Klady a zápory arašídů: jsou lahodné, výživné, ale i nebezpečné

Shutterstock
|
12. 05. 2023
|
Uslyšíš křupnutí a v tom se ti v puse rozplyne ta známá a tak lahodná chuť. Arašídy jsou oblíbenou pochoutkou snad v každé ze svých desítek variant. A pozor, nejsou to oříšky!

Opičí ořech a podzemnice olejná

Myslela sis, že jsou arašídy oříšky, stejně jako třeba vlašské ořechy nebo kešu? Možná budeš překvapená, protože arašídy se ve skutečnosti řadí mezi luštěniny, fazole a hrachy. Stejně jako ostatní luštěniny mají schopnost vázat dusík.

Arašídy nebo taky burské oříšky jsou semena rostliny zvané podzemnice olejná a mezi Brity se jim taky říká opičí ořech. Pěstují se v tropech a subtropech, a to spíš pod než nad zemí. V kuchyni jsou ale jak víš, arašídy kategorizovány jako oříšky, proto to může být tak matoucí.

Chceš je solené, vařené nebo jako máslo?

Arašídy existují v několika různých variantách. Někteří si je loupou přímo ze skořápky, a tak si můžou dopřát chuť nezpracovaného arašídu, jiní je zase mají rádi už vyloupané a třeba solené nebo pražené.

V Indii nebo Číně je rádi jedí vařené, hlavně k svačině. Kromě toho ale můžeš narazit na arašídový olej, který má jemnou chuť a občas se používá při vaření, nebo třeba arašídovou mouku. Dobře známé je i burákové máslo, které můžeš použít jako pomazánku na toust nebo z něj vyrobit lahodné sušenky.

Prvenství ve vývozu arašídového másla má Amerika, která je současně jeho největším spotřebitelem.

shutterstock_316086323.jpg

Arašídové máslo je nejpopulárnější v Americe, i u nás má ale své příznivce.
Shutterstock
Patříš k milovníkům arašídového másla? Nedivíme se!

První si pochutnali Španělé

Lahodná luštěnina pravděpodobně pochází z Jižní Ameriky a z ní se rozšířila do celého světa. Všestrannost arašídů objevili jako první Španělé, kteří je přivezli do Evropy. Když se kolem roku 1700 a 1800 dostaly do Ameriky, byly pokládány za jídlo pro chudé, a tak je nikdo nechtěl pěstovat ve velkém.

To se změnilo po občanské válce. Po tom, co se buráky začaly zpracovávat snáz, se zvýšila poptávka hlavně po arašídovém oleji, pražených a solených arašídech a arašídovém másle. Dneska už se arašídy pokládají za důležité potravinářské plodiny.

Bohaté na živiny, radost bude mít i tvůj kluk

Zajímavostí o arašídech je to, že se zejména v Africe používají v boji proti podvýživě u dětí. Jako terapeutické jídlo, které má zmírnit hladomor, se konzumují například pasty na bázi arašídů plumpy nut, které obsahují velké množství bílkovin a dalších živin.

Arašídy jsou jednodušše bohaté na základní živiny, jsou skvělým zdrojem nejen bílkovin, ale taky vápníku, vitamínů B a E i minerálů, jako je hořčík nebo fosfor. A nezaostává ani vláknina.

Arašídy taky obsahují antioxidanty, které prospívají srdci, zabraňují poškození buněk volnými radikály, a dokonce snižují riziko vzniku rakoviny. Kromě toho jsou taky skvělou svačinkou, která potlačí chuť k jídlu a díky velkému množství mononenasycených mastných kyselin snižuje riziko mozkové mrtvice.

Arašídy jsou taky vhodné pro lidi cukrovkou, protože mají nízký glykemický index, a tak nezpůsobují větší výkyvy hladiny cukru v krvi.

Další výhoda konzumace arašídů bude zajímat hlavně tvého kluka. Zjistilo se totiž, že arašídy obsahují aminokyselinu, která se přeměňuje na oxid dusnatý, který pak pomáhá rozšiřovat krevní cévy a tím se zlepšuje průtok krve. Tahle aminokyselina s názvem arginin tak může pomoci léčit erektilní dysfunkci a taky zlepšit kvalitu spermatu, zvýšit libido a hladinu testosteronu.

Všeho s mírou

Pozor, konzumace arašídů nemusí mít jenom výhody. Jsou silným alergenem. Reakce na arašídy může v tomhle případě vést k slzení očí, v horší situaci k nebezpečnému anafylaktickému šoku. Vedle toho mají arašídy taky vysoký obsah tuků a sacharidů, takže když je budeš baštit ve velkém, můžeš přibírat na váze. Není taky moc zdravé konzumovat solené arašídy, které můžou kvůli vysokému obsahu sodíku zvyšovat krevní tlak.

Důležité je, abys je jedla jako součást zdravé a plnohodnotné stravy a nepřeháněla to s nimi. Střídmá konzumace ti může pomoct udržet si zdravou váhu. A pokud nevíš, jestli na ně nejsi alergická, radši si zajdi k doktorovi.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články