Fialové tóny i dřevo. To jsou trendy Vánoc 2021

Bigstockphoto
|
03. 12. 2021
|
Vánoce jako z magazínu? Díky fialové a malinové barvě, dřevěným nebo skleněným dekoracím, zlatavým doplňkům a vintage kouskům je takové můžeš mít i ty.

Vánoce se nedají nadiktovat a to je na nich to hezké. Někdo je má rád takové a jiný zase makové. Konzervativní duše se budou pořád držet své červené a zelené, fanoušci trendů půjdou cestou designérských tipů a rad. Obojí je v pořádku a tenhle rok dokonce pěkně nahrává tomu, že klasika a trendy se mohou hezky snoubit. Vánočními věnci počínaje a štědrovečerním prostíráním konče.

Vánoční paleta

Tak jaké že barvy letos radí mistři designu? Jednoznačně frčí malinová, barva švestek a tmavých hroznů. Není asi třeba popisovat, jak okouzlující a podmanivé tyhle kombinace umí být. Sytě temné tóny jsou rozhodně elegance sama. Když navíc přidáme trochu lesku v podobě zlatých doplňků, dojem luxusu se ještě umocní. Vánoční aranžmá v těchto barvách tak nemůže být šlápnutím vedle ani omylem.

S tabulí brzdi

Pokud chceš být o letošních Vánocích trendy sakumprásk, pozor na stůl. V otázce slavnostní tabule už barvy nejsou to pravé ořechové. U štědrovečerního stolu se podle designérů má letos jít přesně opačným směrem.

Prim hraje bílý ubrus, matné stříbro a chybět by nemělo ani čiré sklo. Pokud se snad obáváš toho, že by stůl působil nezáživně a prázdně, obavy stranou. Nejenže je dovoleno prostírání šikovně doplnit přírodními materiály, ale hlavně si skvěle můžeš vyhrát s osobitým rázem tabule. V praxi to znamená, že letos se nikdo nebude muset ptát, kde sedí, protože vyrobíš jmenovky. Ty vlastnoručně nadepíšeš a umístíš. Stejně tak je povolená vtipná fotografie nebo papírová složenina s načrtnutými iniciály.

bigstock-stylish-christmas-rustic-gift-272940247.jpg

Fialová, dřevo, stříbro a udržitelnost, to jsou základní pilíře letošních Vánoc.
Bigstockphoto
Letos o Vánocích pofrčí třeba i udržitelnost. Neboj se balit klidně do látky.

Kouzlo severské atmosféry

Jestli jsi přes rok nepokukovala po skandinávském stylu bydlení, není pozdě s tím začít právě teď. Je sice pravda, že chvilku trvá, než si člověk na severský styl zvykne, ale o adventu ti to půjde dvakrát rychleji. Hodně lidí se severských prvků bojí, protože už jen samotný název zní skrz na skrz chladně. Opak je ale pravdou.

Severský minimalismus v sobě nese hlavně přírodní materiály, harmonii, klid, vzdušnost a čistotu. Je balzámem pro oči i duši a ladit Vánoce do tohohle stylu znamená, že použiješ dřevěné prvky. Spoustu dřevěných prvků. Stejně jako u štědrovečerního stolu, tak i u výzdoby jsou ve hře i matné kovy a skleněné kousky čistých linií. Žádné složité tvary ani kudrlinky.

Minimalismus kam se podíváš

V minimalistickém stylu se letos nejede jen v oblasti výzdoby nebo v souvislosti se slavnostní tabulí. Vůbec ne. Promítá se do všeho. Stejně jako udržitelnost a šetrnost. Proč kupovat osm rolí křiklavého balicího papíru, když se můžeme úžasně vyřádit s papírem recyklovaným nebo pečicím?

Jasně, úplně živě si dokážu představit, že ti teď běží hlavou, jak echt ošklivě takové balení musí vypadat. Ale fakt ne. Naopak. Dárečky balené do zemitých tónů, navíc ozdobené třeba větvičkou nebo malou šiškou, to je úžasná podívaná.

Bez věnců a světélek to nepůjde

Čím jiným završit vánoční ladění než světélky a věnci? Bez světélek by to snad Vánoce ani nebyly a s věnci je to podobné. Ať už jde o ty adventní na stole nebo o věnce závěsné, k Vánocům patří a vždycky patřit budou. Ty letošní by měly být dokonale přirozené. Nic se nedá namítnout ani proti věnci, který bude naopak totálním ztělesněním moderny. To jsou ale jediné dva možné způsoby, které jsou tentokrát in.

A co se světel týče, pozornost designérů se jasně upíná k vintage stylu. Čili nic pestrobarevného, žádní blikající sobi. Hezky decentně, nostalgicky a jemně.

Jak to máš s Vánocemi ty? Jsi pro trendy, nebo si držíš spíše tradiční linku?

Zdroj

Autorka článku: Barbora Klímová

Související články