Socialistický pozdrav z kuchyně: Pochoutkový salát podle normy z roku 1976

Shutterstock
|
04. 06. 2023
|
Mohla sis ho dát na vece, s rohlíkem, ale klidně ho jíst jen tak z kelímku nebo papíru. Ať už sis ho objednala v Praze, nebo Brně, vždycky chutnal stejně.

O to se totiž staraly závazné státní normy. O jaké socialistické dobrotě je řeč? Jasně že o oblíbeném pochoutkovém salátu. Máme pro tebe exkurz do jeho historie i recept podle původní normy z roku 1976.

Nepleť si pojmy s dojmy!

Pochoutkový salát se může v lecčem podobat vlašskému salátu. Oproti němu je ale mnohem jemnější, voní šunkovým salámem a kyselou okurkou a má trochu řidší konzistenci.

Skvělý je proto nejen na chlebíčky coby tradiční českou specialitu, ale taky se hodí třeba pro přípravu zdobených obkládaných vajec v misce a ladí s bílým nebo celozrnným pečivem.

Trocha historie nikoho nezabije

Recept na pochoutkový salát, schválený pro výrobu pod číslem 50145 československé státní normy pro studenou kuchyni, pochází z roku 1976. O to, aby chutnal všude stejně, se tehdy starali mistři studené kuchyně.

Zajímavostí je, že zmíněnými mistry byli výlučně muži. Ženy, které měly na starosti přípravu salátů i dalších socialistických pochoutek, pak nesly označení „salátky“. To ale nebylo v žádném případě hanlivé. Ba právě naopak vyjadřovalo jistou prestiž.

Zmíněné dámy totiž musely být zručné, pečlivé, čistotné a taky mít smysl pro estetično. Důležitým předpokladem dobré „salátky“ pak byla přesnost a ctění tehdejších norem. Dámy zkrátka zodpovídaly za to, že pokrm bude chutnat stejně z prvního i posledního talířku, který ten den prošel jejich rukama.  

Tajemství je nejen v receptu, ale taky použitých surovinách

Pokud jsi po přečtení výše uvedených řádků dostala na poctivý pochoutkový salát chuť, rozhodně nešetři na surovinách, které pro jeho přípravu použiješ. Základem je samozřejmě kvalitní šunkový salám s vysokým procentem masa.

Jak kvalitní šunku poznáš? Uzenina nesmí být kašovitá, nesmí mít v sobě žádné „flaksy“ a taky by neměla být navoněná muškátem, přesolená nebo čpět kouřem. Ideální je, když se pro šunkový salám vcelku vydáš k ověřenému řezníkovi v okolí.

Jak si retro pochoutkový salát připravit?

Že už slintáš skoro jako bernardýn? Tak už tě nebudeme dlouho trápit a odhalíme ti původní recept z roku 1976.

Co potřebuješ: 400 g dobrého šunkového salámu vcelku, 180 g sladkokyselých okurek, 55 g sterilovaného hrášku, 25,5 g cibule, 300 g majonézy (ideálně té připravené doma), 10 g moučkového cukru, 8 g worcesterské omáčky, 20 g plnotučné hořčice, 5 g soli, 6 g octa a 0,5 g pepře

Jak na to?

Šunku si nakrájej na 0,5 cm široká kolečka a pak na malé nudličky. To samé proveď s okurkami. Cibuli proměň na drobné kostičky a spař ji horkou vodou. Nebude tak ostrá a v salátu ti nezhořkne. Základní ingredience nasypej do větší misky a smíchej společně se sterilovaným hráškem.

Vedle si připrav další (menší) misku, do které nasypeš cukr, přidáš majonézu, worcester, hořčici a ocet. Vše důkladně promíchej a přidej k salátu. „Pochoutkáč“ osol a opepři a do druhého dne ulož do ledničky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články