Jak zabít a vykuchat kapra: praktický manuál pro odvážné

Bigstockphoto
|
22. 12. 2022
|
Nedovedeš si představit štědrovečerní večeři bez ryby a bramborového salátu? Pokud jsi zarputilá tradicionalistka a plánuješ si kapra přinést živého, asi budeš řešit, jak ho důstojně a pokud možno co nejšetrněji sprovodit z tohohle světa.

Důležitá je příprava

Zabít a vykuchat kapra zvládneš i bez předchozích zkušeností. Aby ale všechno proběhlo hladce, připrav si plech, nebo jinou nádobu, do které bude moci odtéct krev, případně přebytečná voda a další tekutiny. Aby ti kapr po kuchyni „neklouzal,“ připrav si podložku a utěrku, kterou ho k ní můžeš jemně přitlačit, případně ho do ní rovnou obalit.

Usmrcení a vykrvení

Tu lehčí část máš za sebou. Teď je potřeba rybu co nejhumánněji a nejrychleji usmrtit. To uděláš tak, že kapra omráčíš úderem tupým předmětem nad oči. Omráčeného kapra pak zářezem za hlavou definitivně usmrtíš. Těsně za hlavou, u břišní dutiny, je navíc srdce kapra, takže dojde během několika minut k dokonalému vykrvení. Tomu pomůžeš, pokud kapra vezmeš do ruky a obrátíš ho hlavou dolů.

carp-2457084_1280.jpg

Vánoční kapr nesmí na spoustě stolů o svátcích chybět.
pixabay.com
S kaprem je dost práce, ale když budeš postupovat podle návodu, bude to v pohodě.

Čištění o odšupování

Po vykrvení kapra přesuň na podložku a otři, aby ti během dalšího zpracování neklouzal. Podložit si ho taky můžeš složenou papírovou utěrkou. Kapra zbav šupin následovně: jednou rukou ho uchop za žábry, do druhé ruky si vezmi větší nůž a začni rybu odšupovat. Ostřím nože postupně odšupuj rybu směrem od ocasu k hlavě. Při zbavování ryby šupin si ale dej pozor na to, ať se neřízneš, protože ryba je pořád celkem dost kluzká.

Kočičí tip: Nech si jednu nebo dvě šupinky pro štěstí a schovej si je třeba do peněženky.

Kuchání

Dalším krokem je zbavení kapra vnitřností – tzv. kuchání. Ostrým nožem opatrně nařízni břicho směrem od řitního otvoru. Pak ho podélně prořízni po celé délce, ale dávej přitom pečlivý pozor, aby ti nůž nezajel do vnitřností. Břicho rozevři, podeber vnitřnosti a vyndej je ven. Použít je můžeš na základ rybí polévky. Nezapomeň mezi střevy nahmatat žlučový váček, který je potřeba hned vyhodit. Pokud by se váček protrhnul, rybí maso by ti okamžitě zhořklo a ty bys tak musela pro nového šupináče.

Porcování

Předposledním krokem je odstranění hlavy těsně za žábrami. Torzo zbav taky břišních a hřbetních ploutví a vrhni se na samotné porcování. Z kapra postupně odřezávej asi dva centimetry široké podkůvky. Pokud plánuješ kapra obalovat, připrav si jednotlivé porce z kapřího těla rozděleného na poloviny. Hotové podkovy nebo porce pak můžeš upravit způsobem, na který jsi zvyklá (např. obalování a smažení apod.)

Jak u tebe vypadá štědrovečerní večeře?

Zdroj

Tagy: 
Související články