9 nejoblíbenějších druhů cukroví: máš mezi nimi své nej?

Bigstockphoto
|
22. 12. 2022
|
Cukroví k nejkrásnějších svátkům roku patří, přes to nejede vlak. Existuje nespočet jeho druhů, ale my pro tebe máme seznam devíti nejoblíbenějších, aby ses mohla ještě inspirovat. Najdeš mezi nimi svého favorita?

Už v jednom z předchozích článků padlo, že cukroví je v současné době buď silně konzervativní, tedy v něm hraje roli bílá mouka, spousta cukru a další suroviny, nebo moderní a laděné do zdravého životního stylu. Dnes se tedy zaměřme na to opravdu tradiční. Protože i někteří zastánci zdravého životního stylu říkají, že když si zahřešíme jednou za čas, svět se nezboří. A teď už k těm klasickým dobrůtkám…

Vanilkové rohlíčky

Ty nemohou o Vánocích chybět. Naprostý evergreen sváteční tabule lahodí svou křehkostí, vanilkovou chutí a sladkým cukrem nasypaným na povrch. Pro tu koncentraci vanilky bychom klidně vraždili. Že ano?

bigstock-single-vanilla-cookie-on-a-woo-159099704.jpg

K vánočnímu cukroví patří vanilkové rohlíčky.
Bigstockphoto
Vanilkové rohlíčky. Vánoční stálice, která nás zřejmě nikdy neomrzí.

Ischelské dortíky v čokoládě

Další kousek, který si vysloužil výsostné místo na vánočním menu, jsou ischelské dortíčky. Těsto se skládá z hladké mouky, kakaa, moučkového cukru, skořice, másla, citrónové kůry a mandlí. Mezi dvě vrstvy těsta patří náplň z cukru, rumu, marmelády a lískových oříšků. Na vrch po slepení se dává čokoláda a na ni patří ještě kousek vlašského ořechu.

Cukroví z lineckého těsta

Neuvěřitelné množství tvarů a velikostí, spousta možností, čím je slepit a jak je nazdobit. Takové jsou kousky z tradičního a notoricky známého lineckého těsta. Hlavní roli tady hrají žloutky, moučkový a vanilkový cukr, citrónová šťáva, máslo a hladká mouka.

Vrstvy můžeme slepit marmeládou, jakoukoli pomazánkou, například oříškovou či čokoládovou, cukroví se dá polévat čokoládou nebo jinou polevou a také ho můžeme obalovat v oříškách, kokosu, barevných kuličkách…

Tohle těsto je opravdu vděčné a své uplatnění si nachází nejen v období Vánoc – vyrábějí se z něj zákusky po celý rok.

cookie-1786966_960_720.jpg

Linecké těsto se používá k přípravě dobrot po celý rok, nejen na Vánoce.
Pixabay
Ach, linecké. To chceme. Po celý rok a Vánoce nejsou výjimkou.

Sacher dortíky

Luxusní kombinace hladké mouky, másla, žloutků, moučkového cukru, vanilky, citrónové kůry a čokolády na vaření (nebo její alternativy) nás dostává do kolen rok co rok a nejradši bychom těchto malých zázraků snědli celou krabici. Když se k tomu přidají šikovné ruce, které do vrchního dílu vykrojí pěkný tvar a následně slepí marmeládou, je to pastva i pro oči. Ach!

Ořechové rohlíčky

Mouka, moučkový cukr, prášek do pečiva, máslo a mleté vlašské ořechy, to je další požehnání pro naše chuťové buňky. Jakmile se podaří vyformovat a upéct rohlíčky, jejich konce ještě namočíme do čokolády a je hotovo. Zázrak je na světě.

Perníčky

Samozřejmě, perníčky. Jejich vůně patří k Vánocům i celému adventu. Mouka, cukr, máslo, vajíčka, med, kakao, skořice a další ingredience vytvoří skvělou pochoutku k vánočnímu posezení s rodinou, přáteli… A určitě se neubráníš ani předvánočnímu ochutnávání. Pokud jsi navíc kreativní, jistě si vyhraješ s tvary a zdobením.

christmas-1812881_960_720.jpg

Zdobení perníčků je zábavné.
Pixabay
Už samotné zdobení perníčků je fajn. A co teprve jejich konzumace...

Pracny

Na pracny nebo také medvědí tlapky existují speciální formičky. Jakmile je naplníš těstem, musíš v něm ještě vytvořit důlek, abys dostála jejich názvu – mají vypadat jako tlapy. U tohoto druhu cukroví figurují ořechy, mouka, máslo, cukr, vajíčka, skořice, hřebíček a kakao. Jakmile jsou pracny upečené, obalujeme je zatepla v moučkovém a vanilkovém cukru. Lahoda!

Ořechy s krémem a drcenými ořechy

Ořechy s ořechy zní divně, ale určitě víš, o čem je řeč. Jedná se o cukroví ve tvaru vlašských ořechů ve skořápce, plněné božským oříškovým krémem (z rumu, ořechů, cukru a másla) a třeba i částečně polité čokoládou a posypané drcenými oříšky. Na tohle cukroví jsou přebornicemi naše babičky, ale byla by škoda nechat tuhle tradici vyhynout, takže směle do toho!

Včelí úly

To je bez debat, Vánoce bez včelích úlů – umí si je někdo představit? My ne. Kdo by odolal spojení lahodného těsta a naprosto specifické náplně s kondenzovaným mlékem a rumem? Do chuťového ráje je tak krátká cesta…

Která z uvedených stálic je tvým favoritem? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8

Související články