Zdravé svačinky nejen pro děti: zkus domácí ovesné tyčinky nebo sýrový hamburger

Bigstockphoto
|
31. 08. 2022
|
Co je zdravé, nemusí být nemastné a neslané. Svačinky pro děti i dospělé se můžou v mžiku proměnit v lahodné zpestření dne. Jednoduše, rychle i levně.

Pořád všude slyšíme a čteme, že děti potřebují vhodný a vyvážený jídelníček. Pokud možno nic sladkého, nic tučného, žádné polotovary, umělotiny už vůbec nepřichází v úvahu, a když už hamburger, tak jedině rychle a potají. Párek v rohlíku je fuj a pizza by taky měla zůstat v přísném utajení…

Všeho s mírou

Kdo má děti, dobře ví, že v praxi to takhle vzorně a ukázkově prostě nefunguje. Děti jsou pytel blech, který nečeká na to, až máma připraví výživnou svačinu. Tak se to holt čas od času vyřeší nezdravou variantou a jede se dál.

Z jedné takové svačiny se svět absolutně nezboří, to je bez diskuze. Když se tak neděje často, o nic nejde. Ale nezapomínejme, že nic se nemá přehánět. Rozhodně bychom se měli snažit spíš o zdravé stravování. A to nejen u dětí, ale i u sebe. Koneckonců děti se učí nápodobou a budou jíst po vzoru nás dospělých.

bigstock-andwich-with-ham-and-vegetable-411824572.jpg

Šunka, sýr a zelenina nikdy nezklamou.
Bigstockphoto
Obecně máme tendenci svačiny odbývat. Je ale lepší dát si obložený chlebík s kvalitní šunkou než do sebe naládovat sladkou tyčinku ke kávě.

Tipy na zdravé svačinky

Abychom tak šli dětem dobrým příkladem, ukážeme si pár tipů na vhodné svačiny. Nic mdlého ani složitého na programu není. Mrkneme na to, jak se dá během pár minut připravit výživná dobrota, která rozhodně roztančí chuťové buňky dětí i dospělých.

Tuňáková pomazánka

Když nepočítáme vzduch omaštěný větrem, nemůže být už nic snazšího než tuňáková pomazánka. Lahodnou rychlovku, po které nezůstává plný dřez nádobí, rozhodně doma zařadíte mezi favority.

  • Plechovku tuňáka ve vlastní šťávě si v misce rozmělníme vidličkou, přidáme lučinu, bylinky podle chuti a máme hotovo.
  • Přikusujeme tmavé pečivo nebo si k pomazánce přikrájíme zeleninové hranolky.

Tvaroh na slaný i sladký způsob

Tvaroh nebo cottage nikdy neomrzí. Pokud jste doma těmto mlskám zatím nepřišli na chuť, popusťte uzdu kulinářské fantazii. S tvarohem a cottage sýrem se dá božsky řádit.

  • Cottage nebo tvaroh si smícháme s nakrájenými cherry rajčátky, osolíme, opepříme a přidáme oblíbené bylinky. A čerstvý kváskový chleba? Ten chuť téhle směsi vystřelí na přední příčky žebříčku oblíbenosti.
  • Pokud jste u tebe doma spíš na sladké, ani to v případě tvarohu nebo cottage není problém. Přidáme k nim čerstvé ovoce, skořici, kakao, med, rozinky nebo nasekané mandle a zdravá sladká svačina je mrknutím oka hotová.

bigstock-cottage-sweet-dessert-with-jam-321411268.jpg

Cottage sýr se dá vychutnat s ovocem i zeleninou.
Bigstockphoto
Tvaroh i cottage je nabušený bílkovinami. Díky tomu tahle sváča zasytí děti i dospělé.

Ovesné tyčinky s ovocem

Pro děti do školy, ale i pro dospělé do práce. V obou případech jsou ovesné tyčinky s ovocem úplný ideál. Člověk má pocit, že mlsá, a přitom tělu dopřává svačinu bohatou na minerály a vlákninu.

  • V míse si smícháme ovesné vločky s domácí přesnídávkou a přidáme oblíbené ovoce. Můžeme doplnit ořechy, medem, skořicí, sušeným ovocem (ideálně lyofilizovaným) nebo kakaem.
  • Hustou směs si dáme na pečicí papír a rozetřeme.
  • Pečeme slabou půl hodinku, vytáhneme, necháme vychladit a nakrájíme.

Zdravý sýrový hamburger

Na tenhle hamburger doma děti utáhneš vždycky. A rozhodně bude chutnat i tobě. Hra chutí a zasycení na dlouhou dobu ve zdravé podobě. Kdo by odolal?

  • Rozkrojíme si čerstvou žitnou bulku a necháme se vést chutěmi. Hamburger se tak může skládat z čerstvého sýru, rajčat, z ledového salátu, z eidamu a kvalitní šunky.
  • Vyšperkujeme ho domácí majonézou a můžeme se do něj pustit.

Avokádové tousty

Děti avokádu většinou moc nefandí, ale když je propašuješ do těchhle famózních toustů, budou se olizovat. Stejně jako rodiče, kteří se avokádu taky radši doteď vyhýbali obloukem.

  • Nejdříve si opečeme dva plátky tmavého chleba a pak pokračujeme lučinou.
  • Tou chleby namažeme, naskládáme na ně plátky zralého avokáda, přidáme mozzarellu, cherry rajčátka, osolíme, opepříme a podáváme.

Autorka článku: Barbora Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články