
Vzpomínka na první republiku
Masarykovo vánoční cukroví (v některých kuchařkách označováno jako Masarykovy knoflíky) tě dostane svou máslovou křehkostí, neuvěřitelnou vůní ořechů i snadnou přípravou.
Pokud si chceš doopravdy dopřát, po vychladnutí cukroví obal v moučkovém cukru. Masarykovo cukroví můžeš konzumovat hned po upečení, mnohem lepší ale bude, když ho necháš týden uležet v tmavé a studené místnosti.
Doba přípravy: 120 minut
Pečení: 10 minut
Počet porcí: 2 plechy
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 200 g másla
- žloutek
- 170 g lískových nebo vlašských oříšků
- 1 lžíce holandského kakaa (můžete vynechat)
- sklenička vody nebo rumu
Postup přípravy
Pokud jsi nakoupila neoloupané lískové oříšky, pak je na pánvi nasucho opraž. Poté přesypej do utěrky a tři tak dlouho, odkud z nich slupky neopadají. Oloupané oříšky namoč zhruba na hodinu do vody (nebo do rumu). Pamatuj, že čím déle je necháš namočené, tím snáz půjde cukroví ve finále krájet.
Dalším krokem je výroba samotného těsta, které připravíš z mouky, cukru, kakaa (v původním receptu kakao není, cukroví s ním ale vypadá daleko lépe), žloutku a másla. Zapracuj do něj taky oříšky, které si ale před tím důkladně osuš. Z těsta vytvaruj dva válečky o průměru asi čtyři centimetry, zabal je do fólie a nech do druhého dne v lednici.
Troubu si předehřej na 170 °C. Na plech vyložený pečícím papírem krájej pět až osm milimetrů tlusté plátky. Peč zhruba deset minut do chvíle, dokud nebude cukroví růžové.
Máš Masarykovo cukroví ráda, nebo ho zkusíš poprvé?