Overnight oats: 7 receptů na gastrohit, který rozhodně musíš vyzkoušet

Shutterstock
|
07. 06. 2024
|
Jaká je ta nejlepší snídaně? Přece zdravá, vyvážená a rychlá! Overnight oats si připravíš už večer a ráno po téhle dobrotě jen sáhneš. Jak na to?

Že je to zase tyjátr kvůli obyčejným ovesným vločkám? Ony ale vůbec nejsou obyčejné. Jsme si téměř jisté, že takhle sis na nich ještě nepochutnala, a varujeme tě, že je to silně a nebezpečně návykové.

S overnight oats tě nečeká žádné vaření. Navíc, když si budeš snídani připravovat už večer, určitě jí obětuješ víc času, než když ráno horko těžko stíháš aspoň dopít čaj nebo kávu. Vločky smícháš s mlékem (nebo nemlékem) a chia semínky, takže přes noc pěkně změknou, a pak jen na tobě, čím vším je doplníš.

Navíc si je můžeš krásně naservírovat jako dezert do skleničky a tohle vizuální pohlazení ti určitě aspoň trochu zpříjemní začátek dne.

Výhody overnight oats, pro které si je zamiluješ

Chutnají skvěle a vždycky si je vyladíš přesně podle sebe. Tím ale výhody nekončí. Když baštíš vločky namočené přes noc, je pro tvoje tělo jednodušší je strávit, a dokonce si z nich tělo dokáže vzít víc živin, ať už jde o bílkoviny a vlákninu, nebo vitamíny a minerály.

Overnight oats představují i úsporu času a peněz. Připravit jednu snídani ti potrvá zhruba 5 minut a pochopitelně tě to vyjde levněji než ranní start v kavárně.

Porce si můžeš přizpůsobit na míru podle toho, jak velké máš ráda snídaně a kolik procent tvého denního příjmu kalorií tvoří.

Overnight oats: tipy a triky pro přípravu luxusní snídaně

Pravděpodobně nic nedokáže po ránu nakopnout tak jako zdravá a vyvážená snídaně. Ne, kotlík kafe v tomhle případě fakt nepočítáme. Ke všemu si s ní můžeš parádně vyhrát. Stačí si připravit základ a pak už jen popustit uzdu fantazii.

Ve skleničce vždycky smíchej porci ovesných vloček, trochu mléka, medu (nebo čekankového sirupu), můžeš přidat trochu jogurtu nebo skyru a chia semínka, která nejenže ti prospějí, ale taky dodají směsi na konzistenci podobné pudinku.

Suroviny, které zvolíš do základu, promíchej – ty na sebe musí přes noc působit.

Pak můžeš začít kreativně vrstvit. Co?

  • Ovoce – čerstvé i sušené. Dopřej si hlavně sezónní potraviny. Bezva jsou jahody, borůvky, maliny, jablka, hrušky, banány, broskve a další. Ze sušených plodů zkus třeba goji nebo rozinky.
  • Oříšky a semínka. Jaké oříšky máš ráda, takové můžeš přidat. Plátky mandlí, kousky vlašáků, pekanových ořechů nebo kešu. To samé platí o semínkách.
  • Jogurt. Čím krémovější chceš overnight oats mít, tím tučnější jogurt přidej. Třeba jen lžičku, ať ti to nerozhodí stravovací plán. Když naopak přidáš skyr, získáš víc bílkovin s nulou tuku.
  • Ořechové máslo. Jestli ho máš ráda, klidně ho tam vraz.
  • Koření. Skořice, vanilka, kardamom… Cokoli, co ti zalahodí. Vločky to fakt snesou.
  • Dobroty navíc. Vždycky můžeš nastrouhat čokoládu nebo přihodit pár čokoládových peciček, kokos nebo karamel! A zkusit můžeš i oblíbený topping.
  • Protein. Jestli máš problém sbaštit během dne dostatek bílkovin, přidej do skleničky i proteinový prášek.

7 ukázkových receptů na overnight oats

Nehýříš v kuchyni kreativními nápady? Máme pro tebe 7 receptů, které jsme si samy oblíbily a můžeme je vřele doporučit. Najdeš v nich ingredience, postup už jsme zmínily výš.

#1 Overnight oats ve své ryzosti

Jestli musíš být na svoje chuťové buňky ráno opatrná, můžeš odstartovat den s decentními vločkami bez výrazných přísad.

Co potřebuješ: 50 g ovesných vloček, 120 ml mléka, 50 g bílého jogurtu, lžičku chia semínek a lžičku medu

#2 Banánové overnight oats s čokoládou

Klasické spojení banánu a čokolády zákonitě muselo proniknout i do tohohle trendu.

Co potřebuješ: 50 g ovesných vloček, 120 ml mléka, 90 g rozmačkaného banánu, 10 g nastrouhané vysokoprocentní čokolády nebo holandského kakaa, lžičku chia semínek a lžičku medu

#3 Jablečné overnight oats se skořicí

Další tradiční kombinace, která chutná hlavně od podzimu do jara, ale ani v létě neuškodí.

Co potřebuješ: 50 g ovesných vloček, 120 ml mléka, 50 g bílého jogurtu, 100 g nastrouhaného jablka, lžičku chia semínek, lžičku skořice a lžičku medu

shutterstock_1307822410.jpg

Dej si dobrou, zdravou a levnou snídani, která tě po ránu pěkně povzbudí!
Shutterstock
Jablíčko a skořice? Tahle kombinace nikdy nezklame!

#4 Borůvkové overnight oats

Rostou právě borůvky? Neváhej je přidat do téhle famózní záležitosti.

Co potřebuješ: 50 g ovesných vloček, 120 ml mléka, 50 g bílého jogurtu, 50 g čerstvých (nebo mražených) borůvek, lžičku chia semínek a lžičku medu

#5 Overnight oats á la jahodový cheesecake

Kdo by neměl rád jahodový cheesecake? Jestli si chceš jeho chuť dopřát hned po ránu, s chutí do toho.

Co potřebuješ: 50 g ovesných vloček, 120 ml mléka, 50 g bílého jogurtu, 50 g nakrájených čerstvých jahod, lžičku chia semínek, lžičku ovesných vloček a lžíci čerstvého sýru

#6 Makovocitrónové overnight oats

Kombinace citrónu a máku, to je jedna velká paráda. A může na sebe vzít i podobu ovesných vloček ve skleničce.

Co potřebuješ: 50 g ovesných vloček, 120 ml mléka, 50 g bílého jogurtu, lžičku citrónové kůry, lžičku citrónové šťávy, lžičku povařeného máku, lžičku medu a lžičku chia semínek

#7 Karamelové overnight oats s čokoládou

Nemáš po ruce ovoce nebo na něj nemáš chuť? Nevadí!

Co potřebuješ: 50 g ovesných vloček, 120 ml mléka, 50 g bílého jogurtu, 10 g holandského kakaa, 10 g nastrouhané čokolády (hořké, mléčné nebo bílé), lžíci karamelového sirupu nebo toppingu, lžičku chia semínek, lžičku vanilkového extraktu

shutterstock_2345218677.jpg

Vločky namáčené přes noc chutnají a tělo je snáz tráví.
Shutterstock
Nemáš chuť na ovoce nebo ho nemáš doma? Udělej si vločky bez něj!

Máš svůj oblíbený recept na „vločky přes noc“? Poděl se o něj s námi!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • downshiftology.com/recipes/overnight-oats/
  • delish.com/cooking/recipe-ideas/a43444387/overnight-oats-recipe/
  • autorčiny zkušenosti
Související články