5 nejlepších receptů na ledovou kávu: zkus frappé nebo affogato a jiné dobroty

Shutterstock
|
26. 05. 2024
|
Své oblíbené kávy se nemusíš vzdávat ani v teplých jarních a letních dnech. Stačí si doma udělat ledovou verzi, která tě osvěží a povzbudí.

Osvěžující drink jde udělat z espressa (bez mléka, s mlékem, nebo dokonce se zmrzlinou), z mleté nebo instantní kávy. Zkrátka – každý si vybere. My ti ukážeme 5 receptů na ty nejlepší ledové kávy. Můžeš si je připravit z minima ingrediencí a přesně podle své chuti (třeba podle toho, jestli máš radši slabší, nebo silnější kafe).

Ledové espresso shakerato

Začneme třemi kávami, které si můžeš připravit z espressa. To jde udělat, i když doma nemáš kávovar. Místo něj se hodí filtrovaná káva, kterou si přichystáš v moka konvičce nebo metodou V60. U první kávy se nezalekni jejího názvu. Její příprava je ve skutečnosti opravdu jednoduchá. Na jejím konci dostaneš silnější kafe s jemnou pěnou.

Co potřebuješ: dvojité espresso (16–20 g kávy a 60 ml vody) nebo filtrovanou kávu, ledové kostky, shaker

Jak na to?

  • Připravené espresso nebo filtrovanou kávu nalij přímo na led, čímž ji nejrychleji zchladíš.
  • Ledovou kávu pak s ledem protřepej v shakeru. Tím získáš efektní pěnu. A máš hotovo.

Ledové mocha

Tahle káva je skvělá pro všechny milovnice kofeinu a čokolády. Mocha neboli mochaccino je kafe s příchutí čokolády, dostaneš tak to nejlepší z obojího.

Co potřebuješ: dvojité espresso nebo filtrovanou kávu, 125 g kakaa, 150 g kokosového cukru, 250 ml vody, špetku soli, 180 ml mléka, kostky ledu

Jak na to?

  • Nejdřív si připrav jednoduchou čokoládovou omáčku. Smíchej kvalitní kakao, kokosový cukr, vodu a špetku soli a za stálého míchání směs na pět minut povař. Čokoládovou omáčku uchovávej v lednici, kde ti vydrží až 3 týdny.
  • Pro samotnou ledovou kávu dej na dno sklenice 2 lžíce čokoládové omáčky, nasyp do ní kostky ledu a přelij 180 ml mléka. Navrch opatrně nalij espresso.
  • Ledové mochaccino promíchej a podávej s brčkem.

shutterstock_2205197719.jpg

Pokud jsi milovník kávy a čokolády v jednom, mocha tě dostane!
Shutterstock
Ledové mocha je káva a dezertík v jednom. Nech si chutnat!

Affogato

Na sladké vlně a s espressem pokračujeme dalším receptem. Affogato je nesmírně oblíbená káva se zmrzlinou pocházející z Itálie. Je jedinečnou kombinací sladkého potěšení a výrazné chuti kávy. Recept na ni patří k těm nejjednodušším vůbec.

Co na něj potřebuješ: silné espresso, kopeček vanilkové nebo mléčné zmrzliny

Jak na to?

  • S předstihem si nech skleničku chladit v lednici, tak ti drink ještě déle vydrží.
  • Pak už do něj jen dej kopeček zmrzliny a přelij ho teplým espressem.

Náš tip: Co takhle udělat si na to domácí zmrzlinu? Čím poctivější jsou ingredience, tím lepší je výsledek!

Frappé

Ledovou kávu doma si ale nemusíš dělat jen z espressa. Základem oblíbeného ledového drinku s hustou pěnou z kaváren je taky instantní káva. Lidi frappé, které je populární hlavně v Řecku, milují už od roku 1957.

Podle poměru cukru, mléka a kávy existuje několik variant. Mezi ty sladší patří glyko, míň sladké metrio a drink sketo je pak složený jen z kávy a vody, nenajdeš v něm žádný cukr. My jsme popsaly recept na klasickou verzi, která je všeobecně nejoblíbenější.

Co potřebuješ: 2–3 vrchovaté lžičky rozpustné kávy, 250 ml studené vody, cukr podle chuti, mléko na dolití sklenice, led, frapovač (když nemáš, můžeš použít šlehač na mléčnou pěnu nebo ruční mixér)

Jak na to?

  • Do vysoké sklenice dej kávu, přilij studenou vodu a cukr a začni šlehat pěnu. Ta by měla sahat asi do poloviny sklenice.
  • Pak přidej ledové kostky a sklenici dolij vodou nebo mlékem. Frappé jako z kavárny je hotové.

shutterstock_1535292020.jpg

Frappé je snadné a potěší tě. Vsadíme se!
Shutterstock
Frappé si můžeš dochutit. Třeba karamelovým sirupem!

Cold brew

Jako poslední tady máme recept pro opravdové kávové fajnšmekry, kteří si libují v kvalitě. Cold brew se od jiných ledových káv liší tím, že vůbec nepřijde do styku s horkou vodou. Díky tomu má sladší chuť.

Jeho příprava taky trvá nejdéle, je to až 24 hodin. Tobě ale zabere jen pár minut, zbytek už pak necháš na kávě a lednici. Pomalá extrakce kávy ve studené vodě potěší jak výraznou chutí, tak vůní.

Co potřebuješ: 90–100 g středně hrubě mleté zrnkové kávy, 1 l studené vody, papírový filtr nebo plátno, zavařovací sklenici s víčkem

Jak na to?

  • Nejdřív si čerstvě namletou kávu nasyp do sklenice a pomalu ji zalij studenou vodou.
  • Sklenici pak uzavři víčkem a kávu pořádně protřepej.
  • Pak už jen dej sklenici na 16–24 hodin do lednice.
  • Po vytažení z lednice kávu přefiltruj přes filtr nebo plátno do hrníčku. A máš ledovou pochoutku připravenou. V ledničce ti v dobře uzavřené nádobě vydrží až 10 dní.

Který z receptů na ledovou kávu určitě vyzkoušíš? A už máš svůj oblíbený?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • coffeespot.cz/blog/recept-ledova-kava/
  • magazin.recepty.cz/clanky/jak-udelat-frappe-ktere-bude-chutnat-jako-v-recke-kavarne-621.html
  • mygreekdish.com/recipe/greek-frappe-coffee-recipe-iced-coffee/  
  • cajova-zahrada.cz/nase-recepty/affogato/
  • coffeespot.cz/blog/cold-brew-coffee/
Související články