Frappé jako od baristy. Zvládneš ho během chvilky sama doma

bigstockphoto.com
|
24. 07. 2020
|
Studená káva s hustou pěnou má svůj původ v čarokrásném Řecku. Frappé je jeden z mála případů, kdy odpustíme použití instantní kávy. A rády! Výsledek je skvělý, a to i když si ho uděláš sama.

Možná tě překvapí, že frappé spatřilo světlo světa už v roce 1957, kdy v Soluni probíhala mezinárodní výstava a zástupce firmy Nestlé tu vystavoval nový čokoládový nápoj pro děti. Ten sestával z čokoládového prášku a mléka, přičemž při přípravě se měl nápoj pěkně protřepat. Zaměstnanec téže firmy si chtěl o přestávce připravit instantní kávu, ale neměl přístup k teplé vodě. Do kolegou používaného šejkru tedy přidal jen kávu, studenou vodu a ze zvědavosti pár kostek ledu a náležitě mixoval.

Brzy poté se frappé začalo hojně konzumovat i na Kypru, v Albánii, v Rumunsku, na Ukrajině, v Polsku nebo Makedonii. A srdce spousty lidí si brzy získalo i v Thajsku! Zároveň je nutno dodat perličku, že v některých oblast si mlsouni frappé variují a třeba v Bulharsku místo studené vody používají Coca-colu. No, nemusíme mít všechno…

pixnio-1192406-900x600.jpg

Frappé je jednoduché na přípravu, ale chutná božsky.
pixnio.com
Frappé si můžeš připravit z instantní kávy, ale i z espressa.

Jak si připravit frappé?

Za málo peněz a málo práce hodně muziky. Přesně to je frappé.

Co potřebuješ: instantní kávu (ale neboj se připravit lahůdku z espressa!), voda, led a cukr (nebo jiné sladidlo)

Jak na to?

  • Stačí všechny ingredience dát do šejkru a pořádně je promixovat.
  • Frappé servíruj ve vysoké sklenici a popíjej ho brčkem. Je to paráda!
  • Když si chce udělat frappé z espressa, připrav si espresso a přidej 150 ml mléka, pár kostek ledu a cukr nebo jiné sladidlo. Promixuj a je hotovo!

Na přípravě frappé není, jak vidíš, nic složitého. Tak si s ním zpříjemni léto a dej nám vědět v diskuzi pod článkem, jaký je tvůj nejoblíbenější kávový nápoj!

Související články