Vychutnej si lahodný hermelínový salát. Je plný vápníku a vitamínů

Shutterstock
|
12. 10. 2022
|
Jemně slaný sýr přímo rozplývající se na jazyku. Určitě nejsme samy, kdo si představil, jak ho pojídá se sklenkou vína v druhé ruce. Mňam! Jenže pozor, hermelín je plný vitamínů, ale taky tuků.

Kdo by ho nemiloval? Hermelín se pyšní ušlechtilou bílou plísní na povrchu. Nejznámějším zástupcem svého druhu je beze sporu francouzský camembert, na kterém si lidi pochutnávají už od roku 1791.

U nás se hermelín ale objevil až ve 20. století. Své jméno dostal díky tomu, že tvůrcům jeho hebký povrch připomínal kožešinu královského pláště, která pocházela od lasice hranostaje.

Zajímavostí je, že každá země má svůj typický hermelín, na který nedá dopustit. V Itálii se například jí Tomino, sýr, který je známý pro lehkou žampionovou chuť, ve Švýcarsku zase Tomme de Vaudois, který voní kmínem.

Vápník a vitamíny, ale i tuky

Jezení lahodného plísňového sýru má své výhody i nevýhody. Skvělé je to, že ti dodá vápník, plnohodnotné bílkoviny, ale i vitamíny rozpustné v tucích. V camembertu najdeš třeba vitamín A, B6 nebo B12. Kromě toho dodá sýr tvému tělu množství vitamínu E a K1. Nachází se v něm i fosfor, sodík nebo selen a další esenciální minerální látky. Navíc se zjistilo, že konzumace fermentovaných mléčných výrobků, jako je hermelín, může snížit riziko vzniku cévních onemocnění a kardiovaskulárních příhod.

Těžko přehlédnutelnou nevýhodou hermelínu je ale vysoký obsah tuku, a to minimálně 45 %. Dopřávat by sis ho teda měla jen občas. Úplně zapomenout by na něj měli všichni, kteří mají dietu a snaží se o shození nějakých těch kil. K vysoké energetické hodnotě by měli přihlížet i diabetici.

Zároveň by se mu měli vyhýbat všichni s oslabeným imunitním systémem, tedy třeba starší dospělí, těhotné ženy nebo malé děti. Zdravým dospělým by pak plísně neměly překážet. Ve 100 g sýru se najdeš 20 g nasycených mastných kyselin, což je maximální množství, co bys měla sníst za den. Bum.

shutterstock_2202131775.jpg

Hermelín je nabitý vápníkem, ale taky je dost tučný.
Shutterstock
Hermelín je skvělý syrový i tepelně upravený a chuťově ladí snad s čímkoli.

Osmažit, upéct nebo naložit

Český hermelín můžeš spojit třeba se sušenou šunkou a vykouzlit tak skvělý předkrm, výborný bude i v polévce. Můžeš ho hodit na gril, osmažit nebo přidat do omáček. Stejně tak se dá naložit do jakékoliv lahodné zálivky. Výborný je i hermelínový salát, který si můžeš připravit díky našemu receptu. Zkus to!

Recept na hermelínový salát

Co potřebuješ: 2 hermelíny, 2 sterilované okurky, menší cibuli, paprikový lusk, kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hořčice, sůl, pepř a trochu citronové šťávy

Jak na to?

  • Hermelíny, okurky, cibuli a papriku nakrájej na drobné kostičky a v misce promíchej se zakysanou smetanou.
  • Přidej další suroviny a znovu promíchej.
  • Připravený salát dej do chladu odležet do druhého dne.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články