Máme dobrou zprávu!
Vyrobit si domácí droždí je možné a dokonce to není bůhvíjak složité. Náhradu kupovaného droždí můžeš realizovat rovnou dvěma způsoby. Navíc ho vyrobíš ze surovin, které máš doma běžně ve spíži. Mysli jenom na to, že s jeho výrobou nemůžeš začínat těsně před tím, než hodláš péct chleba nebo rohlíky. Domácí droždí potřebuje svůj čas – ideálně 24-48 hodin.
Kvasnice z ovoce a hladké mouky
Napadlo by tě, že si droždí můžeš vyrobit i z ovoce? Jasně! A není to vůbec složité. Potřebovat budeš jenom 1 střední jablko, 1 hrnek vody (250 ml) a hrnek hladké mouky. V tomhle případě si ale dává kvásek pořádně na čas a je potřeba mu věnovat alespoň 48 hodin odpočinku.
A jak na to? Jablko (ideálně to chemicky neošetřené a ze zahrádky) dobře omyj, nakrájej na měsíčky a vlož třeba do zavařovačky s uzavíratelným víčkem. Pak ho zalij vodou tak, aby byl potopené, a nechej stát alespoň dva dny. Poté jablko vyndej a do jablečné vody vmíchej v poměru 1 : 1 hladkou mouku. Nech odstát na teplém místě asi 30 minut a pak používej jako běžné kvasnice.
- Kočičí tip: Jablka můžeš nahradit i hruškami nebo třeba nesířenými rozinkami!
Kvasnice z brambor, cukru a piva
V tomhle případě budeš potřebovat 500 g brambor, 60 g cukru, 2 lžíce piva a vodu. Brambory ve slupce uvař do měkka. Poté je oloupej, prolisuj a přidej takové množství vody, aby vznikla hustá kašovitá hmota. Cukr rozpusť v malém množství vody a vzniklý cukrový sirup zamíchej do už hotové „bramborové kaše“.
baked-2313462_1280.jpg
Směs nech kynout na teplém místě. Během toho do ní přimíchej dvě lžíce piva a nech kynout dalších 24 hodin. Protože dostupné recepty neradí, v jakém poměru domácí kvásek do těsta přidat, musíš to sama individuálně zkoušet.
Kvasnice si můžeš i rozmnožit
Pokud patříš mezi ty šťastlivce, kteří kvasnice mají, ale není jich mnoho, můžeš si je pěkně namnožit. Potřebovat budeš 60 g cukru, 60 g mouky, kvasnice a 500 g uvařených a prolisovaných brambor.
Cukr, mouku a kvasnice promíchej s bramborami. Směs natlač do porcelánové nádoby, nech 2 hodiny na teplém místě a pak uchovej v temnu a chladnu. Používat je můžeš až za 3-4 dny - na jeden kilogram mouky pak stačí polévková lžíce domácích kvasnic. Z poslední lžíce kvasnic, která zbyde, si můžeš vyrobit novou zásobu.
Pokud kvasnice nestihneš spotřebovat všechny, jednoduše je zamraz na pozdější dobu. Zmrazené droždí si zachovává svoje vlastnosti i po jednom roce skladování při -18 °C. To ale jenom za předpokladu, že ho necháš rozmrazit v lednici a použiješ nejpozději do 24 hodin. Po rozmrazení je sice kašovité, ale stejně dobré jako čerstvé.
Máš nějaké další tipy, jak nahradit kupované droždí? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.