Nevšední věci, které zažijete pouze v Austrálii

ck2go.cz
Komerční článek
|
04. 02. 2020
|
Austrálie má mnoho předností a jednou z nich je i rozmanitost. Až do roku 1770, kdy byla objevena nizozemským mořeplavcem Jamesem Cookem, se vyvíjela odděleně od zbytku světa a vznikla tak spousta kulturních odlišností.

Díky obrovské rozloze, kterou obývá pouze 25 milionů lidí, zde převažuje fascinující příroda a jedineční jsou i zástupci z říše zvířat. Austrálie tedy nabízí nespočet autentických zážitků, které máte šanci vyzkoušet pouze zde.

Prozkoumejte největší korálový útes na světě

Velký bariérový útes je největší korálový útes na světě. Lemuje pobřeží státu Queensland a rozkládá se na ploše 348 700 km², což je srovnatelné s velikostí Německa. Je domovem pro velké množství mořských živočichů a tvoří tak ekosystém, který lze přirovnat k deštnému pralesu. Jeho součástí je i několik set ostrovů, z nichž na některých se lze i ubytovat. My se sem ale vypravíme ze zcela jiného důvodu, a tím je potápění.

Nejlepším výchozím bodem je město Cairns, kde sídlí spousta společností, které k Velkému bariérovému útesu pořádají výlety. Ty jsou vedeny zkušenými potápěči a zaberou minimálně jeden den. Přidat se mohou i ti, kterých kyslíková bomba a několikametrové hloubky nic neříkají a chtějí pouze šnorchlovat. Sraz s ostatními účastníky bývá brzy ráno a po hodinové jízdě lodí se už zbývá jen ponořit do zcela jiného světa, plného barev a neobyčejných tvarů.

639967-19.jpg

Austrálie nabízí nepřeberné množství zážitků.
ck2go.cz
Plejáda barev, neobyčejné tvary. Přesně taková je Austrálie.

Navštivte klokany na Klokaním ostrově

Klokaní ostrov se nachází na jihu Austrálie a od pobřeží ho dělí pouhých 10 kilometrů. Jak už jeho jméno napovídá, nejpočetnější skupinou z řad zvířat jsou právě klokani. Žije tu kolem 60 000 jedinců, takže setkání s nimi je zaručeno. Pokud se k vám nevypraví sami, snadno je nalákáte třeba na kus mrkve.

Na ostrov se dostanete trajektem z městečka Cape Jervis a za 30 minut jste na místě. V rámci ostrova nefunguje žádná veřejná doprava, takže nejlepším řešením je pronajmout si auto nebo se zúčastnit některého z organizovaných výletů. Doporučuji na Klokaním ostrově strávit dva až tři dny. Kromě klokanů je zde totiž k vidění i krásná divoká příroda.

Poznejte aboriginskou kulturu

Původními obyvateli Austrálie jsou Austrálci, též známí jako Aboriginci. Teorie o způsobu a době jejich příchodu na kontinent se různí, ale odhaduje se, že Austrálii obývají již 70 000 let. Za dob kolonizace bylo mnoho Aboriginců zabito v násilných konfliktech s osadníky. V dnešní době tvoří pouhé 2% obyvatelstva a jejich příslušníci žijí v chudobě na okraji společnosti. Tento starý národ, který je dnes považován za alkoholiky a výtržníky, má však velice zajímavou kulturu.

Věděli jste například, že angličtina přijala spoustu slov z aboriginských jazyků, nebo že bumerang vynalezli právě Aboriginci a původně byl používán muži při lovu zvěře? Po celé Austrálii se nachází spousta míst, která jsou s historií národa spojena a poví vám o něm mnohem více. Patří mezi ně například Institut aboriginské kultury v Adelaide nebo národní park Ikara-Flinders Ranges, kde jsou na skalních stěnách k vidění aboriginské malby.

Zúčastněte se zápasu australského fotbalu

Stejně jako jsou v USA populární basketbalové zápasy, tak jsou v Austrálii oblíbená utkání australského fotbalu. Tento sport je něco mezi ragby a fotbalem. Tým osmnácti hráčů se snaží dostat míč do branky a kolikrát k tomu používá dost drsné praktiky. V době, kdy se hraje zápas, jsou televizní stanice jen stěží naladěné na jiné stanici, než té, která jej vysílá živě a stadion praská ve všech. Australská fotbalová liga (AFL) se hraje po celý rok a vrcholí poslední týden v září, kdy se v Melbourne hraje finálový zápas. Pokud tedy patříte mezi sportovní nadšence nebo se vám naskytne příležitost zápas navštívit, rozhodně neváhejte. Velkolepá atmosféra a davové nadšení vás snadno zvednou ze sedadla a zapojí vás do hry.

Poznejte unikátní jezero Hillier

Na první pohled je jasné, že Hillier není žádné obyčejné jezero a vtiskne se vám do paměti. Důvodem je růžová voda, která dává jezeru až nadpozemský vzhled. Nad příčinou sytě růžové barvy vědci stále tápou a tak tajemství jezera zůstává doposud utajeno. Koupaní je zde zakázáno, ale pokud si s sebou stejně chcete přibalit plavky, oceán je tak blízko, že uslyšíte šumění vln.

TIP: Vydejte se do Austrálie na jeden z poznávacích zájezdů do Austrálie nebo na vlastní pěst a nechte si sestavit itinerář na míru. 

sydney_australia_06.jpg

Sydney je nádherné město, které si zamiluje snad každý.
ck2go.cz
Sydney? To v itineráři nesmí chybět!

Pochovejte si koalu

Koaly nenajdeme nikde jinde na světě než v Austrálii. Živí se listy eukalyptu, spí až devatenáct hodin denně a při spánku často padají ze stromů. Jsou přísně chráněny, ale v každém australském státě se opatření k jejich ochraně liší. Jediným místem, kde s koalami můžete přijít do osobního kontaktu je Queensland.

Není to bohužel možné ve volné přírodě, ale v zoologických zahradách nebo tzn. wild life centrech. Například v parku Lone Pine poblíž Brisbane si lze při návštěvě připlatit za osobní kontakt a fotografii s koalou. Může si ji však pochovat pouze určitý počet lidí, a tak je taková návštěva potřeba dobře naplánovat. Odměnou za vynaložené úsilí je jedno z nejroztomilejších stvoření na kontinentu přímo ve vaší náruči. 

Související články