Udělej si domácí müsli. Bez tuny cukru a chemických přídavků

bigstockphoto.com
|
20. 02. 2020
|
Miluješ müsli, ale jenom těžko si vybereš v obchodě, aby ti chutnalo a zároveň aby bylo kvalitní? Není divu. Výrobci se totiž skoro všude snaží nacpat spoustu cukru, protože vždycky chutná. Pak ale nejde o zdravou snídani nebo svačinu. A to se může změnit!

Češi jsou národ, který ve většině případů vůbec nezkoumá složení toho, co kupuje a co konzumuje. Takže není divu, že i když si myslíme, jak dobře se o své tělo staráme, když si koupíme kterékoli nabízené müsli, zatloukáme si pomyslné hřebíčky do rakve – spoustou přidaného cukru, nezdravých tuků a hromadami konzervantů.

Pokud už jsi tohle (konečně) prokoukla, tušíš, že nejlepší bude připravit si svoje vlastní müsli doma. Nejen že tě to vyjde mnohem levněji, ale hlavně budeš vědět, co v něm doopravdy je. A budeš si do něj moct dát to, co máš ráda.

Jak si udělat domácí müsli? Začni vločkami

Základem müsli jsou vločky, těmi nejrozšířenějšími jsou ovesné, ale můžeš klidně vyzkoušet i jiné (třeba pohankové). Vločky ti dodají jednak sacharidy, takže nebudeš mít nouzi o energii, jednak bílkoviny, které tě zasytí. Kromě toho obsahují i vitamíny a minerály, které tvoje tělo ocení.

A pak už to záleží na tobě a na tvých chutích. Další surovinou může být plejáda oříšků, které ti dodají dosud chybějící zdravé tuky. Potom přijde řada na ovoce, pokud ho máš v müsli ráda. Můžeš použít sušené nebo si do každé porce dokrájet, případně dosypat čerstvé, které budeš mít zrovna po ruce.

bigstock-girl-wearing-jeans-eating-home-293961928.jpg

Domácí müsli nemusí být přeslazené a plné chemie.
bigstockphoto.com
Do svého vlastního müsli si můžeš dát, co máš ráda.

A další ingredience? Fantazii se meze nekladou. Kvalitní, aspoň 70% čokoláda (ale klidně i troška té mléčné nebo bílé), kokos, semínka, kávová zrnka, skořice… Nasyp si, co hrdlo ráčí. Když budeš chtít müsli dosladit, vyzkoušej místo klasického cukru třeba xylitol (březový cukr) nebo čekankový sirup. Dej si ale pozor na množství, aby výsledkem zase nebylo něco extrémně přeslazeného.

Taky vždycky před tvorbou müsli popřemýšlej, co se k sobě bude hodit, aby se nakonec chutě nepřebíjely – to by nebylo dobré.

Vzhůru do pečení!

Nejzdravějším způsobem, jak vytvořit lepkavou směs, z níž pak müsli vznikne, je nejspíš máslo. Dá se použít i salko (ale ten cukr!) nebo přesnídávka (pokud se ti z ní nezvedá žaludek, už když ji vidíš v regále v marketu).

Ze všeho, co sis připravila, vytvoř onu lepkavou směs a dej ji do trouby péct. Musíš ji ale často kontrolovat, protože müsli se dokáže hodně rychle spálit. Pokud chceš přidat čokoládu nebo kokos, nech to až na úplný konec pečení – těmhle ingrediencím stačí opravdu jen chvilka.

Pečeš si svoje müsli, nebo si dokážeš vybrat v obchodech to, které ti chutná a zároveň není zabijácké? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články