7 věcí, které musíš přichystat před porodem

bigstockphoto.com
|
03. 03. 2021
|
Čekání na příchod miminka je radostnou událostí nejen pro novopečené maminky, ale také tatínky. Připrav si všechno včas, než se drobek narodí.

Doklady

Jako budoucí maminka si musíš před příchodem do porodnice zařídit několik formalit. Pokud jsi vdaná, vezmi si s sebou oddací list (nebo jeho neověřenou kopii). Jestliže jsi svobodná, potřebuješ zápis o určení otcovství sepsaný a potvrzený matrikou, jinak dítě ponese tvé příjmení a otec nebude uveden v rodném listu. Pokud jsi rozvedená, zařiď si rozsudek soudu s vyznačením právní moci.

Ovdovělé ženy si s sebou přinesou úmrtní list manžela.

Příspěvek v těhotenství a mateřství

V závislosti na tvé konkrétní životní situaci a pracovním poměru si můžeš zažádat o následující dávky.

a) Žádost o peněžitou pomoc v mateřství - na webu České správy sociálního zabezpečení

b) Žádost o rodičovský příspěvek - na webu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR

c) Žádost o porodné - na webu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR

Detailní informace včetně formulářů najdeš v uvedených odkazech.

Pediatr

Dětského doktora se vyplatí vybírat v dostatečném předstihu. Jakmile máš známý termín porodu, kontaktuj pediatra a sděl mu, že máš zájem k němu s dítětem docházet. Žádaní pediatři mají naplněnou kapacitu hodně brzy, takže vybírej pečlivě, ale neotálej. Pediatra poprvé s novorozencem navštívíš dva týdny po porodu.

bigstock-medical-checkup-concept-docto-393863885.jpg

Výběr pediatra nemusí být jednoduchý.
bigstockphoto.com
O dobré pediatry je velký zájem, tak s rozhodnutím oslovit jednoho konkrétního neotálej.

Jméno

Možná se s partnerem shodneš na první dobrou, ale může se stát, že budete jméno pro svého potomka vybírat společně dlouhé měsíce. I když ti doktor už pohlaví miminka prozradil, je dobré mít variantu pro holčičku i pro chlapečka. Ultrazvuk totiž není vždy stoprocentní.

Porodní plán

Porodní plán je tištěná forma tvé představy o ideálním průběhu porodu, kterou si můžeš, ale nemusíš předem připravit. V posledních několika letech zažívá rozmach. Máš-li nějaká přání k porodu, není nic jednoduššího, než je sepsat na papír a odevzdat před porodem v porodnici. Když si z internetu stáhneš vzor porodního plánu, budeš ho mít hotový jedna dvě. Ať už bude porod probíhat jakkoliv, měla bys naslouchat nejen svému tělu, ale také lékařům, kteří ví, co je pro tebe i tvé nenarozené miminko nejlepší.

Taška do porodnice

Pro jistotu si alespoň měsíc nebo dva před oficiálním termínem porodu.připrav nejdůležitější věci, které budeš potřebovat do porodnice. Nikdy nevíš, zda tvůj mrňousek nepřijde na svět o něco dříve. Nesmíš zapomenout na občanský průkaz, průkaz zdravotní pojišťovny, těhotenskou průkazku a všechna ultrazvuková či jiná vyšetření a potřebné dokumenty viz první bod z našeho seznamu. Dále jsou nezbytné hygienické potřeby, jednorázové kalhotky po porodu, ručník a omyvatelné přezůvky. Seznam povinných věcí se může mírně lišit dle konkrétní porodnice, proto se pro jistotu informuj předem. Ale když bys něco zapomněla, může ti to vždycky někdo přinést.

bigstock-unrecognizible-pregnant-caucas-398248292.jpg

Informovanost

Po porodu budeš jako v jiném světě, takže se vyplatí mít povědomí o dalších náležitostech, které tě čekají pro tvou ratolest zařídit. Konkrétně se jedná o rodný list, přihlášení ke zdravotní pojišťovně a k platbě komunálního odpadu.

Co se týká rodného listu, přines svůj doklad totožnosti a oddací list na matriku podle místa narození dítěte. Někdy je možné rodný list řešit přímo přes porodnici, takže si můžeš zjistit, zda budeš muset jít přímo na matriku či nikoliv. Detailní informace o zřízení rodného listu najdeš na stránce Narození dítěte (narozeni.gov.cz).


Do 8 dnů od narození musí zákonný zástupce dítě přihlásit ke zdravotní pojišťovně, u níž byla maminka pojištěna v den jeho narození. Registraci novorozence je možné u většiny zdravotních pojišťoven provést jednoduše online.

Ač by tě to asi nenapadlo, už od narození je nutné dítě přihlásit ke svozu odpadu. Poplatek za komunální odpad vyřídíš na konkrétním úřadu obce dle tvého místa pobytu.

Autorka článku: Olga Kolková

Související články