Velký průvodce: co to znamená být doma v karanténě?

bigstockphoto.com
|
16. 03. 2020
|
A je to. Od 16. března 00.00 hod. panuje v celém Česku karanténa. Co to znamená, jaký je rozdíl mezi karanténou a individuální karanténou, jak zabavit děti, zorganizovat si home office nebo jak nepropadnout ponorkové nemoci v domácnosti?

Právě o tom bude tenhle vyčerpávající článek. Věříme, že v něm najdeš nejen praktické informace a odpovědi na nejčastěji kladené otázky, které se bohužel ve zdrojích často rozcházejí, ale i inspiraci, jak využít pozastavení moderní společnosti ve svůj prospěch. Tak jdeme na to!

Co je osobní karanténa

Individuální nebo taky osobní karanténa je opatření, při kterém by měl jednotlivec omezit svůj pohyb venku. Ideální stav je omezit se na byt nebo dům, ve kterém přebýváš (nemusí to být tvoje trvalé bydliště, pokud například bydlíš u kocourka, ale trvalé bydliště máš u rodičů). Do individuální karantény se měli vrtnout všichni, kteří v poslední době cestovali, zvlášť po rizikových zemích (Itálie je ten nejlepší příklad ze všech). Taková karanténa měla trvat 14 dní, protože právě do 14 dní se můžou projevit příznaky koronaviru.

Zároveň je ale nutno dodat, že pokud takový člověk nemá možnost nechat si nakoupit nebo si nechat nákup dovézt, může se pro něj vypravit (v nejlepším případě s rouškou). Stejně tak do lékárny, drogerie, obchodu s krmením pro zvířata nebo na benzinku. Na dobu nezbytně nutnou se může vydat ven i kvůli venčení psa, pokud to nemůže udělat někdo jiný.

Bohužel ne všichni se tím řídili, jak už to tak mají Češi v povaze. Aby se vyhnuli karanténě, vraceli se honem z Itálie dřív, aby se na ně nařízení nevztahovalo. Snad jsou na sebe teď pyšní. Mimochodem – za porušení téhle karantény hrozí postih až ve výši 3 milióny korun, což může být pro mnohé likvidační, a zároveň by měl dotyčný na krku trestný čin (protože tím šíření nemoci je).

 

bigstock-338611093.jpg

Šíření nemoci je trestný čin.
bigstockphoto.com
Pokud máš individuální karanténu a nedodržíš ji, hrozí ti postih až 3 milióny korun.

Co znamená karanténa vztažená na města?

Ani karanténa celých obcí se nám nevyhnula. K 16. březnu je v izolaci několik obcí na Olomoucku. Prakticky to ke všem už platným omezením znamená ještě to, že lidi nesmí svou obec opustit a nikdo do uzavřené obce nesmí přijet nebo přijít, kromě osob, jež tu mají příbuzné, kteří potřebují jejich pomoc. Další výjimkou jsou lidé obstarávající zásobování a příslušníci integrovaného záchranného systému.

Všichni musí setrvávat v místě svého trvalého pobytu. Omezení je i v dopravě – například z dálnice k daným obcím nesjedeš. Každý, kdo má udělenou výjimku, dostane při vstupu do postižených obcí ochranné pomůcky.

Lidi tu ale určitě neumřou hlady nebo nebudou trpět nedostatkem potřebných věcí – zásobování probíhá standardně. Stejně jako u plošné karantény, lidi v uzavřených obcí můžou ven, když jdou nebo jedou do práce, potřebují na nákup nebo kamkoli doprovodit své blízké.

Práce a peníze

Kdo mohl, přesunul se s prací do home office. Práce z domova tak může snížit finanční dopady na jednotlivce i celé firmy. Někdy to ale nejde.

Karanténa a náhrada mzdy

Pokud můžeš pracovat z domova, s největší pravděpodobností dostaneš svůj běžný plat. Jestliže ale vykonáváš takovou práci, kterou v home office neuděláš, měla bys za každý den dostat 60 % svého platu. To se pochopitelně týká zaměstnanců. Podnikatelé a OSVČ utřou nos.

OSVČ a podání daňového přiznání

Na úřad v neodkladných záležitostech sice můžeme i během plošné karantény, nicméně srocovat se na chodbách finančních úřadů teď není to pravé ořechové. Jestli jsi nestihla podat daňové přiznání za minulý rok, máš na to teď čas až do konce června, aniž by ti hrozila jakákoli sankce. Nemusíš přitom vůbec prokazovat, jestli ti potíže způsobil koronavirus, nebo se ti do toho prostě jenom dlouho nechtělo.

Jak zvládnout práci v home office v karanténě?

Tohle by vydalo na celý manuál. Pokud jsi zvyklá na svoje rituály, jako přijít do práce, poklábosit s kolegyněmi a pak něco dělat, protože co jiného si v práci počít, home office tě bude svádět k nicnedělání, protože jsi přece doma a nebudeš se zabývat prací. Pokud sis dosud myslela, že home office je synonymem pro flákačku a všichni, kteří pracují z domova, koukají na seriály, tráví den v pyžamu a další měsíc jim přijde nehorázná suma peněz, tahle zkušenost tě z toho vyvede.

bigstock-young-businesswoman-in-casual-272265343.jpg

Práce z domova je řešením jen pro některé.
bigstockphoto.com
Myslela sis, že lidé pracující z domova jsou flákači? Po téhle zkušenosti před nimi smekneš.

Protože tvoje home office nebude trvat věčně, stačí se naučit základní pravidla, díky kterým přežiješ.

  • Udělej si rituál snídaně jako každý den. Nesnídáš? Přeskoč na další krok.
  • Ustel a převlékni se. Klidně do věcí na doma, rozhodně ale nezůstávej v pyžamu.
  • Eliminuj vzruchy. Vypni upozornění na telefonu. Než usedneš k práci, zaobstarej zvířectvo, případně děti.
  • Pracuj v kratších časových úsecích (třeba 50 minut) s pravidelnými přestávkami (10 minut). Po čtyřech cyklech si dej půl hodinky na oběd a pak se do toho pusť znovu.
  • Nezapomeň relaxovat, aby ses z práce nezbláznila.

Rodina

Karanténa mimo jiné přináší i to, že nejspíš strávíme víc času s rodinou, partnerem nebo příbuznými. Může to být fajn, ale i náročné. Tady jsou tipy, které to můžou usnadnit.

Co dělat, když jsem sama v karanténě

Vydržet sama se sebou je občas těžší, než se může zdát. Člověk, který vypadne ze svého zajetého rytmu, si to totiž může užít, ale na druhou stranu to může být pěkně frustrující. Můžou tě dohnat nejrůznější nepříjemné myšlenky, ve kterých není radno se pitvat. Pokud bojuješ s depresí, asi víš, o čem mluvíme. Seznam věcí, které je skvělé dělat, přidáme na závěr článku, tak se můžeš mrknout třeba rovnou tam. Není toho málo!

Jak se chovat v karanténě, když žiješ s přítelem

Ve dvou se to lépe táhne. Nebo taky hůř. Pravděpodobně nejsi zvyklá mít kocourka neustále poblíž, proto může být taková karanténa pěkně těžká. Zvlášť když jemu zavřeli fitko a ty jsi nervózní z kadeřnictví a kosmetiky mimo provoz. Nevěš hlavu.

Důležité je chovat se ještě o něco o ohleduplněji než jindy. Vyjdi mu vstříc, ale požaduj to i od něj. Uvařte si spolu něco dobrého (ale pozor, nevykrmujte se, za týden byste se mohli divit), zahrajte si nějakou deskovku, mrkněte na film nebo seriál. Konečně budete mít čas spolu mluvit a můžete třeba začít s většími plány do budoucna. Tohle zastavení může být opravdu k něčemu dobré.

Dejte si od sebe oraz. Jestli máte aspoň dvě obytné místnosti, klidně a bez výčitek stravte nějaký čas odděleně. Prací, čtením, čímkoli.

bigstock-young-attractive-girl-is-readi-240775021.jpg

Máš seznam knih, které jsi ještě nestihla přečíst? Pusť se do něj!
bigstockphoto.com
To, že s někým žiješ, neznamená, že s ním musíš strávit všechen čas.

A co když máš děti? Jak se zabavit?

Tohle může být skutečně výzva. Zabavit děti na týden se může zdát jako nadlidský úkol. Dobrá zpráva ale je, že pokud nebydlíš ve velkém městě, můžeš je vzít ven do lesa. Výlet nebo aspoň procházka je unaví a bude klídek.

Jestli musíte dny trávit v bytě, můžeš je zaměstnat úklidem, procvičováním učiva, ale nezapomeň, že potřebují taky odpočívat a hrát si, jakkoli. Neznamená to posadit je na týden k počítači nebo jim dát do ruky tablet. Deskovky nebo karty to jistí. I s dětmi můžeš probrat důležité věci. A taky se můžou naučit něco v domácnosti – třeba zjistit, jak se dělají jejich oblíbené palačinky.

bigstock-mother-teaches-daughter-educa-270201637.jpg

Děti a karanténa? Možná ji budou snášet dobře, když běžně sedí u počítače nebo tabletu.
bigstockphoto.com
Máš děti? Nejdřív se jim postarej o zábavu, jinak tě nenechají pracovat.

Karanténa a teenageři. Jak to přežít?

V případě, že už máš doma dospívající dítko, to může být o něco složitější. Pravděpodobně totiž bude řádně otrávené, že musí trčet doma s rodiči. Znovu ale opakujeme, že zatím se můžou lidi vydávat na procházky do přírody. Třeba vezme přírodou zavděk a s kamarádem si někam vyjde. Možná vezme na milost i přípravu do školy.

Ve společné domácnosti budeš asi muset ledacos skousnout. Co jiného se dá dělat? Důležité je teď nerozdmýchávat hádky, abyste se během toho týdne nesežrali.

Hygiena: na co dbát a na co rozhodně myslet?

Ať už jde o virózu, jakou tu máme neustále, nebo o koronavirus, hygiena je opravdu důležitá. Základem je samozřejmě správné mytí rukou teplou vodou a mýdlem aspoň po dobu 20 vteřin. Ideální je pak rozetřít na ruce dezinfekci, pokud ji máš. Mytí rukou po každé návštěvě toalety, po každém příchodu z venku a před každým jídlem je pilíř úspěchu.

A další pravidla?

  • Kýchej a kašli do kapesníku. Ty jednorázové po použití vyhoď.
  • Po každém použití kapesníku je dobré umýt si ruce.
  • Nedotýkej se obličeje nemytýma rukama.
  • Vyhýbej se kontaktu s nemocným člověkem.

Jak se odreagovat a vyčistit mysl?

Co si budeme povídat, spousta našich koníčků teď musí jít stranou. Není to ale konec všeho dobrého. Jak se udržet v pohodě, i když máme omezený pohyb?

Spi

Spánek, konečně je čas na pořádný spánek! Dopřej si ho, jak je libo. Ne že bys musela prospat týden, to by ani tvému tělu moc neprospělo, ale přispat si zase po nějaké době? To by šlo!

bigstock-image-of-young-woman-sleeping-319912006.jpg

Spánek? Teď si ho můžeš dopřát spoustu!
bigstockphoto.com
Karanténu můžeš využít i k dlouhému odpočinku.

Zacvič si

Možná ti chybí fitko nebo možnost vyběhnout do ulic. Fyzickou aktivitu si ale můžeš dopřát i doma. Videí se cvičením je na internetu nepřeberné množství, tak si najdi to, které ti bude sympatické, a pusť se do toho. Je ideální čas zavést tělesnou aktivitu jako pravidelnou součást života!

Sleduj livestreamy a filmy

To, co se teď nemůže odehrát v sálech s diváky, se může odehrát na displeji nebo monitoru, který máš doma. Jestli tíhneš k vážné hudbě, určitě tě potěší, že Berlínská filharmonie na 30 dní zpřístupnila celou svou databázi videokoncertů. Pavel Šporcl taky hraje přes livestream. A vsadíme se, že ať zadáš do vyhledávače cokoli, najdeš něco, co tě uspokojí.

Co se filmů a seriálů týče, můžeš vyzkoušet třeba 7 dní zdarma na HBO GO nebo najít jiné služby, za které nedáš ani korunu.

Pusť se do úklidu

Zatímco ses možná dosud doma moc nezdržovala, teď máš konečně čas na pořádný úklid. Tvůj byt můžeš za den nebo dva dokonale prokouknout, tak to neodkládej a chyť příležitost za pačesy!

Čti

Už dlouho máš rozečtenou knížku nebo jsi dokonce hrdou majitelkou seznamu knížek, které na tebe pořád jen čekají? Začni číst, máš na to spoustu času. Mimochodem – některé knihovny zpřístupnily příjemně velké množství e-knih ke stažení zdarma. Co víc si může knihomol přát?

Nauč se něco nového

Je jedno, jestli sáhneš po naučné literatuře, nebo si podle návodu na internetu vyrobíš vlastní roušku. Nauč se něco, na co jsi neměla čas. Teď ho máš. Klidně si znovu otevři učebnici angličtiny ze střední, jestli ji máš na dosah. Všechno zlé může být k něčemu dobré.

Jak se s opatřeními, která u nás teď panují, vyrovnáváš ty? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články