
Zvlášť jestli se nerada plácáš s těstem a pak vyhrabáváš z trouby zčernalé kousky lineckého, protože jsi ten správný okamžik nevychytala o deset sekund, budeš z nepečeného cukroví nadšená. Dáš si s ním méně práce a výsledek bude netradiční a fenomenální. Utrhají ti za něj ruce!
Fíkový salám s oříšky
Tohle nadchne všechny, kteří si udržují svůj zdravý životní styl, ale Vánocům nedokážou odolat. Aby jejich myšlenky na zhřešení nebyly tak drsné, mohou si vychutnat třeba fíkový salám s oříšky.
Ingredience: 200 g fíků, 200 g mletých vlašských ořechů, 50 g nasekaných mandlí, 2 žloutky, moučkový cukr podle potřeby (nebo stévii, xylitol či jiné sladidlo)
Postup:
- Fíky a vlašské ořechy hoď do mlýnku na maso a dej jim co proto.
- Ke vzniklé směsi přidej nasekané mandle, žloutky a cukr (nebo to, co chceš použít místo něj).
- Všechny ingredience smíchej, udělej z nich hmotu a rozděl ji na několik válečků.
- Vzniklé válečky zabal do potravinové fólie a nech je ztuhnout v ledničce. Už druhý den budou skvělé. Naservíruj je nakrájené na kolečka jako salám.
Raffaello kuličky
Kdo by nemiloval Raffaello, kokos, krém, sušenku a uvnitř mandli? Když vynecháme tu sušenku, můžeš si udělat takové kuličky doma a bude to vynikající!
Ingredience: 1 salko, strouhaný kokos, loupané mandle
Postup:
- Salko smíchej s 200 g kokosu. Vznikne hustá hmota. Mimochodem tady je recept na luxusní domácí salko!
- Z hmoty uválej kuličku a znovu obal v kokosu.
- Do kuličky dej mandli a zahlaď stopy.
- Ještě jednou kuličku obal v kokosu a hotovou dobrotu uchovávej v chladu.
Čokoládové košíčky s arašídovým máslem
Lahodná chuť kvalitní hořké čokolády a arašídové máslo. Na vrchu mandle. My si takhle představujeme ráj!
Ingredience: 100 g hořké čokolády, arašídové máslo, loupané mandle, kokosový olej.
Postup:
- Čokoládu rozpusť se dvěma lžícemi kokosového oleje.
- Trochu čokolády vždy nalij do košíku na muffiny nebo do jiných formiček. Pokud máš papírové formičky, nech dvě na sobě.
- Nech čokoládu ztuhnout v lednici a potom na ni dej trošku arašídového másla.
- Na arašídové máslo dej další vrstvu rozpuštěné čokolády. Tím ho ukryješ, aby nebylo vidět – bude to hodně luxusní překvapení!
- Než druhá vrstva čokolády ztuhne, dej na ni mandli a košíčky šoupni do ledničky. Tam by měly zůstat až do servírování, protože v teple se rychle roztečou a čokoládu budeš mít všude.
Nepečené cukroví je rychlovka. Můžeš klidně udělat nějaké před Štědrým dnem, a když se sní (jako že se fakt rychle sní), můžeš pro silvestrovskou a novoroční návštěvu dodělat jinou várku. Tak dobrou chuť!