba do dýňové). Můžeš si je ale zkusit i opražit, pak získáš křupavou dobrotu se zvýrazněnou chutí.

bigstock-a-large-open-pine-cone-next-to-409280779.jpg

Borovice pinie, z níž piniové oříšky pocházejí, jsou až 30 m vysoké stromy s korunou širokou až 8 m.
Bigstockphoto
Piniové oříšky jsou nabité vitamíny, minerály a obsahují i lutein, významný antioxidant.

Malé, ale úžasné

Piniové oříšky jsou poměrně drahé, to spoustu lidí odrazuje od toho, aby si je čas od času koupili. Pokud jsi semínka borovice pinie ještě neochutnala, o hodně jsi přišla, tak to jednou zkus. Jsou totiž nesmírně zdravé!

Obsahují spoustu vitamínů (A, B, C, D, E a K), minerálů (mangan, hořčík, fosfor, železo, zinek, vápník a draslík), mononenasycené kyseliny, bílkoviny a třeba i lutein, který platí za velmi silný antioxidant. Připomeňme jen, že antioxidanty nejenže zabraňují předčasnému stárnutí buněk, ale taky bojují proti volným radikálům, jejichž působení přispívá ke vzniku rakoviny. Lutein je tedy taková prevence.

Piniové oříšky jsou pochopitelně významným zdrojem zdravých tuků, které nezvyšují LDL cholesterol v krvi (ten „zlý“). Zároveň tělu zajišťují dostatek potřebných tuků coby nezbytné složky zdravé stravy.

Díky přítomnosti omega-6 mastných kyselin taky piniové oříšky tlumí chuť k jídlu, proto je fajn zařadit je do jídelníčku, jen musíš myslet na to, že jsou taky kalorické a nesmí se to s nimi přehánět. Ve 100 g piniových oříšků je energie 2 550 kJ (609 kcal), 24 g bílkovin, 14 g sacharidů, 51 g tuků a 4 g vlákniny. Vhodná porce je asi 10 g.

Máš ráda piniové oříšky, nebo je ještě neznáš? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články