Tradiční cukroví nikdy zdravé nebude. Jen zdravější

Shutterstock
|
24. 11. 2023
|
Pokud si chceš na Vánoce nachystat cukroví a přemýšlíš o tom, jak ho udělat zdravě, máme pro tebe pár nápadů. Tradiční cukroví sice nikdy úplně zdravé nebude, ale spoustu věcí můžeš nahradit prospěšnějšími variantami. Dívej se.

Dobroty, které k našim zimním svátkům neodmyslitelně patří, ještě nikdy neprocházely takovou kritikou. Jestli nechceš skončit u raw kuliček, které opravdu mohou být zdravé, budeš muset počítat s tím, že do sebe trochu toho cukru a pořádnou hromadu mouky napereš. To výživové zlo jde ale aspoň trošku minimalizovat, když začneš chytře nahrazovat.

Dost bylo bílé mouky

Klasickou bílou mouku můžeš bez obav vyměnit za celozrnnou pšeničnou, žitnou nebo špaldovou variantu. Ze špaldové se tradičně pečou sladké pochoutky, protože má jemně oříškový nádech. Žitná je zase hutnější a hodí se jen na vybrané druhy cukroví.

Cukr nech v obchodě

Jestli máš ještě pořád doma zásobu klasického cukru, už je pozdě, ale pokud ho nemáš, ani ho nekupuj. Sladit můžeš alternativními sladidly, jen pozor na množství. Umělá sladidla se sice netěší příliš velké popularitě, ty přírodní, jako xylitol nebo erythritol, jsou ale k nezaplacení. S nimi nebude mít tvoje cukroví tak závratné kalorické hodnoty.

shutterstock_1047864058.jpg

Cukroví, vánočku, štolu i štrúdl můžeš odlehčit díky alternativním sladidlům.
Shutterstock
Cukroví je o cukru, ale klidně může být i o alternativních sladidlech.

Další dobrou volbou je tekutá nebo sypká stévie. Pozor si dávej na sirupy, například agávový nebo javorový. Ty jsou tak nabité cukrem, že už jim dávno odzvonilo.

Marmeládu domácí nebo rozmixované ovoce

To, co v obchodech najdeme v regálu s džemy a marmeládami, nemá mnohdy, až na velmi drahé výjimky, s domácími produkty nic společného. Ovocná složka zdaleka nedosahuje podílu, který bychom si přáli, a podle výrobců je nejvýhodnější doplnit všechno želatinou a hroudou cukru. Nehledě na spoustu chemických přísad včetně konzervantů a nepřirozených aromat. Dobrou chuť.

Pokud nemáš svou vlastní, domácí marmeládu, použij radši rozmixované ovoce. V obou případech si budeš jistá tím, co konzumuješ a nabízíš ostatním.

shutterstock_1784273168.jpg

Čerstvě rozmixované ovoce může být lepší alternativou kupované marmelády.
Shutterstock
Domácí džemy a marmelády jsou vždycky sázkou na jistotu.

Zapomeň na kandované ovoce

Další hrůza, která sice v upečených dobrotách chutná báječně, ale pro tvoje zdraví a tvou postavu může ve velkém znamenat katastrofu. Vsaď radši na ovoce usušené doma nebo lyofilizované ovoce, tedy to, které je sušené mrazem a nikdo k němu nepřidává cukr.

Tak co myslíš? Zkusíš letos zdravější varianty klasiky? 

Autorský článek

Související články