Pracny, to je oříškové cukroví z dětských let. Připrav si je lehce sama doma

Shutterstock
|
01. 12. 2022
|
Jsou jedním z těch druhů cukroví, které znáš hlavně díky své babičce. Ta sladká chuť po oříškách s křupavým těstem na zubech prostě nejde zapomenout. Pojď si udělat ty nejchutnější pracny, přesně jako z dětství!

Ořechové cukroví, kterému už naše babičky říkaly pracny nebo taky medvědí tlapky patří mezi tradiční sladkosti, které nemohou chybět na mnoha slavnostních mísách vedle oblíbených vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví. Název pochází z německého Pratz, což má velmi zvláštní překlad, tedy noha. Medvědí tlapky jsou pak jednodušše proto, že jako malé tlapky opravdu vypadají.

Magická moc cukroví

Takové označení mělo v minulosti svůj důvod. Věděla jsi, že cukroví připomínající zvířata se peklo už v 16. století a mělo sloužit jako ochrana rodiny, zvířat a domu? Cukroví totiž nebylo jenom vynikající pochoutkou, ale taky prostředníkem tajemné moci.

Původně mělo podobu „ochranného“ pečiva. Lidé ho proto věšeli na stromy, aby lépe plodily ovoce, a taky na domy, aby se v nich udrželo štěstí. Zvířatům a jejich zdraví pak měly pomoct obvěšené chlévy. K vánočnímu cukroví se jednoduše vázalo mnoho rituálů, mýtů a pověr. Kuličky měly v cukroví třeba symbolizovat slunce.

shutterstock_1851198352.jpg

Upeč si s námi ty nejlepší pracny.
Shutterstock
Po pracnách se obvykle jen zapráší.

Pracny pekla už Rettigová

Obliba cukroví vzrostla hlavně v 19. století. V téhle době vzniklo hodně známých druhů cukroví, které do své kuchařky zaznamenala mimo jiné slavná česká buditelka a spisovatelka Magdalena Dobromila Rettigová.

Ta znala dvě varianty přípravy. Jeden způsob obsahoval citrónovou šťávu a kůru, druhá skořici a hřebíček. Vánoční cukroví z dražších surovin, jako byla třeba čokoláda, si v minulosti mohli dovolit jen zámožní měšťané, peklo se tedy spíš z laciných ingrediencí. Luxusnější cukroví se začalo prodávat až po druhé světové válce.

A jak udělat pracny, aby byly co nejlepší? Zkus nechat těsto odležet přes noc v lednici, formičky nevymazávej, protože v těstě je dost tuku, a pracny z formiček vyklepávej ještě horké. A pro ještě lepší vyklopení neplň formičky až po okraj, spíše jen do poloviny a palcem těsto přitiskni k okrajům tak, aby uprostřed zůstal důlek.

Nemusíš je ani obalovat v cukru, budou skvělé i bez něj. A taky si zkus náš recept, podle kterého budeš mít ty nejlepší pracny, jaké jsi kdy ochutnala.

Recept na ořechové pracny

Co potřebuješ: 280 g másla, 350 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, 40 g kakaa, lžička mleté skořice, špetka mletého hřebíčku

Jak na to?

  • Všechny suroviny dej do mísy a smíchej těsto.
  • To pak vtlačuj do formiček a ve vyhřáté troubě peč přibližně sedm minut.
  • Vyklop, nech trochu vystydnout, a pokud chceš, můžeš obalovat v cukru.
  • Nech uležet, nejlépe tři týdny. Ale kdo by tak dlouho odolal, že?

Pečeš pracny, chystáš premiéru nebo to u tebe nehrozí?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články