Bramborový salát, který jsi mohla dostat v někdejších „mlíčňácích“ a bistrech je ale jednoduše nenapodobitelný. Aby taky ne! Pro jeho výrobu platily přísné socialistické normy, takže chutnal stejně, ať už sis ho dala v legendárním Automatu Koruna, nebo zapadlém bistru na druhé straně republiky.
Základem jsou hlavně dobré brambory
Jak si připravit bramborový salát podle přísné Československé státní normy z roku 1976? Potřebovat budeš sice jenom několik základních surovin, ty ale radši nakupuj u farmářů nebo lokálních prodejců. Důležité jsou i správné poměry jednotlivých přísad a hlavně čerstvost nakoupených surovin.
Základem budoucího úspěchu a dokonalé konzistence i chuti salátu jsou samozřejmě brambory. V obchodě ideálně vybírej brambory varného typu A, které jsou pevné, skvěle drží tvar a nepodrazí tě ani ve chvíli, kdy je povaříš o chvilku déle, než by si zasloužily.
Co potřebuješ: 511 g oloupaných brambor varného typu A den předem vařených ve slupce, 108 g okapaných sterilovaných okurek, 85 g oloupané cibule, 60 g polotučné hořčice, 20 g octa, 10 g cukru, 20 g soli, 1 g mletého pepře, 150 g majonézy, 40 g nálevu z okurek (příp. vody)
Jak na to?
Brambory nakrájej na co nejmenší kostičky. Použij nůž, ne struhadlo, protože jinak místo salátu vyrobíš neidentifikovatelnou hmotu o nevalné chuti i vůni. Kromě brambor nakrájej nadrobno taky cibuli a sterilované okurky.
K bramborám, cibuli a okurkám přidej hořčici, majonézu (ideálně tu doma vyrobenou), ocet a směs dochuť cukrem, solí a mletým pepřem. Podle potřeby postupně přilévej lák z okurek. Všechno pořádně promíchej a ulož do druhého dne do lednice.
Po odležení můžeš tuhle dobrotu klást na chlebíčky, jen tak k ní přikusovat ji rohlík nebo k ní připravit smaženou rybu, případně klasický řízek v trojobalu.
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3
Autor článku: redakce