Pes v posteli? Má to svá pro i proti

www.bigstockphoto.com
|
14. 11. 2020
|
Existují dvě skupiny pejskařů. Jedna z nich striktně drží psa dál od své postele, druhá si spaní se čtyřnohým miláčkem neodpustí a nemůže si ho vynachválit. Jaké jsou výhody a nevýhody takového postelového soužití?

Z toho, jak se odborníci vyjadřují, záleží hlavně na dvou věcí. Začíná to pochopitelně případnou alergií. Pokud patříš mezi alergiky, pes by ve tvé posteli neměl co dělat, i když ho zbožňuješ sebevíc. A jeho zákaz by měl platit i pro celou ložnici, podobně jako oblečení, ve kterém chodíš ven, během pylové sezóny (to platí samozřejmě pro ty, kteří jsou alergičtí na pyly). Dokážeš ale odolat smutným psím očím a zavřít před nimi dveře?

Alergolog a imunolog Derek Damin z Louisville před necelými dvěma roky potvrdil dobrou zprávu, že i alergici můžou psí srsti se vším, co k ní patří (třeba prach), přivyknout. Nakonec tedy lidský organismus vůbec nemusí reagovat alergicky a pejsek může dostat ke vstupu do ložnice a postele zelenou. Dokonce podle některých výzkumů víme, že psa v posteli má běžně téměř 70 % pejskařů.

Je pak samozřejmě nutné myslet na to, že pes nikdy nebude úplně čistý. Tomu bychom pak měli přizpůsobit četnost výměny ložního prádla.

Nikdy nebrat psa do postele na úkor klidného spánku

Spát se psem v posteli je super, což jedna ze zmíněných skupin pejskařů potvrdí. Je úžasné vědět, že s tebou pes chce sdílet prostor i při spánku, kdy není ve střehu. Znamená to, že ti věří. Pokud se navíc v posteli vyvalí na záda, je to znak absolutní důvěry a toho, že se ve tvé blízkosti cítí maximálně v bezpečí. Sdílením postele si spolu utvoříte mnohem pevnější vztah než při odděleném spaní, ať už v bytě, nebo dokonce venku (samozřejmě ty uvnitř a on venku).

bigstock-pet-friendly-accommodation-la-306496180.jpg

Přítomnost zvířete je sama o sobě uklidňující.
Bigstockphoto
Podle nás pes do postele patří. Uklidní víc než kdejaký prášek.

Další příjemná věc je blízkost milovaného zvířete, která sama o sobě uklidňuje. Když se ti pes stočí do klubíčka u nohou a nechá tě, aby ses ho například chodidlem nebo nártem dotýkala, uklidňuje to snad víc než dlouho cvičená meditace. Pokud spí pes radši u tvojí hlavy, možná se rád nechává držet za packu. Nebo si lehává vedle tebe a nechává se dokonce obejmout? Ať tak, či onak, nikdo z pejskařů volící spaní se psem, na tohle nedá dopustit.

Jde ale o to, jestli tě pes neruší a jestli nemá negativní vliv na tvůj spánek. Možná se totiž sama budíš při každém pohybu, protože víš, že pes je někde v posteli a ty bys ho nerada kopla nebo mu zalehla končetinu. Případně máš většího psa, který zabere dost místa, nebo malého psa, který se umí roztáhnout do neuvěřitelných rozměrů. Pak je třeba zvážit pro a proti a vybrat si.

Jde nejen o velikost psa, ale i o to, jak nejčastěji spí. Je docela jasné, že jinak se sdílí lože s jezevčíkem nebo westíkem a jinak s retrívrem nebo královským pudlem. Co se polohy při spaní týče, je potřeba počítat s tím, že stejně jako člověk, i pes se během spánku dokonale uvolňuje, takže na tvoje pohodlí skutečně hledět nebude a rozvalí se uprostřed postele na zádech, dokud mu neřekneš, aby vyklidil pole. 

Tři v posteli. Může to fungovat?

Máme teď samozřejmě na mysli tebe, tvého partnera a psa. Podle výzkumů jsou i lidi, kteří spí s partnerem i se psem. Otázku intimity řeší odlišně – jedna skupina nechce, aby se na ně pes při sexu díval, druhé to nevadí. I tady je potřeba promyslet, jak na to, a pak postup dodržovat, aby pes neměl v hlavě zbytečný chaos, ale zároveň abyste oba měli během sexu dokonalý komfort. A co se samotného spaní týče, pak jde o to, jak velkou máte postel a kolik prostoru v ní zabere pes…

Pozor na dominantní psy

Psi jsou miláčci, o tom není sporu. Když je dobře vychováme, jsou z nich úžasní parťáci. Občas ale můžou mít problém se svou dominancí. Pak si třeba zvyknou na sdílení postele s tebou nebo s vámi a potíž nastane ve chvíli, kdy budete mít i děti. Ty se totiž taky budou dožadovat vaší postele a pak může dojít k nepříjemnému střetu.

Jak jsi na tom se spaním se psem ty? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články