Ruské vejce jako z legendárního automatu Koruna? Připrav si ho doma!

Shutterstock
|
14. 07. 2023
|
Taky občas nostalgicky zavzpomínáš na dobroty, které si člověk mohl dát v oblíbených mléčných barech? Jednou z nich bylo i ruské vejce.

Jak si ho doma připravit tak, aby chutnalo jako kdysi? Máme pro tebe původní normovaný recept, který jsme objevily v legendární knize Receptury pro studenou kuchyni.

Hvězda bufetů a „mlíčňáků“

Pokud nepatříš mezi dříve narozené a o téhle dobrotě jsi ještě nikdy neslyšela, pak prozradíme, že s Ruskem nemá nic společného. Poprvé jsi ji mohla ochutnat v 50. letech 20. století v legendárním automatu Koruna v Praze.

Tehdy šlo o vyhlášený bufet v překrásném secesním paláci na spodním rohu Václavského náměstí, který tady byl založen v roce 1931. Po znárodnění mu už sice spousta původního půvabu zmizela, přesto sem za vyhlášenými chlebíčky nebo jahodovými koktejly chodili významní komunističtí funkcionáři i hladoví studenti.

O vznik ruského vejce se údajně zasloužil sám provozní Josef Hliňák společně se šéfkuchařem Jiřím Tučnerem. Museli totiž vymyslet, jak upotřebit procházející vejce, kazící se gothaj a zvadlejší zeleninu. Provozního napadlo tyhle suroviny zkombinovat a výsledkem se stalo právě ruské vejce.

shutterstock_192266279.jpg

Je libo retro recept na ruské vejce?
Shutterstock
Ruské vejce podle někdejší normy je chuťově dokonalá záležitost.

Název pokrmu ale nezvolili jen tak. Důvodem bylo to, aby byla pochoutka co nejrychleji schválena komunistickým ministerstvem vnitřního obchodu. Jestli je původní historka pravdivá, to už se dneska asi nedozvíme. Pravdou ale zůstává, že z Koruny se ruská vejce rozšířila i do dalších mléčných barů a bufetů po celé zemi.

Pochoutka podle přísných norem

Stejně jako například bramborový nebo vlašský salát, i příprava ruského vejce podléhala přísným československým normám. Recept podle normy z roku 1976 můžeš sama vyzkoušet.

Co potřebuješ: vlašský salát, majonézu, jemný salám, vejce, konzervované okurky, kapie, rajčata, sterilovaný hrášek a zelenou petržel

Jak na to?

  • Připrav si misku, do které naservíruješ předem připravený a uleželý vlašský salát.
  • Na něj řezem dolů polož půlky vajíčka, která zaliješ majonézou.
  • Takhle předpřipravená vejce ozdob jemným salámem stočeným do kornoutku, vějířkem okurky, okapaným hráškem a kouskem kapie nebo červeným rajčetem.
  • Navrch můžeš přidat snítku zelené petrželky.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články