Trápí tě únava, padání vlasů nebo závratě? Možná ti chybí železo

Shutterstock
|
27. 02. 2024
|
Každý z nás potřebuje ke správnému fungování organismu dostatek všech vitamínů a minerálů. Někdo je přitom náchylnější k potížím, které se dostavují, když chybí některá konkrétní látka.

Velmi často se v téhle souvislosti mluví o nedostatku hořčíku, jehož nedostatek způsobuje bolesti hlavy, zhoršuje migrény, snižuje schopnost soustředění a duševního výkonu a taky zapříčiňuje svalové křeče. Další v řadě neopomenutelných látek, na které se společně podíváme zblízka, je železo.

Železo je v těle potřeba k tomu, aby došlo k dostatečné tvorbě hemoglobinu. Díky němu se totiž přenáší kyslík v organismu. Když je okysličení nedostatečné, tkáně a svaly nepracují správně a dojít může až k anémii (chudokrevnosti), což je jedna z nejčastějších nemocí krve.

Proč železa ubývá a kdo na to trpí?

Železa máme v těle nedostatek, když nemáme vhodnou stravu. Které potraviny bohaté na železo můžou tvůj problém vyřešit?

Tenhle minerál můžeme najít v hovězích a jehněčím mase, ve vnitřnostech, v obilovinách a luštěninách, v oříškách a droždí a v některém sušeném ovoci – například v meruňkách, rozinkách nebo švestkách (ale pozor, nebašti kvůli tomu přeslazené sušené ovoce po kilech!).

Příčinou ale taky bývá zánětlivé onemocnění střev (například Crohnova choroba), nádorové onemocnění, infekce, nedostatek vitamínu B a kyseliny listové, masivní krvácení a menstruační krvácení. Nedostatkem železa trpí spíš ženy než muži, už proto, že většina z nás dlouho a pravidelně menstruuje.

shutterstock_1940905432.jpg

Železo je pro tělo důležité a jeho nedostatek není radno podceňovat.
Shutterstock
Železo můžeš čerpat třeba z červeného masa.

7 signálů, kterými tělo volá po železe

Přidat! Jestli nemáš ve stravě dost železa, kup si ho v tabletkách a nezapomínej ho baštit. Zvlášť v případě, že se poznáš v těchhle signálech. Mimochodem – při podezření si můžeš udělat jednoduchý test (seženeš ho v lékárně), a pokud tvoje potíže přetrvávají, zajdi za svým doktorem.

Neustálá únava

Jestli se pořád cítíš unavená, nejspíš máš pocit, že je to prostě z práce, z dětí, z nemocné babičky a podobně. Na únavu máme tendenci si zvykat a pak ji prostě nějak „přehlížet“, normálně s ní fungovat, dokud to jen trochu jde. Jestli to na tebe sedí, zkus chvíli brát železo a uvidíš, jestli se to zlepší, zvlášť pokud se k únavě přidává i podrážděnost a neschopnost se soustředit.  

Bledost

Jestli už se tě tenhle týden třikrát zeptali, jestli je ti dobře, protože jsi bledá, stojí to za zamyšlení. Nedostatečné okysličení se totiž projevuje právě bledou pokožkou a pletí. Patrné je to zvlášť na rtech, dásních a vnitřní straně očních víček.

Nepříjemné bušení srdce

Srdce bušit musí, ale čeho je moc, toho je příliš. Když se nechá chudokrevnost zajít daleko, může utrpět i srdce – to se projeví nepravidelnými ozvami, zvětšením, šelestem a v tom nejhorším případě selháním. Tyhle potíže úzce souvisí taky se zhoršením úzkostných stavů.

Zadýcháváš se

To my všichni. Ale pokud na sobě nějaký čas sleduješ změny k horšímu a dělají ti problém schody v práci, které jsi dřív vyběhla raz dva, vzpomeň si na železo.

Syndrom neklidných nohou

Mravenčení a brnění v dolních končetinách je dalším znamením, které ti tělo dává, když má nedostatek železa. Přidává k tomu i bolest nohou, a to hlavně když jsi v klidu, nejčastěji před usnutím. Ty se pak vrtíš jako divá, a přitom se dá syndromu neklidných nohou možná snadno zamezit.

Máš hlavu jako střep

V jednom kuse tě bolí hlava, i když máš zrovna klidnější den a dáváš si pozor i na dostatek tekutin? Železo volá! Když je ho totiž v těle nedostatek, nejdřív se musí kyslíkem zásobit mozek a pak teprve tkáně. Jenže ani mozek kyslíku stejně nedostane tolik, aby byla jeho potřeba pokryta stoprocentně. A pak hlava bolí.

Vypadávají ti vlasy

Když je železa málo a tělo vyhlásí stav anémie, kyslík je dodáván do nejdůležitějších míst, především do mozku. Vlasy jsou v takovém případě naprosto nepodstatné a v důsledku nedostatku kyslíku začnou vypadávat. Nemusíš ale panikařit, když ti při česání na hřebenu nebo po noci na polštáři zůstane pár vlasů. Denně jich ztratíme průměrně stovku a je to normální.

Použité zdroje:

  • gsklub.cz/gs-magazin/nedostatek-zeleza-dava-telo-najevo-jasnymi-priznaky/
  • healthline.com/health/iron-deficiency-anemia
Související články