
Nebudeme tě napínat déle, než je nutné. Eton Mess se skládá z lesního ovoce (nejčastěji jde o jahody), šlehačky a droboučkých pusinek (těch z vaječných bílků a cukru, které znáš zcela jistě). Kombinují se tu tedy nejen chutě, ale i textury. Chvilkami je to jemnost sama, chvilkami to křupne. Dokonalé!
Eton Mess jako neodmyslitelný symbol (nejen) kriketu
Eton Mess má svůj původ už v 19. století, ale teprve ve 30. letech 20. století se v Anglii rozšířil díky tomu, že byl k dostání v malém školním obchůdku s drobnostmi.
Název nese po věhlasné internátní škole, kde nejspíš poprvé spatřil světlo světa, ovšem v podobě pohárku s jahodami nebo banánem, každopádně se smetanou a zmrzlinou. Dezert se dodneška podává u příležitosti každoročně pořádaného kriketového zápasu mezi studenty Eton College a Harrow School. Mimochodem – verzi s banánem se říká Lancing Mess.
Dobrota nesmí chybět ani při něčem tak obřadním a důležitém, jako jsou oslavy 4. června, což byl den, kdy se v roce 1738 narodil George III., který se o rozvoj Eton College dost zasadil. A jen pro zajímavost – oslavy se sice pojí se 4. červnem, ale konávají se poslední středu v květnu.
shutterstock_276195818.jpg

Stál za vznikem Eton Mess rozpustilý labrador?
Když už jsme zmínily původ dezertu, nemůžeme si odpustit povídačku o tom, jak vznikl. Traduje se, že šlo původně o klasický sněhový dort s jahodami, na který si během vycházky v Eton College neomaleně sedl labrador, čímž ho dokonale rozdrobil. Prý na tom ale není ani špetka pravdy…
Eton Mess: recept jako z anglické kuchařky
Když už víme, kde se (ne)vzal, pojďme si ukázat, jak si tuhle dobrotu připravit a naservírovat.
Co potřebuješ (na 4–6 porcí): 500 g čerstvých jahod, 500 ml 33% smetany; na pusinky 160 g najemno namletého cukru, 4 bílky a špetku soli
Jak na to?
- Předehřej si troubu na 200 °C.
- Dva velké plechy si vylož pečicím papírem.
- Z bílků se špetkou soli vyšlehej tuhý sníh. Do něj pak postupně zašlehej cukr (po troškách).
- Sníh potom dej do cukrářského sáčku a na plechy z něj dělej pusinky o průměru 2–3 centimetry. Pokud nemáš cukrářský sáček, nebude to tak vizuálně skvělé, ale zkrátka se snaž udělat stejně velké „bobky“.
- Oba plechy s pusinkami dej co nejvíc do středu trouby.
- Pak hned stáhni teplotu na 130 °C a peč asi 1,5 hodiny.
- Během pečení troubu neotvírej, a až budou hotové, vypni ji a nech je v ní dosušit až do vychladnutí.
- Připrav si misky nebo skleničky.
- Jahody umyj, zbav stopek a nakrájej je na poloviny.
- Vyšlehej smetanu, aby byla pevná, ale nepřežeň to. Musí být zároveň nadýchaná.
- Hotové a vychladlé sněhové pusinky trošku podrť, abys z nich měla jak prášek, tak i větší kousky.
- Do skleniček pak vytvoř vrstvu z pusinkové drti, šlehačky a jahod. Zopakuj to a navrch pak dej jahody.
- Dezert podávej hned, dokud jsou pusinky křupavé. Chutnat samozřejmě může i později, když jsou vláčnější, ale už to podle našich zkušeností není úplně ono.
Dostane od tebe tenhle „školní nepořádek ve skleničce“ šanci, nebo tě na dezerty tohohle ražení tak úplně neužije?
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- countrylife.co.uk/food-drink/the-true-story-of-eton-mess-10715
- historyhit.com/eton-mess-the-history-of-a-classic-english-dessert
- britpie.cz/eton-mess-jednoduchy-jahodovy-dezert