Kari z červené čočky jako lehký oběd nebo dietní večeře

Čočka je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů i dalších živin.
|
09. 05. 2018
|
Jako kari obvykle označujeme směs kurkumy, koriandru, kardamomu, římského kmínu, pískavice, bílého pepře, mleté papriky a chilli. Na světě ovšem existuje nespočet kořenících směsí s menšími či většími obměnami.

Jako kari jsou ovšem označována také jídla, která některou z těchto směsí obsahují. Nesmí v nich chybět kari, jeho obdoba v podobě koření garam masala, chilli a kurkuma. Ta patří mezi významné antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály, detoxikují organismus, pročišťují krev a urychlují metabolismus.

Pokud kurkumu podpoříte zázvorem, chilli semínky či rovnou celými papričkami a červenou čočkou, detoxikační pokrm, po kterém nepřiberete ani deko je na světě. Pojďme si společně připravit chutný oběd anebo lehkou večeři. Příprava ti nezabere více než pár minut a potřebovat k ní budeš pouze několik základních potravin.

lenses-1331727_1280.jpg

Dietní večeře může být dobrá. Vyzkoušej tuhle!
Neholduješ čočce? Věříme, že začneš!

Na přípravu čočkového kari budeš potřebovat:

  • 250 g červené čočky
  • 3 větší bílé cibule
  • lžíci másla anebo dvě lžíce oleje
  • 4 větší rajčata
  • 250 ml rajčatové passaty
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1 vrchovatou lžíci kari koření
  • 1 vrchovatou lžíci garam masala koření
  • sójovou omáčku Shoyu
  • kousek zázvoru (velký asi jako palec)
  • čerstvě namletý pepř
  • čerstvé bylinky (petržel, koriandr, bazalka)
  • 3 stroužky česneku

Postup přípravy čočkového kari

Červenou čočku proper ve studené vodě a nech na chvíli namáčet. Není potřeba ji ale namáčet dlouho nebo dokonce přes noc jako jiné luštěniny. Ve větším hrnci si rozpal máslo anebo olej. Na drobné kostičky nakrájej cibuli a jeden kousek česneku. Zeleninu orestuj dozlatova.

K orestované zelenině přidej garam masalu a kari, přisypat můžeš i hrst nadrobno nakrájených bylinek a na kostičky nakrájená rajčata. Jakmile rajčata změknou, rozmixuj směs ponorným mixérem.

Čočku slij a vsypej do hrnce s orestovanou cibulí, česnekem, kořením, rajčaty a bylinkami. Zalij 200 ml zeleninového vývaru a rajčatovou pasatou. Nech vařit zhruba 20 minut pod pokličkou a před koncem dochuť sójovou omáčkou a čerstvě namletým pepřem. Jakmile čočku stáhneš z plamene, vmíchej do ní také nadrobno prolisovaný česnek.

  • Tip na servírování: Podávej ještě teplé v kombinaci s volským okem nebo rýží. Posypej čerstvými a nasekanými bylinkami.

Vyzkoušela jsi náš dietní recept? Dej vědět, jak se ti povedl do komentářů pod článkem.

Tagy: 
Související články