Hledáš svěží a zdravou pochoutku? Připrav si ovocný salát

Shutterstock
|
13. 07. 2023
|
Jestli máš ráda ovoce, ale nerada jíš jen jeden druh naráz, ovocný salát se ti bude určitě zamlouvat.

Pokud jsi o něm náhodou ještě neslyšela (tomu nevěříme!), je to prostě salát – jako si do misky naházíš nakrájenou zeleninu, kterou máš ráda, tentokrát to prostě bude ovoce. Může to být fajn snídaně i svačinka. Mimo jiné i příjemně osvěží.

Ovocný salát je prospěšný – dostaneš do sebe spoustu vitamínů a minerálů z různých zdrojů. Každé ovoce v sobě ukrývá něco a při vzájemné kombinaci to může jedině prospět. Zároveň se salátem doplníš i vlákninu, kterou současné jídelníčky příliš neoplývají.

Nevýhodou ovocného salátu je, že pokud nepřidáš trošku bílkovin (třeba tvaroh nebo bílý jogurt), budeš po něm mít brzy hlad. Dalším úskalím může být množství fruktózy, které s ním spořádáš. Ovoce je sice zdravé, nicméně s fruktózou se to nesmí přehánět – je to prostě cukr.

shutterstock_376183099.jpg

Ovoce můžeš zvolit podle svých aktuálních chutí.
Shutterstock
V salátu kombinuj sladší ovoce s méně sladkým. Případně si můžeš svou směs i dosladit.

Ovocný salát: recept, který si vymyslíš sama

Na ovocný salát neexistuje jediný nebo nejlepší recept. Vždycky si ho můžeš připravit, jak ty sama chceš. Poradíme jen, že je vhodné kombinovat méně sladké ovoce s tím sladším (třeba pomeranč s banánem).

Kočičí tip na ovocný salát, který si oblíbíš

Když už jsme se ale do ovocného salátu „pustily“, dáme ti jeden tip, na který nedáme dopustit.

Co potřebuješ: ananas nakrájený na tenká půlkolečka, jablka nakrájená na měsíčky, kiwi nakrájené na tenká kolečka, přepůlené jahody, broskve nakrájené na měsíčky, maliny nebo borůvky, šťávu z citrónu a cukr nebo sladidlo (například xylitol nebo erythritol)

Množství surovin záleží na tobě a na tvých aktuálních chutích. Neboj se s poměry ovoce experimentovat. Jen nezapomínej, že i zdravé jídlo má kalorie (a hlavně ty cukry!).

Jak na to?

  • Ovoce smíchej v míse, pokapej citrónovou šťávou a oslaď.
  • Místo citrónové šťávy můžeš použít dresink z limetkové a pomerančové šťávy smíchané s medem (nebo čekankovým sirupem). Přidat můžeš i trošku pomerančové a citrónové kůry.

Jednoduché, že? A stojí to za to.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články