Levné obědy na celý týden, které potěší peněženku i rodinu

Shutterstock
|
11. 12. 2022
|
Zdražování nás nutí sahat do kapsy stále hlouběji. Jak uvařit pro celou rodinu za pár kaček? Máme pro tebe tipy na levné obědy na celý týden!

Pondělí: v hlavní roli červená řepa

Tyhle luxusní karbanátky ocení i masožravci. Jejich chuť je totiž dokonalá a příprava ti zabere zhruba hodinku. Jak na to?

Co potřebuješ:

Jak na to?

Červenou řepu uvař, oloupej a nastrouhej na hrubém struhadle. Řepu osol, promíchej a nech v cedníku okapat. Přebytečnou šťávu vymačkej. Cibuli a bylinky nakrájej nadrobno, česnek prolisuj a všechno včetně ovesných vloček s řepou smíchej. Ochuť pepřem a majoránkou a nech v lednici zhruba půl hodiny odpočinout.

Po půlhodince tvoř z hmoty karbanátky, potři je olivovým olejem a peč na plechu vyloženém pečicím papírem na 180 °C asi 30 minut. V polovině pečení karbanátky otoč. Servírovat můžeš s bulgurem, bramborou kaší nebo teplým salátem.

Úterý: italská dobrota

Tuhle dobrotu ocení všichni milovníci těstovin a italské kuchyně. I když se v receptu objevuje poměrně drahý parmazán, stačí ti ho díky jeho výrazné chuti jen několik hoblinek, takže výsledná spotřeba se rovná několika korunám.

Co potřebuješ:

  • 250 gramů špaget
  • 50 mililitrů olivového oleje
  • 8 stroužků česneku
  • 1 chilli papričku
  • hrst sekané petržele
  • parmazán

Jak na to?

Špagety uvař v osolené vodě tak, aby byly al dente. Mezitím, co se těstoviny vaří, si nakrájej česnek na silnější plátky a chilli na tenká kolečka. Olivový olej nalij na pánev a rozehřej. Do něj pak přidej nastrouhaný česnek spolu s papričkou a obsah pánve prohřej.

Po prohřátí přidej uvařené špagety spolu s trochou vody z vaření. Důkladně promíchej, zasypej čerstvou a nasekanou petrželí a podávej. Na talíři zdob hoblinkami parmazánu nebo sušenými chilli vločkami.

shutterstock_1741341572.jpg

Tenhle recept je jednoduchý, a přitom skvělý!
Shutterstock
V drahé době se můžeš s rodinou stravovat kvalitně. Jen vědět, jak na to!

Středa: luštěnin je třeba

Luštěniny jsou dostupnou surovinou, která obsahuje spoustu vlákniny a bílkovin. Proto na dlouhou dobu zasytí, a přitom tvůj rozpočet nezruinují. Jak na dobrotu v podobě mexických fazolí?

Co potřebuješ:

  • 2 plechovky červených fazolí v nálevu
  • čerstvé bylinky (petrželka, bazalka, pažitka apod.)
  • 2 větší cibule
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • rajčatovou passatu (případně protlak nebo kečup)
  • cukr
  • chilli

Jak na to?

V hrnci si rozpal olej. Přidej k němu nadrobno nasekanou cibulku a orestuj do zlatova. Přilij fazole z plechovky, přisypej cukr podle chuti a zalij rajčatovou passatou, protlakem nebo kečupem. Prohřej asi 10 minut a na závěr dochuť solí, pepřem, chilli a čerstvě posekanými bylinkami. Podávej s chlebem.

Čtvrtek: těstovinová dobrota

Zapečené těstoviny jsou rychlým a vděčným jídlem, které zmizí během několika minut. Pro jeho přípravu navíc můžeš použít nejrůznější zbytky z ledničky nebo ze spíže.

Co potřebuješ:

  • balíček těstovin (fleky, kolínka, vřetena apod.)
  • uzeninu
  • smetanu
  • velkou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 2 vejce
  • sýr ke strouhání

Jak na to?

Těstoviny uvař podle návodu, sceď je a nech okapat. Připrav si hrnec, ve kterém rozehřeješ olej, na kterém orestuješ kostičky cibule. Můžeš přihodit i jeden stroužek nasekaného česneku. Jakmile se cibule orestuje, přihoď k ní i uzeninu. Odstav ze sporáku a rozehřej si troubu.

Ve větší misce smíchej osmaženou cibuli, uzeninu a těstoviny. Ochuť zbytkem prolisovaného česneku, solí a pepřem. Peč zhruba 25 minut a 10 minut před koncem zalij těstoviny rozkvedlaným vejcem, do kterého přiliješ kelímek smetany. Nech těstoviny dopéct a hned podávej.

Pátek: Čočkové potěšení

Čočka na kyselo asi už nikoho příliš nevytrhne. Co takhle vyměnit tu klasickou hnědou čočku za její červenou sestřičku? Vykouzlíš z ní lahodné čočkové kari, po kterém se jenom zapráší.

Co potřebuješ:

  • 150 ml červené čočky
  • rajčata v plechovce
  • rajčatovou passatu (nebo protlak)
  • slunečnicový olej
  • 2 velké cibule
  • 1 červenou chilli papričku
  • 2 lžíce mleté kurkumy
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 2 lžičky kari koření
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky česneku

Jak na to?

V hrnci si rozehřej olej, přidej najemno nakrájenou cibulku a orestuj. Po orestování přihoď nakrájenou chilli papričku, kurkumu, kari, koriandr. Nech je společně rozvonět a přidej plechovku loupaných rajčat, rajčatovou passatu, případně trochu cukru na doslazení.

Opékej, dokud rajčata nezměknou. Přilij trochu vody a rozmixuj ponorným mixérem. Do omáčky nasypej čočku a vař zhruba hodinu. Průběžně míchej a kontroluj, jestli se čočka nepřipaluje. Dochuť prolisovaným česnekem, kořením garam masala, čerstvě mletým pepřem a solí. Podávej s rýží, bulgurem nebo těstovinami. 

shutterstock_2064125372.jpg

Tuhle dobrotu si určitě budeš chtít zopakovat.
Shutterstock
Luštěniny perfektně zasytí a tvou peněženku rozhodně nezruinují.

Sobota: kuřecí hody

I když kuře nepatří mezi nejlevnější suroviny, když ho koupíš vcelku, snadno ho rozporcuješ na polévku, rizoto, pečená stehna nebo prsa, které upravíš dle libosti. Ze zmíněných stehen pak můžeš připravit tuhle voňavou dobrotu.

Co potřebuješ:

  • omytá kuřecí stehna
  • lžíci medu
  • rajčatový protlak
  • lžičku skořice
  • sójovou omáčku
  • sůl
  • pepř
  • celý kmín

Jak na to?

Stehna osuš a ulož do pekáčku. Troubu si předehřej na 150 stupňů. Med smíchej s rajčatovým protlakem, solí, pepřem a skořicí. Hotovou směsí potři stehna, posypej kmínem a nech je pozvolna péct v troubě. Po upečení podávej s rýží nebo bramborovou kaší.

Neděle: rizoto na italský způsob

Za tohle rizoto by tě asi Ital nepochválil, ručíme ale za to, že si na něm pochutná celá rodina. Opět tady „do hry“ vstupuje zmiňovaný parmazán, který ale můžeš dost dobře nahradit jiným oblíbeným nebo levnějším sýrem.

Co potřebuješ:

  • kulatozrnnou rýži
  • máslo
  • parmazán
  • zeleninový vývar
  • 2 cibule
  • kari koření
  • sůl a pepř

Jak na to?

Jako první si připrav menší rendlík s tlustým dnem. V něm nech rozpustit máslo. Cibule očisti, nakrájej na malé kostičky a přihoď k máslu. Pomalu je restuj. Pokud jsi vývar nevařila čerstvý, ale vytáhla ho z ledničky, zahřej ho. Jakmile cibuli orestuješ, přidej do základu lžičku kari koření (na barvu), rychle zarestuj a zalij vývarem.

Přidej nepropláchnutou rýži a míchej, než se tekutina vsákne. Takhle postupuj až do chvíle, kdy budou zrníčka rýže „al dente“ čili na skus. Trvat to bude zhruba 30 až 45 minut. Před koncem vaření k rýži přisypej sýr, osol, opepři a hned podávej.

Použité zdroje: Autorský text

Související články