Skladování bramborového salátu: vsaď na chlad, čisté nádobí i spařenou cibuli. A co další dobroty?

Shutterstock
|
20. 12. 2023
|
Na bramborovém salátu si o Vánocích pochutnává až 95 % českých domácností. Přesto se ale nevědomky dopouští mnoha přešlapů. Víš, jak vánoční dobroty skladovat?

Skladování vánočních zbytků má svoje pravidla. A pokud je budeš dodržovat, vydrží ti bramborový salát ve špičkové formě klidně i 4 dny. Zjisti s námi, jaká pravidla to jsou, a nech si chutnat!

Čistota – půl zdraví i delší trvanlivost

Bramborový salát vždycky připravuj v čistém prostředí. Perfektně čistá musejí být nejen prkénka na krájení, ale taky mísa na salát, použité příbory a v neposlední řadě i tvé ruce. Obzvlášť jsi-li zvyklá jimi salát míchat.

Před přípravou si je umyj mýdlem a použít můžeš i hygienické kuchyňské jednorázové rukavice. Možná ti přijde komické vařit v rukavicích, ale pokrm tak ochráníš před nežádoucími mikroorganismy.

Zároveň se vyvaruj jednoho velmi rozšířeného nešvaru, kterým je ochutnávání lžící a následném ponoření olíznutého příboru zpátky do mísy. Přiznáváme bez mučení, dělali jsme to taky, prostě se tomu nedá odolat. Dá se to ale vyřešit rafinovaně – naber si trochu do menší misky a můžeš ochutnávat o sto šest!

Strašák jménem cibule

Možná si myslíš, že největší nepřítel trvanlivosti u bramborového salátu je majonéza. Omyl! Ta z obchodu musí podle zákona projít pasterizací, která zničí veškeré nebezpečné zárodky. Navíc je opatřena konzervanty, takže o rychlou zkázu nebo své zažívání se rozhodně bát nemusíš.

Mnohem problematičtější surovina v salátu je překvapivě cibule, respektive agresivní šťáva, která z ní vytéká. Pokud patříš do tábora lidí „bramborový salát jedině s cibulí“, před použitím ji spař horkou vodou a následně zchlaď ledovou. Když se cibule takhle spaří, nekvasí a nenadýmá. Čili nejenže tak výrazně prodloužíš trvanlivost salátu, ale i zlepšíš jeho chuť.

Bezpečná pro trvanlivost bramborového salátu je taky nakládaná cibule, která se dá pořídit samostatně nebo jako součást směsi nakládané zeleniny určené právě na salát.

Další surovina, které bys měla věnovat zvýšenou pozornost, je jogurt. Mysli na to, že se jedná o kysaný mléčný výrobek, který v pouhém gramu obsahuje až 10 milionů živých mikroorganismů. Ty se sice živí mléčným cukrem, ale nepohrdnou ani jinými sacharidy. Salát by tak mohl při nesprávném skladování začít kvasit. Jogurt proto přidávej k ostatním surovinám až těsně před konzumací.

Ocet a citronová šťáva, které často bývají součástí bramborového salátu, slouží taky k dezinfekci.

Salát a lednička = správná dvojka

Bramborový salát skladuj v ledničce při nízké teplotě v čisté krabičce nebo míse, ideálně tak, aby se k němu dostalo minimum vzduchu. Zakryj ho třeba pokličkou nebo přetáhni potravinovou fólií.

Taky ho nikdy nenechávej delší dobu v teple. Pokud máte při večeři na stole velkou mísu, ze které si strávníci nabírají, pak nalož vždycky takové množství, které se zkonzumuje. Případné zbytky už k původnímu salátu v lednici nevracej. A pamatuj, že salát chutná nejlíp po krátkém uležení, proto se doporučuje připravovat ho den předem.

shutterstock_2068049693.jpg

Cukroví mrazák zvládne. Jen nesmí mít tukovou polevu nebo náplň.
Shutterstock
Do mrazáku můžeš bez obav uložit i cukroví, tedy to bez tukové polevy a náplně.

Kapra i cukroví ulož k ledu

Na kuchyňské lince ti leží pořádně macatý šupináč a při pohledu na něj je ti hned jasné, že ho nedokážeš najednou zpracovat. Neobaluj ho celého ve strouhance, odděl z něj jen tolik porcí, kolik potřebuješ, a zbytek zamraz. Tučnější ryby (úhoř, sumec) vydrží v mrazáku klidně 1–2 měsíce. Míň tučné ryby (štika, okoun, candát) dokonce 4–8 měsícůZbylou rybí polévku taky můžeš zamrazit. Jen ji po rozmrazení převař a zahusti. Pobytem v mrazáku totiž řídne.

Stejná situace je i s vánočním cukrovím. To může strávit v mrazáku i několik dlouhých měsíců. Akorát z toho vynech cukroví s tukovou polevou nebo náplní (máslové pečivo, šlehačka, čokoláda).

To by mohlo během mrazení zežluknout. Taky dávej pozor, ať se k cukroví nedostane vzduch, případně nenasaje vlhkost a pachy ostatních potravin v mrazáku.

Pozor! Bramborový salát nikdy nezamrazuj. V mrazáku by zřídl, zvodnatěl a stala by se z něj nechutná kejda.

Hlavní ochutnávač

Před každou další konzumací salát znovu ochutnej a posuď. Pokud by se ti cokoliv nezdálo na barvě, chuti nebo struktuře, je lepší si postesknout a pak ho bez milosti vyhodit. Kdybys bys ho totiž z lítosti snědla až do posledního kousku brambory, mohla bys taky celé svátky strávit na toaletě včetně pročítání našich babských rad na průjem.

A poslední rada na závěr: Salát nemusíš připravovat do dětské vaničky, jako to dělala moje babička. Uvař ho jen tolik, kolik ty a tví blízcí skutečně zkonzumujete!

Krásné svátky!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • bydlimekvalitne.cz/skladovani-bramboroveho-salatu-dalsich-vanocnich-dobrot-pozor-na-cibuli-mraznicku
  • lifee.cz/vareni-a-recepty/jak-dlouho-vydrzi-bramborovy-salat-dulezity-je-chlad-a-cistota_172614.html
  • prazskyden.cz/skladovani-bramboroveho-salatu-ma-sva-pravidla-majoneza-neni-hlavni-problem/
Tagy: 
Související články