Zmrzlina, hit jara a léta. Udělej si zdravou verzi doma!

Bigstockphoto
|
13. 06. 2022
|
Asi většina z nás se může po zmrzlině utlouct. Jakmile je konečně trochu tepleji, nervózně přešlapujeme před zmrzlinovými stánky a před pultíky v cukrárnách, načež si všechny ty kalorie vyčítáme. Máme návod, jak se potěšit dvojnásob!

Ten návod spočívá ve výrobě domácí zmrzliny, ve které nemusí být kila cukru a ohromné množství prázdných kalorií, které zrovna nenahrávají tomu, že bys chtěla mít v červenci postavičku jako lusk. Ať už miluješ ovocnou, nebo dáváš přednost čokoládové či vanilkové příchuti, víme, jak to zařídit, a v následujících řádcích ti to prozradíme.

Základem může být tvaroh i banán

Podle toho, jakému složení dáváš přednost, bude tvoje zmrzlina kalorická a budou v ní cukry. Může být ale výživná a obsahovat cukry a zároveň být součástí zdravého jídelníčku a neobsahovat cukry, které nechceš. Zní to divně? Vysvětlíme.

Banánová zmrzlina je jedním z mála hitů, které vážně frčí. A příprava je přitom jednoduchá. Stačí jenom nakrájet banán na kolečka (na jednu porci jeden), dát je do mrazáku, potom je rozmixovat a podávat jako klasickou zmrzlinu. Můžeš ji dozdobit třeba oříšky podle chuti a přidat polevu – existují i polevy bezkalorické, které chutnají stejně dobře jako ty normální.

ice-cream-1440830_960_720.jpg

Nejoblíbenější zmrzlinou je vanilková a čokoládová.
Pexels
Při přípravě domácí zmrzliny můžeš improvizovat. A to je skvělé!

K samotnému banánu před mixováním můžeš přidat i holandské kakao, tahle varianta je vážně super.

Jiný způsob, jak si udělat zmrzlinu, která je navíc bohatší na bílkoviny a může ti posloužit jako báječná svačinka, je ta s tvarohem. Základem je tedy tvaroh (můžeš ho smíchat s bílým jogurtem) oblíbené ovoce, případně jenom kakao nebo proteinový prášek, který seženeš v mnoha variantách – čokoládový, vanilkový, jahodový i jiný. Při přípravě téhle zmrzliny můžeš klidně improvizovat a přidávat, co je libo. Nás naprosto dostala varianta s tvarohem, čokoládovým proteinem, kakaem, jahodami a erythritolem.

Ovocné nanuky k nezaplacení

Jestli dáváš přednost spíš ovocným nanukům, neváhej a vytvoř si i tuhle dobrotu doma. Stačí mít formičky na nanuky, vodu, vybrané ovoce a cukr, med nebo sladidlo. Ovoce můžeš s vodou do formiček dávat celé (pokud jde například o borůvky) nebo po kouskách, případně ho můžeš s vodou rozmixovat a potom ho teprve zmrazit. Výsledek je ohromující. Vždycky!

ice-2219574_960_720.jpg

Domácí nanuky mohou být bez přidaného cukru.
Pixabay
Jen ovoce, voda a třeba něco na doslazení. I zdravé nanuky se dají vyrobit!

Jak je to se slazením?

Sladit můžeš, čím chceš. Vhod přijde obyčejný nebo třtinový cukr, med, ale pokud toužíš po zmrzlině, která ti nezhatí plány být v létě štíhlá a krásná, zkus spíš aroma se sladidlem nebo samotné sladidlo, nejlépe erythritol, xylitol, případně čekankový sirup.

Absolutní špička chutí – domácí Míša

Taky odmalička miluješ tvarohového Míšu? Tak to tě mezi sebe vítáme. A zároveň pro tebe hned máme návod, jak si zdravého Míšu bez všech přídatných látek sama připravíš. Základními ingrediencemi jsou sice tučný tvaroh, moučkový cukr, zakysaná smetana a vanilka, ale i to se dá hravě vyřešit. Tvaroh nemusí být tučný a moučkový cukr se dá nahradit sladidlem. Podle toho, kolik zmrzliny chceš, udělej dostatečné množství směsi. Potom ji můžeš naporcovat a polít čokoládou, případně dát do jakékoli vaničky a vytvořit z čokolády jen vrchní vrstvu. Tak jako tak si pochutnáš a příjemně se osvěžíš.

strawberries-816698_960_720.jpg

Zmrzlina může být i svačina.
Pixabay
K tvarohové zmrzlině můžeš přidat ovoce a máš dokonalou sváču!

Proč si dělat zmrzlinu doma?

Jednoduše proto, že víš, co v ní je. Pokud si hlídáš jídelníček a správný příjem, uvítáš možnost snadno si spočítat, kolik jsi čeho přijala (kolik sacharidů, bílkovin, tuků, vlákniny…). Taky si můžeš být jistá, že domácí zmrzlina neobsahuje nic, co bys nechtěla, pokud to tam sama nedáš. A to asi nedáš, když to tam nechceš. Žádné chemické látky, žádné konzervanty. Zmrzlinu si připravíš a můžeš ji mít čerstvou, jakmile ji vyndáš z mrazáku. A co víc? Návštěvy, které k tobě zavítají, si na ní mohou pochutnat u čaje nebo kávy. Uvidíš, že budou nadšení!

Související články