Maso se žampióny: tuhle jednoduchou klasiku, která nikdy nezklame, musíš zkusit

Bára Klímová, použito s jejím svolením
|
10. 09. 2025
|
Kombinace masa a žampiónů je v naší kuchyni zakořeněná tak pevně, že ji většina z nás vnímá jako úplnou samozřejmost. Přitom jde o pozoruhodné spojení jednoduchosti, fascinující historie a nekonečné variability. Maso se žampióny můžeme připravit na nespočet způsobů, což znamená, že si můžeme dopřát tradiční česká jídla přes evropskou klasiku až po moderní fitness recepty.

Žampióny dodají masu šťavnatost, zjemní jeho chuť a zároveň do jídla propašují příjemný houbový tón, který nikdy neomrzí. A pozor! Tohle jídlo možná vezme na milost i tvůj milý, který by přitom jinak houby v životě nepozřel…

Pokud hledáš pokrm, který má pevné kořeny v tradici, ale přitom se neustále objevuje v nových obměnách, pak je to právě maso se žampióny. Jde o dvojici, která v gastronomii funguje podobně jako chleba a máslo. Ve světě pohádek pak jako Jeníček s Mařenkou. To neznamená nic jiného a danějšího, než že k sobě jednoduše patří.

Maso dodává jídlu bílkoviny čili sílu a sytost, zatímco žampióny zastupují lehkost, přírodní aroma a zvláštní nadýchanou texturu, která se v kombinaci s omáčkami nebo restováním rozvine do plné krásy. Ať už se tak rozhodneš pro hovězí, kuřecí, vepřové, nebo třeba zvěřinu, žampióny pokaždé svou přizpůsobivost obhájí.

Maso a houby mají svou historii!

Když se podíváme zpět do historie, zjistíme, že houby masu sekundovaly od nepaměti. Už v pravěku lidi sbírali houby společně s lovem zvěře, a přestože tehdy samozřejmě ještě nešlo o žampióny, princip byl stejný. Spojit vydatnou masitou složku s chutí hub, které zajišťovaly jídlu specifickou příchuť.

V Evropě se žampióny dostaly do kuchyně až v 17. století, ze všeho nejdřív ve Francii. Tamní šlechtici začali experimentovat s jejich pěstováním, protože si zamilovali jejich jemnost a mnohotvárnost. Jak už to tak bývá, brzo se maso se žampióny stalo vyhledávanou kombinací na královských stolech. Kuchaři zjistili, že houby dokážou dodat masu nejen zvláštní vůni, ale taky ho zjemnit, takže i tužší kousky chutnaly najednou tak nějak lahodně.

V českých zemích se žampióny začaly ve větším měřítku používat až v 19. století, kdy jejich pěstování zdomácnělo a postupně se dostaly do kuchyní měšťanů i venkovanů. Zajímavé je, že maso se žampióny se nejprve podávalo jako sváteční jídlo. Houby tehdy ještě byly luxusní záležitostí a ne každý si je mohl dovolit. Dneska je situace vlastně úplně opačná. Žampióny jsou dostupné po celý rok a maso s nimi najdeme jak v obyčejných hospodách, tak v luxusních restauracích.

Tipy na recepty s masem a houbami

Tahle dvojice má variant asi tolik, kolik ženy mívají kabelek. Tedy zhruba něco kolem nekonečna. Svého šampióna si tak opravdu vybere úplně každý. A protože je to všude víceméně stejné a všichni tápeme, co proboha pořád vařit, představíme ti teď širokou paletu tipů, které ti ukážou, jak krásně se dá s touto kombinací kouzlit. A to nejen pro víkendové inspirace.

Oceníš úsporu času, to rozhodně, ale extra mimořádně tě naše tipy potěší i v případě, že si do práce nosíš obědové krabičky. Tyhle variace jsou totiž na krabičkování vyloženě značka ideál.

  • Klasické dušené maso se žampióny. Kostky hovězího nebo vepřového masa pomalu dušené s cibulí, česnekem a žampióny.
  • Kuřecí prsa se smetanovo-žampiónovou omáčkou. Lehký recept, který je hotový za pár minut a hodí se i pro rodinné sešlosti.
  • Hovězí Stroganoff. Ruská klasika s hořčično-smetanovou omáčkou, kde žampióny hrají téměř hlavní roli.
  • Krůtí nudličky na žampiónech. Dietnější verze, která je bohatá na bílkoviny a zároveň hladí svou jemností.
  • Vepřové plátky se žampióny na česneku. Zase jednoduchý recept, kdy česnek chuť hub ještě zesílí.
  • Kuřecí roláda plněná žampióny. V podstatě elegantní pokrm vhodný na slavnostní příležitosti.
  • Hovězí medailonky s omáčkou z červeného vína a žampiónů. Jemná restaurační varianta, kterou ale zvládneš i doma se dvěma dětmi za zády.
  • Těstoviny s mletým masem a žampióny. Rychlý oběd, který zasytí a chutná i dětem.
  • Rizoto s kuřecím masem a žampióny. Klasika, která krásně spojuje krémovou rýži s houbovou chutí.
  • Je libo fitness varianta? Dobrá tedy. Krůtí maso restované na olivovém oleji se žampióny a čerstvými bylinkami.
  • Zapečené maso se žampióny a sýrem. Syté jídlo, které potěší hlavně na podzim a v zimě.
  • Guláš se žampióny. Variace na klasiku, kdy houby doplní chuť masa a vytvoří omáčku poněkud jemnější, než bývá u guláše zvykem.
  • Asijská wok směs, řekněme hezky česky. Jde o hovězí nebo kuřecí maso rychle opečené se žampióny, sójovou omáčkou a zeleninou.

7a3eac0d-41e7-49d2-8ed2-1bd11c06564a.jpg

Žampióny příjemně zjemní celý pokrm.
Bára Klímová
Máme pro tebe recept, na který nedáme dopustit!

57ff0569-f04c-42cb-8d9c-701112c9eaaf.jpg

Houby nejspíš buď milujeme, nebo nenávidíme. Ale po tomhle receptu dost možná změní názor i ti z druhé skupiny.
Bára Klímová
Úžasně jednoduchý pokrm, který ale bezvadně zasytí? Právě to je maso se žampióny!

Recept na maso se žampióny (osvědčený v redakci)

Abychom ale nezůstaly jen u teorie a tipů, dáme ti i jeden konkrétní recept, který si můžeš snadno vyzkoušet doma. Je to klasika, která kombinuje maso a žampióny v jednoduché, ale přesto velmi chutné podobě.

Hodí se jak na víkendový oběd, tak i na rychlou večeři během týdne. Díky tomu si můžeš vyzkoušet, jak se chuť žampiónů krásně propojí se šťavnatým masem a vytvoří dohromady harmonické sousto, které potěší celou rodinu. Té hořčice se neděs. Nejde o žádný překlep a ty 2 lžíce do jídla skutečně patří, tak se jich neboj.

Co potřebuješ: 500 g kuřecích prsou, 250 g žampiónů, 2 cibule, 200 ml smetany na vaření, 2 lžíce oleje, 2 lžíce hořčice, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a čerstvou petrželku

Jak na to?

  • Nejdřív nakrájej cibuli najemno a nech ji zesklovatět na oleji.
  • Přidej na plátky nakrájené žampióny a restuj je dozlatova.
  • Pak přidej na nudličky nakrájené kuřecí maso, osol, opepři a krátce opeč ze všech stran.
  • Když se maso zatáhne, přidej hořčici, podlij smetanou a nech chvíli povařit do zhoustnutí.
  • Dochuť muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou.
  • Podávej s rýží, těstovinami nebo čerstvým pečivem.

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

Související články