Miluješ slaďoučký karamel? Připrav si ho sama doma

Bigstockphoto
|
17. 01. 2023
|
Každý ho zná. Ať už jako karamelku, karamelovou polevu, nebo slaný karamel, tahle cukrovinka dokáže bez milosti konkurovat i čokoládě. Připravit si ji doma navíc není vůbec těžké.

Možná si říkáš, co to vlastně ten karamel je. Jednoduše jde o cukr, který teplem zkaramelizuje. Stačí, aby se cukr krystal zahřál nad teplotu 170 °C a už vzniká zlatavě hnědá pochutina. Díky své charakteristické sladké a trošku nahořklé chuti je oblíbený snad ve všech možných formách, od náplní a polevy přes tvrdé bonbony až po jeho variace, jakou je třeba slaný karamel. Můžeš jím taky ochutit nápoje, ať už pivo, nebo koňak. Už se ti sbíhají sliny?

Arábie, nebo Skotsko?

O tom, kde si na karamelu pochutnávali ze všech nejdřív, se vedou spory. Jeden zdroj říká, že ho znali v arabském světě už někdy kolem roku 1000 n. l., jiný zase, že ho vařili američtí osadníci až v roce 1650. Jinde tvrdí, že pochází ze 17. století ze Skotska.

Jasnější je původ samotného slova karamel, který bychom našli u nás v Evropě. Patrně pochází ze španělského caramelo, které mohlo označovat buď cukrovou třtinu, nebo „kouli z cukru“. U slaného karamelu je to něco jiného, tuhle cukrovinku vymyslel francouzský cukrář Henri Le Roux z Bretaně v roce 1977.

Několik druhů, stejně skvělá chuť

Existuje několik druhů karamelu. Nejznámější je karamel z cukru a vody, který rychle tuhne, dá se po vychladnutí lámat a jeho barva je hnědá a průhledná. Pak můžeš narazit také na mléčný karamel, do kterého se místo vody dává mléko. Takový karamel je neprůhledný a má světlejší barvu. Místo vody se může při tvorbě karamelu použít taky máslo, čímž vznikne máslový karamel. Tahle varianta je měkčí a můžeš z ní udělat karamelky.

bigstock-grilled-peaches-with-ice-cream-425688956.jpg

Karamelem se snad nedá nikdy nic zkazit.
Bigstockphoto
Nevadí, že nevíme, kde má svůj původ. Karamel milujeme!

Nejjednodušší na přípravu je bezesporu klasický karamel. Připrav si velkou dávku trpělivosti, protože tahle pochoutka není zadarmo.

Jak na domácí karamel?

Co potřebuješ: pánev nebo hrnec s tlustým dnem, krupicový cukr a 250 ml vody

Jak na to?

  • Nejdřív si vybranou nádobu rozehřej, zasyp ji cukrem a pokrop vodou. Důležité je, abys všechny části polila vodou stejně. Nic nemíchej!
  • Teď už jen bedlivě sleduj, jak se ti tvoří karamel. Nesmí se připálit. Ve finální fázi se pak objeví bublinky a karamel zezlátne, což je znamení, že ho máš stáhnout z plotny.

Podařilo se ti ukuchtit karamel! Ale co dál? Záleží, na co ho chceš použít. Pokud chceš vyrobit karamelky, stačí ho přelít do formiček a nechat ztuhnout.

Pro karamelový krém stáhni pánev na nižší teplotu a přidej kousek másla a horkou smetanu. Tuhle směs už musíš míchat, aby se všechno krásně propojilo. Pro slaný karamel můžeš do toho základního přidat solené máslo a máš hotovo. Tuhle populární dobrotu můžeš přidat do dortu, muffinů, nebo ji můžeš použít jako polevu na palačinky. Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články