5 tipů na zdravou a dobrou snídani, která tě zasytí

Shutterstock
|
02. 01. 2024
|
Pořád ještě vládne dojem, že když je něco zdravé, tak je to nechutné nebo po tom má člověk za půl hodiny hlad. My ale víme, jak efektivně nastartovat den, abys byla už po ránu plná energie a na svačinu si vzpomněla jen díky pohledu na hodiny.

Jak by měla vůbec vypadat ideální snídaně? Měla by být bohatá na sacharidy i bílkoviny a svým množstvím by měla tvořit asi 20 % denního energetického příjmu, i když striktní pravidlo to není. Větších snídaní se nemusíš bát (tedy těch zdravých), protože tělo bylo po celou noc v útlumu, a jestli má začít zase fungovat, bude potřeba do toho vložit energii v podobě jídla.

shutterstock_170157644.jpg

Anglická snídaně? Raději ne...
Shutterstock
Proti luštěninám, vejcím a kvalitnímu pečivu nemůžeme nic říct. Uzeniny a slanina k snídani nejsou to, za co by ti tělo poděkovalo.

Zapomeň na anglickou snídani

Když schvalujeme velkou snídani, neznamená to, že bychom ti servírovaly párky, fazole, slaninu, vejce a k tomu pečivo. Zatímco vajíčku, fazolím a kousku pečiva nelze příliš mnoho vytknout, uzeniny samy o sobě a slanina, to není úplně to, co by naše tělo ocenilo, zvlášť po ránu.

Stejně tak je perfektním hřebíčkem do rakve sladké pečivo (protože mu chybí bílkoviny), bílý rohlík se salámem (protože tučné salámy jsou kapitolou samy o sobě a bílý rohlík tě nezasytí na dlouho) nebo to, o čem si vlastně myslíme, že je zdravé. Může jít o cereálie, instantní ovesné kaše nebo skleničku džusu (opět bílkoviny téměř na nule).

Pozor na cukry. Číhají i tam, kde bychom je nečekali

Když si k snídani vychutnáváš instantní ovesnou kaši nebo si do jogurtu či do mléka nasypeš kupované cereálie, asi si žiješ v dojmu, že jíš zdravě a tvoje tělo ti poděkuje. To je ale omyl. Všechny ty instantní věci a cereálie nám chutnají především proto, že je v nich spousta cukru, o kterém nevíme.

Ideální je si místo kaše z obchodu udělat domácí kaši z ovesných vloček a dochutit si ji ovocem nebo holandským kakaem (příprava zabere cca. 5 minut) nebo si doma vyrobit vlastní cereálie, zdravě. S džusy je to velice podobně. Dát si po ránu skleničku čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče je báječné. Ale kupovaný, slazený a všelijak upravovaný džus s tím nelze vůbec srovnávat.

shutterstock_1225639627.jpg

Snídaně by tě měla zasytit a zároveň ti dodat energii.
Shutterstock
Skvělou volbou je třeba kvalitní pečivo s tvarohovou pomazánkou.

5 tipů na božskou snídani, na kterou už nedáš dopustit

Abychom jenom nekázali o tom, co je špatné, sestavili jsme TOP 5 snídaní, které ti zachutnají, prospějí tvému zdraví a zasytí tě tak, že se budeš divit, že už je čas na dopolední svačinu. Tady jsou:

Ovesná kaše s ovocem a kakaem

K téhle snídani toho stačí skutečně málo. Dvě nebo tři lžíce ovesných vloček nech přes noc nebo chvíli před snídaní namočené v trošce vody. Ráno je chvíli povař, dokud ti nevznikne kaše. Podle chuti můžeš přidat kakao.

Jakmile si kaši dáš do misky nebo na hluboký talíř, poklaď si na něj oblíbené ovoceananas, jahody, borůvky, maliny, pár koleček banánu nebo jiné. Přidat můžeš i semínka, například chia, nebo pár oříšků. Jistě si pak užiješ každé sousto!

Jogurtové lívanečky

Bílý jogurt, špaldovou mouku, vajíčko, kypřící prášek do pečiva a trošku třtinového cukru (nebo třeba erythritolu) smícháš dohromady, předehřeješ pánev a nejlépe bez oleje si připravíš malé a zdravé lívanečky. Na ně si můžeš dát buď trošku stoprocentního džemu a bílého jogurtu, další variantou je tvaroh a troška skořice.

Míchaná vajíčka se zeleninou a pečivem

Výbornou alternativou pro všechny, kteří mají radši slané snídaně, jsou míchaná vajíčka. Můžeš si do nich nakrájet kousek kvalitní šunky a na talíř k nim přidat zeleninovou oblohu. Vše je pak vhodné doplnit celozrnným pečivem, například plátkem chleba. PS: Na mýty o vejcích a cholesterolu se vykašli! 

Tvarohová pomazánka se zeleninou a pečivem

Pokud ti po ránu vajíčka moc neříkají, můžeš si k zelenině a pečivu vytvořit pomazánku, jejíž hlavní ingrediencí bude tvaroh. Může jít o rybičkovou pomazánku, vynikající ředkvičkovou nebo jakoukoli jinou, v níž se objeví další zdravá surovina.

Celozrnná houska s cottage sýrem a skořicí

Na tenhle recept musel přijít génius – tak je úžasný. Celozrnnou housku rozkroj, navrstvi na ni cottage sýr podle svého uvážení a jemně ho posyp mletou skořicí. Takto připravenou housku dej na půl minutky do mikrovlnky a potom už si jenom užívej tu božskou chuť!

A co takhle low carb snídaně?

Chceš snížit množství sacharidů v jídelníčku nebo si je ušetřit třeba na oběd? Žádný problém. Low carb snídaně taky chutnají a zasytí. Vyzkoušej naše 3 recepty na low carb kaši, dej si skyr s oříšky nebo vsaď na nízkosacharidové pečivo doplněné dalšími vhodnými potravinami (tvaroh, cottage a jiný sýr, šunka, vejce, oříšková másla s přírodními sladidly a další). 

Zdravá snídaně může být dobrá!

To, že je něco zdravé, neznamená, že ti to nebude chutnat. Naopak to může být mnohem lepší než to, co jsi dosud snídala. Kromě toho ti po takové snídani nedojde během chvíle energie, ale budeš během dopoledne pořádně nadupaná a bude ti to pěkně myslet. Vyzkoušej to sama!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • eshop.alfafit.cz/clanek/zdrava-snidane-pri-hubnuti-100-overene-tipy-pri-hubnuti/ 
  • stobklub.cz/clanek/jak-vypada-zdrava-snidane-/
  • bbcgoodfood.com/recipes/collection/healthy-breakfast-recipes
  • healthline.com/nutrition/12-best-foods-to-eat-in-morning

UložitUložit

Tagy: 
Související články