Makovocitrónový chlebíček: božský dezert s dokonalou souhrou chutí, který miloval i Baťa

Shutterstock
|
10. 11. 2023
|
Zapomeň na suchou až dusivou bábovku a vyzkoušej voňavý makovocitrónový chlebíček. Je jednoduchý, fantasticky svěží a k horké kávě naprosto perfektní.

Mák a citrón je netradiční kombinace, která potěší nejen oko, ale i chuťové pohárky. Na téhle dobrotě si rád pochutnával i známý český obuvník Tomáš Baťa. A my se mu vůbec nedivíme. Máme pro tebe osvědčený recept, ale ještě než se do něj pustíš, dávej pozor, protože…

Mák je modré zlato

Maličká maková zrnka mají složení, díky kterému se drží na pomyslném žebříčku superpotravin pěkně vysoko. Kvalitní mák je dobrým pomocníkem v prevenci proti srdečněcévním chorobám a dalším civilizačním nemocem. Navíc zlepšuje paměť, vyživuje kosti, vlasy, nehty a tiší stres.

Cenný je zejména pro svůj mimořádně vysoký obsah vápníku (má ho až 9x víc než jádra vlašských ořechů), vitamínu E, B1 a B3. Dál obsahuje kyselinu pantotenovou, minerální látky (měď, zinek, hořčík, železo), omega-6 mastné kyseliny, kyselinu linolovou a kyselinu a-linolenovou. To je kombo!

Pozor! Kvalitní český mák se leckdy míchá s nekvalitním levnějším mákem z dovozu. Nejčastěji se pančuje mák mletý. A jak to poznat?

Technický mák má rezavou, nahnědlou nebo šedou barvu, nevoní a má dřevitou, hořkou nebo pálivou chuť. Oproti tomu český modrý mák má typickou modrou barvu, příjemnou makovou vůní a nasládlou chuť.

shutterstock_598475195.jpg

Mák tvoří s citrónem nečekaně skvělou kombinaci chutí.
Shutterstock
S touhle dobrotou překvapíš nejednu návštěvu.

Opium v máku

Mák je taky známý jako zdroj morfinu. Ale buď v klidu, semen máku se to netýká. Ta žádný morfin neobsahují. S nepravdivou tezí se ale přesto pojí řada mýtů. Třeba že po makové buchtě se dobře spí nebo že se má makový odvar dávat dětem na uklidnění.

Ale víš, co mýtus není? Že náš makovocitrónový chlebíček ti zvedne náladu pokaždé, kdy se do něj zakousneš!

Makovo-citronový chlebíček: recept k nezaplacení

Co potřebuješ: 190 g polohrubé mouky, lžičku prášku do pečiva, ½ lžičky kuchyňské sody, špetku soli, 2 lžíce máku, 3 vejce, 160 g třtinového cukru, 60 g změklého másla, 120 g řeckého jogurtu, kůru ze 2 chemicky neošetřených citrónů, 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy a ½ lžičky vanilkového extraktu; na polevu pak ještě 90 g moučkového cukru a 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy

Jak na to?

  • Větší formu na chlebíček vymaž máslem a vysyp polohrubou moukou (popřípadě vylož pečicím papírem).
  • Troubu předehřej na 170 °C.
  • Ve střední míse prosej mouku s práškem do pečiva, sodou, solí a mákem.
  • V další míse utři do pěny třtinový cukr se změklým máslem.
  • Přidej vejce, řecký jogurt, kůru a šťávu z citrónu a taky vanilkový extrakt.
  • Do směsi zakomponuj suché ingredience a všechno dobře promíchej.
  • Těsto nalij do připravené formy a peč v předehřátě troubě 50–60 minut (až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven suchá a čistá).
  • Upečený chlebíček nech vychladnout a pak ho vyklop z formy.
  • Na polevu smíchej moučkový cukr s citrónovou šťávou.
  • Chlebíček polij připravenou polevou.

Těsto na chlebíček můžeš ozvláštnit kousky kvalitní čokolády a při servírování ozdobit talíř kopečkem zakysané smetany. Ta krásně podtrhne nakyslost citrónu a bude to dokonalé.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články