Není rum jako rum. Získá si tě Blanco, Oro nebo Dark?

www.pixabay.com
Komerční článek
|
29. 04. 2019
|
S rumem si lidé obvykle pojí nespočet romantických představ. Sluncem zalité karibské pláže, svalnaté námořníky nebo znavené plantážníky, kteří usrkávají lahodný rumový nápoj na malebné verandě. Víš ale, že jeho historie není tak růžová?

Rumbullion, brum nebo saccharum

Původ slova rum není tak úplně znám. Většina zdrojů tvrdí, že jeho jméno má základ ve výrazu rumbullion nebo rumbustion. První zmíněný vychází z devonshirského dialektu a znamená velkou vřavu. Další prameny pak tvrdí, že název pálenky je odvozen z od latinského názvu pro cukr (saccharum) nebo cukrovou třtinu (Saccharum officinarum). Existuje také jistá podobnost s malajským slovem brum nebo bram i pojmem pro speciální sklenky, kterým se říkalo rummers. Jedno je ale jisté – pojem rum se začal oficiálně používat okolo roku 1667.

Barbados jako kolébka rumu

Rodištěm rumu v dnešní podobě se stal exotický ostrov Barbados. Cukrovou třtinu zde začali pěstovat kolonisté. A nutno podotknout, že se jim náramně dařilo. Poté, co Kryštof Kolumbus v roce 1493 dovezl cukrovou třtinu do Karibiku, rozšířili Španělé její pěstování i na Portoriko a Jamajku. V roce 1554 se už cukr dovážel z Kuby do Španělska. Plantážníci tehdy nechávali kvasit třtinovou šťávu, kterou s radostí popíjeli a melasu obvykle dávali námezdním dělníkům a otrokům.

Z melasy nebo šťávy

Rum v zásadě rozdělujeme na dvě základní kategorie dle způsobu výroby. První kategorie zahrnuje asi 80 % veškerého vyprodukovaného rumu na světě. Rum je v tomto případě vyráběn z melasy cukrové třtiny. Pro výrobce je tato metoda výhodná také proto, že při ní vzniká cukr, který má další průmyslové využití. Do druhé kategorie spadá zbývajících 20 % rumů, pro které se používá přímo vylisovaná šťáva cukrové třtiny (Agricole).

Světlý, zlatý anebo tmavý

Pokud se mezi rumy příliš neorientuješ, pro případnou degustaci ti bude stačit, to, že je rozeznáš na základě barvy. Bílé rumy (blanco) představují lehce stařené produkty, jejichž aroma není příliš výrazné a nejčastěji jsou proto využívány jako základní báze do řady koktejlů. Onou pomyslnou zlatou střední cestou jsou zlaté (Oro) rumy, které svou barvu získávají po staření ve vypalovaných dubových sudech. Jejich aroma je mnohem plnější, než v případě bílých rumů. A nakonec rumy tmavé (Dark), které získávají svou barvu díky silně vypalované vrstvě v sudech. Jejich chuť je plná, bohatá a často v ní lze rozlišit melasový či karamelový podtext.

Máš ráda rum, nebo jsi mu prozatím nepřišla na chuť? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Tagy: 
Související články