Chudokrevnost neboli anémie: v hlavní roli nedostatek železa

Shutterstock
|
06. 05. 2023
|
Anémie nebo chudokrevnost. Ať tomu budeme říkat, jak chceme, význam se nezmění a pořád půjde o onemocnění červených krvinek. Onemocnění nejběžnější a časté.

Některé kousky moudré literatury o chudokrevnosti mluví ne jako o onemocnění, ale jako o symptomu. Při anémii dochází ke snížení množství červených krvinek v krvi a taky ke snížení množství krevního barviva, které známe jako hemoglobin. K takové anémii pak dochází například z důvodu nedostatku železa, a tím pádem jsme zase u symptomů. Anémie je v takovém případě symptomem, tedy příznakem toho, že pokud jde o železo, strádáme.

Ve většině odborných textů se ale v souvislosti s chudokrevností nejčastěji objevuje přímo slovo nemoc/onemocnění. Pokud se tedy do poslední čárky neshodují ani odborné prameny, my laici v tom můžeme mít už úplný guláš. Jedno ale přehledné a shodné je. Ať už o chudokrevnosti budeme mluvit jako o příznaku, nebo jako o samotném onemocnění, pořád jde o stav, se kterým není radno si zahrávat.

Onemocnění červených krvinek

Jak už teď víš, anémie se týká krve. Ještě líp řečeno červených krvinek. Pojďme se ale na tuhle nemoc mrknout zblízka a zamiřme doslova pod mikroskop. Červené krvinky nebo taky erytrocyty jsou nejtypičtější buňky, které krev obsahuje. Ty se tvoří v kostní dřeni a právě díky hemoglobinu, který v nich je a váže na sebe molekuly kyslíku, jsou schopné po těle tentýž kyslík roznášet.

Hladina hemoglobinu se odvíjí od věku a pohlaví. U mužů je anémie definována jako hladina hemoglobinu nižší než 13,5 gramů/100 ml a u žen nižší než 12,0 gramů/100 ml. Chudokrevnost může být způsobená ztrátou červených krvinek, za kterou stojí buď krvácení, nebo jejich destrukce. Taky k ní dochází v důsledku porušené tvorby červených krvinek. Podle WHO některým druhem anémie trpí až 30 % veškeré populace.

Aby to nebylo všechno tak jednoduché, anémie má rovnou i několik typů. Tím nejčastějším typem chudokrevnosti je anémie z nedostatku železa. Dále také z nedostatku vitaminu B12, srpkovitá anémie, aplastická anémie a talasemie.

shutterstock_1259195884.jpg

Chudokrevnost může mít hned několik příčin.
Shutterstock
Varovným příznakem chudokrevnosti může být neustálá únava.

Možné příčiny a rizikové faktory

Když už jsme pronikli do tajů toho, co to je, přesuňme se ladně k tomu, proč se to děje. Nejčastější příčinou vzniku anémie, je nedostatek železa. A kde není dostatek železa pro tvorbu hemoglobinu, tam ani kyslík nebere. Pramálo železa ale nemusí být jediným kamenem úrazu.

Za anémií mohou být i jiné příčiny a rizikové faktory, které možnost jejího vzniku rapidně zvyšují. Tady jsou některé z nich:

  • nedostatek vitamínů
  • těhotenství
  • chronická onemocnění a infekce
  • určité léky
  • autoimunitní onemocnění
  • toxické látky a alkoholismus
  • dědičné predispozice a stáří
  • střevní porucha
  • silná menstruace

Příznaky a signály

Určitě už správně tušíš, že jakmile jde o problémy s kyslíkem, hlásí se o slovo výrazně zvýšená únava a tělo dostává pořádně na frak. I tahle nezvykle silná únava je tedy jedním z příznaků anémie. Jako další pozorujeme oslabení svalů, spavost, motání hlavy, omdlévání, nanicovatost a nulovou energii. Dál je tu zmatenost, bušení srdce, palčivá bolest na hrudi, bledost a malátnost. Někteří pacienti údajně uvádějí i nechutenství, ale o něm se knížky chytrolínky téměř nezmiňují.

Jak na prevenci

Ve většině případů se můžeme stavět třeba na hlavu, jenže anémii se stejně nevyhneme. Pro klid duše ale takový zdravý životní styl není nic proti ničemu. Snaž se proto i o pestrý a vyvážený jídelníček, který je bohatý na vitamíny a minerály. Konkrétně na xkrát vzpomínané železo, vitamín C, vitamín B12 a kyselinu listovou. Neváhej se tak pouštět do potravin, jako jsou melouny, rajčata, brokolice, papriky, hovězí maso, hrášek, mléčné výrobky nebo arašídy.

Pokud už v rodině anémii máte, můžeš taky zaskočit za genetickým poradcem. Po konzultaci s ním budeš vědět více a on už tě ke správným krokům nasměruje. Stejně jako tvůj obvodní lékař, který ti po běžném vyšetření například doporučí zařadit doplňky stravy. Pokud však za už vzniklou anémií stojí něco jiného, je potřeba nejdřív vyřešit danou příčinu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autorka článku: Bára Klímová

Související články