Skyr je islandský poklad plný bílkovin. Už ho máš v jídelníčku?

Shutterstock
|
05. 02. 2023
|
Už jsi o něm určitě slyšela. Možná jsi ho ale ještě neochutnala. Pokud se snažíš zhubnout nebo prostě jen chceš další zdroj bílkovin v jídelníčku, dej mu šanci!

Na první pohled vypadá stejně jako kterýkoli bílý jogurt. Svou hutností a strukturou je ale spíš takovým křížencem mezi jogurtem a tvarohem. Co na něm ovšem obdivujeme, to je nejen jeho báječná chuť, nýbrž makroživiny. Jen si představ tu nádheru – ve 100 g je 12 g tolik potřebných bílkovin, jen 3,5 g sacharidů a tuku prakticky nula. Kalorická hodnota je 259 kJ. Porce je 150 g, ale neboj se přidat.

Co to všechno znamená? Třeba to, že ranní mix skyru, oblíbeného ovoce a müsli nebo granoly je ideální kombinací, abys za chvíli nešmejdila kolem ledničky a zároveň měla i dost energie.

shutterstock_523825975.jpg

Skyr tě na dlouho zasytí a pomůže ti udržet svalovou hmotu.
Shutterstock
Skyr můžeš kombinovat, s čím je zrovna libo.

Bílkoviny – to je, oč tu běží

Skyr je fermentovaný mléčný výrobek, který se v severských státech těší velké oblibě. V islandské kuchyni má dokonce víc než tisíciletou tradici. Zhruba do roku 2016 ses s ním mohla setkat právě jen v severní části Evropy. Teprve od té doby se začal pozvolna probojovávat i k nám.

Tenhle druh mléčného výrobku je ceněný především pro už zmiňovaný obsah bílkovin a k tomu taky vápníku. Obojí má tendenci nám v jídelníčku spíš chybět než přebývat. Skyr proto ocení hlavně:

  • ti, kteří se snaží držet figuru
  • ženy, které kojí
  • sportovci kvůli udržení budování svalové hmoty
  • senioři kvůli prevenci osteoporózy

Snadno si ho ale zamilují všichni ostatní, kteří chtějí jíst zdravě a vyváženě. Chce to jen zvyknout si na jeho konzistenci.

Mikrobiální kultury, které jsou při výrobě skyru přítomné, jsou nesmírně prospěšné našemu zažívání. I proto stojí za zvážení jeho zařazení do jídelníčku.

Co se skyrem v kuchyni?

Ke skyru se nehodí jenom ovoce, oříšky a domácí müsli nebo granola. Vychutnat si ho můžeš třeba s olivami a kořením, případně z něj udělej bezva surovinu do receptů – využít ho můžeš třeba při přípravě těstovin, polévky nebo vynikající domácí zmrzliny.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články