Západní pobřeží Bali - nezkažené a bez turistů

CK Go2
Komerční článek
|
26. 10. 2020
|
Klidné pláže, skvělé surfování a neprozkoumaná džungle. Adeng adeng je tradiční balijská mantra, což v překladu znamená pomalu, pomalu. Je to fráze, kterou už teď skoro vůbec na jihu ostrova neuslyšíte mezi dopravními zácpami a namačkanými lehátky na plážích.

Místní říkají, že Bali je hodně zkažené a to staré Bali již v nenávratnu zmizelo, ale není to tak úplně pravda. Jen se přesunulo více na západ. Moc lidí tento kout nemá prozkoumaný, není tam taková infrastruktura jako na jihu, a proto si nejspíš myslí, že tu nic není k vidění, ale opak je pravdou. Ono je to možná dobře, že to tak zatím je.

Nejbarevnější rybářské loďky na světě

V blízkosti chrámu Purancak ve vesnici Perancak je úžasný pohled na malé tradiční jukung loďky a sampanské lodě houpající se na řece. Na Bali byli tyto loďky přivezeny námořníky Bugis, kteří se zde usadili na konci 17. století. A malá řeka ve vesnici Perancak je domovem více než stovek těchto obrovských rybářských člunů. Loďky jsou více než na práci využívány jako ukázka nádherně ozdobených plavidel. Jejich tělo je dlouhé a na konci vyčnívá motor a jsou hodně podobné těm Vikingským. Jejich rybářská technika vyžaduje dva Bugis (čluny). Jeden z nich je vybaven kapitánskou židlí vyvýšenou 10 metrů nad hladinou moře, aby mohl hledat ryby a mezi oběma čluny je zachycena síť. Tyto barevné loďky se staly jedním z jedinečných pokladů západního Bali. Těžko tady narazíte na turistu. Když budete mít zájem, za malý poplatek vám majitel udělá prohlídku. 

boats.jpg


CK Go2

Makepung - buvolí závody

Říká se, že tradiční buvolí závody se na západ Bali dostaly z vedlejšího ostrova Madura na východě Jávy. Makepung pochází ze základního slova kepung, což znamená závod. Stovky párů buvolů se spolu se svými jezdci tohoto závodu v regentství Jembrana účastní. Při závodě se používají tradiční dřevěné pluhy, které jsou pro soutěž lehce upravené. Buvoli jsou krásně nazdobeni a při soutěži se nehodnotí jen rychlost, ale také nápaditost a celkový vzhled spřežení. Trasa, která se jede, měří necelé dva kilometry a má tvar písmene U. Soutěží se v různých závodech, většinou o nedělích krátce po svítání. Tato tradice částečně zabránila výkupu půdy pro zemědělské využití a také povzbudila místní, aby zlepšili kvalitu chovu buvolů. Vítěz celého klání pak získá pohár Jembrana Regent's Cup. Závody se konají vždy od června do listopadu v období sucha.

bali_race.jpg


CK Go2

Rambut Siwi - zapomenutý chrám

Chrám Rambut Siwi patří mezi méně známé balijské pobřežní chrámy, které chrání ostrov před zlými silami v moři. Rozlehlý areál je klidný, a pokud není obřad, je vždy opuštěný. Je to tu úplně jiné ve srovnání s turisticky navštěvovanými chrámy Uluwatu a Tanah Lot. Kolem je dlouhá pláž, kde zřídkakdy narazíte na stopy v písku. Určitě se nezapomeňte podívat i do jeskyně, která je na úpatí útesů. A západ slunce je tu jeden z nejhezčích a hlavně bez turisté.

rambut_siwi_temple.jpg


CK Go2

Medewi - surfařská opuštěná pláž

Jedná se o malou, odlehlou vesnici v jedné z nejméně navštěvovaných oblastí Bali. Je to tu hlavně o surfování a většina návštěvníků tuto pláž vyhledává právě kvůli samotě. Proslulá dlouhá levá vlna je tu po celý rok a surfaři sem jezdí hlavně kvůli ní. Pozor není to tu pro surfaře začátečníky, ale již zkušené surfaře. Největší vlny bývají v červenci a srpnu. Pláž je rozdělena na dvě hlavní části – na východní, která je velmi skalnatá s velkými plochými kameny, rozptýlenými oblázky a černým pískem a na západní část, která je jen písečná. 

medewi.jpg


CK Go2

Pro ty, kdo nesurfují, nabízí tahle dlouhatánská pláž pohled, jak Bali vypadalo před růstem hromadného cestovního ruchu v sedmdesátých letech. A je skvělým místem k odpočinku. Není to úplně nejlepší pláž na opalování nebo lenošení (nejsou tu lehátka), ale skvělá právě na dlouhé procházky. Černý vulkanický písek stíní klenuté kokosové palmy a jediní, s kým budete tuto pláž sdílet, bude jen pár rybářů. 

Menjangan - nejhezčí šnorchlování na Bali

Pro ty, kteří úplně neholdují vlnám, doporučuji ostrov Menjangan (Jelení ostrov) - malý ostrov, který je pojmenován podle jelenů, kteří na ostrově žijí. Jedná se o nejimpozantnější místo na šnorchlování a potápění na Bali a je ideálním místem pro únik nad přeplněnými útesy na východním pobřeží. Hluboká stěna tzv. drop off je skvělým místem pro sledování úžasného mořského života, kde uvidíte želvy, rejnoky, murény, delfíny a občas i velrybí žraloky. Na pláži v Pemuteranu si můžete pronajmout paddle board nebo kajak a prozkoumat mangrovy zarostlé laguny, které tady nejsou ještě tak zničené jako na jihu, kde i kdysi pokrývaly většinu pobřeží.

pulau_mengangan.jpg


CK Go2

Kde se ubytovat

Medewi Surf Homestay – tento homestay je oblíbený mezi surfaři, co nechtějí utrácet za ubytování. Půjčují tu motorky i surfy. Cena pokoje s větrákem je kolem 400 Kč/noc a s klimatizací 650 Kč/noc. A Pemuteran nabízí spoustu ubytování od levných až po drahé hotely. Západní pobřeží se dost liší od hektického jihu, kde už skoro nenarazíte na místa bez turistů. Pokud vám zbyde čas, určitě výletu po západě Bali nebudete litovat – místní tu jsou milí a vstřícní. 

Související články