Zábava pro všechny generace: LEGO stavebnice jako populární hračka

Yuganov Konstantin / Shutterstock
Komerční článek
|
08. 03. 2023
|
LEGO stavebnice je taková nadčasová klasika. Vybírat můžete z mnoha různých motivů, ať už z filmů, pohádek, či každodenního života. Vyberou si tak holky i kluci, a to v jakémkoli věku. LEGO je vhodné i pro nejmenší, stačí jen vybrat vhodnou stavebnici dle věkového doporučení.

Kreativní tvoření

Stavebnice představují kreativní výzvu, díky čemuž u dětí rozvíjí představivost, ale i jemnou motoriku, trpělivost a mnoho dalšího. Dostupná je opravdu široká nabídka různých setů, stačí si tak vybrat oblíbený motiv. Stavění podle návodu má své benefity, zejména okouzlující výsledek, který si můžete třeba vystavit, případně ho děti ocení i pro další hraní.

Barevné kostky lze využít i pro volné tvoření. Děti si mohou postavit jednoduše cokoli, co je napadne. Stavebnice tak přispívají rozvoji různých dovedností. Navíc se nabízí možnost kombinovat sety – lze tak propojovat různé světy, vytvářet komplexní modely a vytvářet nové zážitky. To vše je přínosné pro tvořivost a fantazii, již od útlého věku.

Role-playing

S roleplayem se u her setkáváme poměrně často. Jde o jakoukoli hru, při které se dítko v podstatě převtělí do jiného hrdiny a vytváří jedinečný scénář. Stavebnice obsahují spoustu různých postaviček a příslušenství, se kterými lze vymýšlet opravdu mnoho různých příběhů. Děti tak mají jedinečnou příležitost promítnout své představy, vytvořit si vlastní svět a skvěle se přitom bavit. Kromě toho je tento typ hry přínosný pro sociální a emocionální vývoj.

Jde také o skvělou příležitost, jak si užívat hraní s Legem společně s kamarády. Vytváření vlastních zápletek a vymýšlení příběhů je pořádná výzva plná zábavy. Ratolesti mohou zároveň sdílet své výtvory, diskutovat o nich a podobně. Zdánlivě běžné stavebnice tak mohou podpořit i rozvoj komunikačních dovedností.

Velmi oblíbené je například LEGO Minecraft, vytvořené na motivy stejnojmenné hry. Jde o velmi populární téma, takže každý malý hráč této videohry si stavebnici zamiluje. Může se přenést do světa Minecraftu a vytvářet nová dobrodružství. Třeba právě se svými kamarády.

Technické vymoženosti

Mnoho z dostupných stavebnic zahrnuje rozmanité technické vymoženosti. Mnoho setů obsahuje například funkční kola, převodovky a další, díky čemuž mohou děti již v raném věku lépe pochopit složité detaily. Dostupné jsou přitom i složitější elektronické vzdělávací hračky, které učí děti programování, vhodné jsou přitom již od čtyř let. Tyto prvky mohou být velmi přínosné pro rozvoj technických dovedností.

Řada benefitů

Ačkoli se na první pohled může zdát, že skládání kostiček je snadné a jde o jednoduchou zábavu, opak je pravdou. LEGO nabízí řadu benefitů, které podpoří vývoj dítěte. Na své si přitom přijdou i dospělí, pro které je skládání skvělým relaxem.

Dalším benefitem je rozvoj motorických dovedností. Ať už jde o hraní se sestavenými modely, nebo samotné skládání drobných kostek. Je tak podpořen rozvoj hrubé i jemné motoriky, a to již v útlém věku.

Kreativní proces rozhodně vyžaduje trpělivost a vytrvalost. Děti se musí naučit pracovat na projektu postupně a nevzdávat se příliš brzy, když se zrovna nedaří.

Hraní s Legem podporuje i rozvoj kognitivních dovedností. Ratolesti se totiž musí naučit pečlivě plánovat své projekty a nápady, rozhodovat se a řešit problémy, když něco nevyjde podle plánu.

V neposlední řadě jsou stavebnice samozřejmě relaxační a zábavnou aktivitou, díky které si lze odpočinout od každodenních starostí.

shutterstock_640170610.jpg


Liderina / Shutterstock

Matematika a věda

Hraní s Legem může být skvělou zábavou, ale zároveň může poskytnout dětem možnost učit se matematice a vědě. Naučí se geometrickým tvarům, prostorovému myšlení, počítání, měření a mnoho dalšího. Jak již bylo zmíněno, některé sady obsahují speciální prvky, které umožňují dětem učit se základům programování a robotiky.

Historie a kultura

Některé sety jsou dokonce založeny na historických událostech či jiných kulturách. Jde o zajímavý způsob, jak lze dětem zprostředkovaně představit historii a kulturu jiných zemí.

Například LEGO Architecture umožňuje ratolestem objevovat a stavět některé z nejznámějších budov a památek z celého světa.

Za zmínku stojí také LEGO Ninjago. To vychází z japonské kultury, přitom jde o velmi zábavný set, který dává mnoho příležitostí pro tvorbu vlastních akčních scén, vžití se do skvělých hrdinů. Jde o rozsáhlý svět, ve kterém děti i dospělé čeká spousta dobrodružství.

Pro holky i pro kluky

Dostupné jsou různé sety, které se liší náročností i tématem. Je dobré řídit se věkovým doporučením, aby stavebnice nebyla moc náročná. Výběr tématu už pak záleží pouze na vás a na tom, co má dítě v oblibě.

Nemá smysl rozdělovat motivy na klučičí a holčičí. Ačkoli v nabídce se setkáte s krabicemi, které jsou na první pohled určeny spíše pro kluky, ale i s růžovými sety „pro holky“. Nejde však o určité kategorie, dle kterých byste se měli rozhodovat.

Kouzelný zámek, princezny a motivy ze světa Disney, technické stavebnice strojů, dinosauři, ale i stavebnice ze světa filmů a pohádek. Nabídka je opravdu pestrá. Mezi oblíbené sety patří například LEGO Batman, Star Wars, Harry Potter a mnoho dalších. Malé děti ocení LEGO Duplo. Nechte se unést širokou nabídkou a vyberte tu pravou stavebnici pro své dítko, či třeba pro sebe.

LEGO je jednoduše klasika, která je populární již mnoho let. A není divu, jde totiž o skvělou hračku. Ať už jde o malé či velké děti, nebo dospělé – každý si najde to, co ho baví. Kromě relaxu a radosti přitom stavebnice přináší dětem i řadu výhod pro jejich rozvoj.

Související články