Alternativní sladidla: xylitol není jed a prospívá (nejen) zubům

bigstockphoto.com
|
05. 08. 2020
|
Taky se snažíš omezit ve svém jídelníčku cukr, ale jde to ztuha, protože miluješ sladké? Má to jednoduché řešení, kterým jsou přírodní sladidla. A věř nám, že sladidla fakt nejsou démon, i když na spousta lidí právě takhle reaguje.

Tedy abychom byly přesné – přírodní sladidla nejsou démon. Ta umělá typu aspartam nebo cyklamát propagovat nebudeme, i když při jejich střídmém požívání snad ani tahle kategorie sladidlem není takovým peklem. Rády bychom vám ale představily sladidla přírodní coby alternativu ke klasickému cukru.

Všechna tahle sladidla mají jedno společné. Sladí, ale mají i násobně nižší kalorickou hodnotu a míň sacharidů než cukr, takže s jejich použitím do sebe nedostáváš tuny kalorií. Konkrétně xylitol má ve stejném množství v porovnání s cukrem o 40 % kalorií a o 75 % sacharidů míň. A to je paráda.

Březový cukr, seznamte se

Xylitolu se říká taky dřevný nebo březový cukr. Jde o cukerný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v přírodě, v ovoci a zelenině, ovsu a v dalších surovinách. Dokonce ho každý z nás má v těle, a to zhruba v množství o 15 gramech, které si každý den náš metabolismus sám vyrobí. Dříve se získával z březového dřeva, moderní technologie si ho ale bere z rostlinné hemicelulózy (například z malin nebo švestek).

bigstock-xylitol-sugar-substitute-bi-220904767.jpg

Xylitol se vyskytuje běžně v přírodě.
bigstockphoto.com
Xylitol najdeš i pod názvy "březový cukr" a "dřevný cukr".

Xylitol se hojně přidává do zubních past a žvýkaček, protože má pozitivní účinky na zdraví ústní dutiny. Zatím má snad jen dvě poznané nevýhody: ve větším množství má projímavé účinky a je jedovatý pro psy, takže si dávej pozor, pokud dáváš svému mazlíkovi nějaký ten kousek svojí potravy. U psů způsobuje hypoglykémii a ta může mít velmi nepříjemné následky.

Xylitol se ve členských státech EU běžně označuje jako E967. Je to tedy éčko, o kterém je dobré vědět, ale zároveň se ho zbytečně neděsit. Zároveň se ale v EU xylitol nedává do dětské výživy.

Co bys ještě měla vědět o xylitolu

Xylitol nemá vliv na hladinu cukru, proto je vhodný i pro diabetiky. I ti by s ním měli ale zacházet opatrně, protože některé studie poukazují na opak, zdaleka ale nepůsobí v takové míře jako cukr.

I když je to fajn náhražka, neměla bys to s ním přehánět. Vědci se zatím příliš neshodují v tom, jestli a jak xylitol ovlivňuje střevní mikroflóru a jestli spíš prospívá a podporuje růst zdravé střevní mikroflóry, nebo může při časté konzumaci ve větších dávkách uškodit.

Xylitol a další přírodní sladidla mají v oblibě vyznavači low carb stravování.

Kde xylitol používat?

Xylitol můžeš využít všude tam, kam bys ráda dala cukr. Ať už si budeš chtít osladit kafe nebo čaj, nebo se chystáš péct a chceš nějakou tu kalorii ušetřit. Dávej ho takové množství, jaké bys použila cukru, tedy 1:1.

Používáš přírodní sladidla, nebo zůstáváš u cukru? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články