Hovězí guláš má dost podivnou historii. Chutná ale skvěle

Bigstockphoto
|
03. 05. 2022
|
Asi nám dáš za pravdu, že v každé rodině se najde recept na ten nejlepší hovězí guláš. Co takhle si přečíst něco o jeho historii a zkusit recept od nás?

(Ne)chutná historie guláše

Ještě než se vrhneme na samotný recept, přidáme pár zajímavostí z historie guláše. Vůbec první zmínky o tomhle pokrmu pocházejí asi z 9. století, kdy z krajů za Uralem přicházely do dnešního Maďarska kočovné kmeny.

Jeden z nich, kmen vedený velkým Arpádem, byl pronásledován Ghúlykanibaly, kteří po sobě zanechávali vydrancované území se stovkami mrtvol. Podle některých zdrojů na nich dokonce vesele hodovali.

Asi se ptáš, co má tohle všechno společného s hovězím gulášem. Je proto nejvyšší čas uvést všechno na pravou míru. Říká se totiž, že jakmile Maďary zachvátil hlad, odehnali krvežíznivé Ghúly od mrtvol a pustili se do nich sami.

Odtud pravděpodobně pochází slovní spojení jít na ghúláš, přičemž slovo ghúláš původně znamenalo pokrm ghúlů. Na rozdíl od nich ale maso opékali a nepojídali ho zasyrova. Jestli je tahle historka pravdivá, či nikoli, to se už asi nedozvíme.

Guláš v českých zemích

Historek o vzniku guláše koluje samozřejmě nespočet. Jiná pro změnu praví, že guláš byl už odpradávna tradičním jídlem maďarských pastevců. Nešlo ale o guláš v podobě, v jaké ho známe my, nýbrž o hustou polévku s masem, paprikou a cibulí.

A kdy si našel guláš cestu do našich zemí? Pravděpodobně až v roce 1805. Tehdy totiž vznikla Bavorská kuchařka v Čechách – kniha, která je určena jak pro panské, tak i sprosté kuchyně, a zde může být s obzvláštním užitkem používána jisté Marie Anny Neudeckerové.

Podobně oblíbená byla i publikace Kathariny Prato Die Süddentische Küche, vydaná v roce 1858, kde byl zaznamenán recept nejen na tradiční maďarský gulyáshús, ale i na dalších pět typů tohohle – na tehdejší dobu – velmi populárního pokrmu. Zpátky do současnosti

Pokud ses nenechala odradit pohnutou a trochu nechutnou historií guláše, máme pro tebe recept na jeho hovězí variantu, po které se společně s ostatními strávníky zaručeně utlučeš.

bigstock-beef-casserole-or-goulash-ingr-450966709.jpg

Zkus náš recept na hovězí guláš!
Bigstockphoto
Guláš se nejčastěji dělá z hovězího masa. Díkybohu. Dřív to bývalo to lidské.

Co budeš na poctivý hovězí guláš potřebovat?

  • 500 g hovězího masa
  • 250 g bílé cibule bílé
  • 5 ks českého česneku
  • olej a máslo
  • hladkou mouku
  • grilovací koření
  • pepř
  • kmín celý a drcený
  • sladkou a pálivou papriku (ideálně tu maďarskou)
  • hovězí vývar
  • zhruba 250 ml rajčatové passaty
  • sůl

Jak na to?

Jako první si nalož maso nakrájené na zhruba 1,5 cm velké kostky do směsi soli, pepře, grilovacího koření, oleje a drceného kmínu. Maso nech v ledničce odpočívat klidně den nebo dva. Až pak se vrhni na samotnou přípravu guláše.

Vyhřej troubu na 200 °C a naložené maso nasyp do pekáčku. Do něj nalij rajčatovou passatu a dobře promíchej. Peč asi 15–20 minut, průběžně maso kontroluj a otáčej.

Mezitím si vedle připrav tlakový hrnec a oloupanou cibuli, kterou nakrájíš na větší kostky. Orestuj ji v „tlakáči“ na oleji s oříškem másla. Restuj asi 20 minut a dávej pozor, ať se cibule nespálí. Zhořkla by. Před koncem restování k ní přihoď jeden nastrouhaný nebo propasírovaný stroužek česneku a maso z trouby.

Společně opékej dalších 20 minut. Jakmile bude maso opečené ze všech stran, podlij ho do ½ tlakového hrnce teplým vývarem (hrníček vývaru si nech bokem), přidej půl balíčku sladké papriky, drcený kmín a pepř. Tlakový hrnec zavři a nech asi 40 minut dusit.

Abys guláš zahustila, připrav si světlou jíšku z mouky, kterou orestuješ do světle hněda a před koncem restování k ní přidej oříšek másla, vychladlý vývar a dobře promíchej. Jakmile tlakový hrnec otevřeš, jíšku do něj přes sítko nalij a vař dalších 20 minut.

Během finální fáze do hrnce přisyp půl balíčku sladké papriky, papriku pálivou, grilovací koření a majoránku. Přidat můžeš i domácí vegetu. Jakmile hrnec stáhneš z plotny, přidej k němu nasekané zbývající stroužky česneku. Podávej s čerstvým chlebem nebo knedlíky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články